Новий поштовий простір

Сучасний дизайн-проект справив приємне враження на відвідувачів і співробітників ДУП «Почта Приднестровья». У Тирасполі відкрилося після ремонту центральне відділення установи.


Капітальний ремонт залу здійснили коштом підприємства. Оновлення головного поштового відділення республіки планувалося давно. Насамперед установа закупила близько 200 нових комп’ютерів для всіх відділень республіки, налагодила поштову сортувальну лінію, з метою поліпшення логістики відремонтувала і збільшила автопарк.

Такі значні зміни увінчалися масштабними ремонтними роботами. Дизайн-проект оновленого відділення розробив придністровський фахівець. Для того, щоб урахувати всі тонкощі облаштування простору, архітектор підготував об’ємну 3-D модель. Підготовка від перших начерків до готового макета зайняла 2,5 місяця.

Особливий внесок у те, як тепер виглядає центральний поштовий зал, зробив генеральний директор ДУП «Почта Приднестровья» Олександр Настасюк. Його надихнув дизайн подібних будівель у російських колег, тож він вирішив перейняти й адаптувати ту відкритість між відвідувачами та працівниками пошти, яка тепер повсюдно упроваджується.

Отже, жодних маленьких і низьких віконець, жодних конвертів і листівок на склі. Перевагу віддали візуальному мінімалізму і максимальному комфорту. Приємні для зору приглушені кольори, яскраве освітлення і великий логотип кардинально змінили сприйняття і ставлення до пунктів поштового зв’язку та їх послуг.

Начальник центрального відділення Марина Напрєєва позитивно висловилася про зміни в умовах роботи в новому залі. Її колега, оператор прийому грошових переказів, платежів і листів Тетяна Бакума поділилася враженнями:

«Стало набагато затишніше і приємніше працювати. Ми ще звикаємо до нового розташування, але незабаром увійдемо у звичний для нас ритм роботи».

У приміщенні прокладена нова електропроводка, оновлена пожежна сигналізація, виготовлені меблі. Найближчим часом буде завершений ремонт вхідної групи та оновлені абонентські комірки. Генеральний директор поділився й іншими планами.

«У першому кварталі нинішнього року ми закінчимо ремонтні роботи не тільки в центральному відділенні, а і в наших районних пунктах: «Октябрьский», «Кировский», на території НДІ та інших столичних філіях. В оздобленні цих приміщень буде збережений єдиний стиль нашого нового дизайн-проекту», – поділився планами Олександр Настасюк.

Усього в Придністров’ї 123 поштових відділення. Щорічно підприємство обробляє близько 2,5 млн посилок. Така велика кількість свідчить про значне навантаження на поштову інфраструктуру, де кожне відправлення вимагає уважного оформлення фахівцями та своєчасної доставки.

Що ж стосується центрального відділення, то воно мало потребу в ремонті більше за інших че-
рез високу завантаженість. Згідно зі статистичними даними, за місяць його відвідує близько 3 000 фізичних осіб і 20 організацій. Їх обслуговують кваліфіковані співробітники, яких, до речі, найближчим часом має стати більше.

У Придністровському коледжі технології та управління за спеціальністю «Поштовий зв’язок» на сьогодні набувають знань 15 студентів. Навчальна програма відповідає сучасним вимогам і стандартам поштового зв’язку. Вона передбачає різні напрямки, зокрема роботу з комп’ютерами, основи бухгалтерського обліку, тонкощі організації логістичних процесів.

Через два з половиною роки всі нинішні студенти працюватимуть у поштових відділеннях республіки. За словами генерального директора ДУП «Почта Приднестровья» Олександра Настасюка, модернізація робочого процесу та оновлення простору і поступовий ремонт усіх філій сприятимуть привабливості професії поштового працівника, зроблять її більш цікавою для нашої молоді.

Державні поштові відділення відіграють важливу роль у житті суспільства, забезпечуючи зв’язок і пересилання значної кількості посилок, листів, бандеролей, іншої кореспонденції. Загалом, такі позитивні зміни радують громадян.


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.