Моніторинг цін у Придністров’ї

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) станом на 4 січня.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу вартості овочів на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з листопадом не змінилася ціна на картоплю. В ПМР вона коштує 7 рублів. У Молдові вартість овочу залишилася на рівні 10 рублів. В Україні картопля подорожчала на 5 рублів і коштує 10 рублів. Морква доступна жителям усіх трьох держав за ціною 7 рублів за кілограм. У нашій республіці цибуля, як і в листопаді, коштує 6 рублів. У Молдові та Україні її ціна дорівнює 7 рублям. Буряк у Придністров’ї та в Молдові реалізується по 7 рублів, а в Україні – 6 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що ціна на овочі в усіх державах менша, ніж у попередньому місяці.

До речі, ціни на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. Один літр пастеризованого молока в Придністров’ї з жирністю 2,5 % коштує 14 рублів. Вартість не змінилась у порівнянні з листопадом. У Молдові молоко подешевшало на 1 рубль і тепер коштує 16 рублів. В Україні продукт подорожчав на 1 рубль і ціна його становить 17 рублів. Приблизно однакові ціни в усіх трьох державах спостерігаються і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (порівняно з листопадом) не змінилася ціна на цукор – 1 кг коштує 20 рублів. У Молдові його вартість становить також 20 рублів, як і в листопаді. В Україні солодкий продукт подешевшав на 2 рублі й реалізується по 12 рублів. Гречка у Придністров’ї в середньому коштує 20 рублів, у Молдові – 17, а в Україні – 14. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в усіх трьох державах дорівнює 25 рублям.

У ПМР 200 грамів вершкового масла коштує 34 рублі, в Молдові та Україні – 32 та 33 рублі відповідно.

У нашій республіці не змінилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 14 рублів кілограм. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 35 та 15 рублів відповідно.

Стосовно до пального ціни в порівнянні з листопадом дещо змінилися.
Бензин АІ-95 коштує відповідно: 20,60; 21,97 та 21,08 рублів.
Дизельне паливо – 19,30; 19,86 та 21,08 рублів.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.