Дорога до храму

Державна архівна служба до 160-річчя заснування Свято-Вознесенського Ново-Нямецького монастиря в Кіцканах представила на своєму сайті в рубриці «Архівний документ місяця» перший у цьому році архівний кінодокумент – документальну стрічку «Дорога до храму».


Це фільм про історію Ново-Нямецького монастиря та його відродження в пострадянський період. Уже з перших кадрів починається розповідь про значущість і роль Свято-Вознесенського чоловічого монастиря – унікальної пам’ятки історії та культури Молдавії другої половини XIX – початку XX століть.

З історією монастиря пов’язано багато найважливіших подій, що відбувалися в Бессарабії та Придністров’ї. На думку багатьох авторитетних істориків, він мав для нашого регіону таке ж значення, як Троїце-Сергієва лавра – для Росії, Києво-Печерська – для України.

Автори кінокартини зупиняються й на періоді відродження. Свято-Вознесенський Ново-Нямецький монастир у Кіцканах відновив церковну місію в 1990 році. Він знову став церковним закладом, «…у якому проживає і здійснює свою діяльність чоловіча громада. Вона складається з православних християн, які добровільно обрали чернечий спосіб життя з метою духовного і морального вдосконалення та сповідання православної віри». Турботи з відновлення монастиря лягли на плечі його священноархімандрита єпископа Бендерського Вікентія та намісника обителі архімандрита Доримедонта.

У наступні роки було налагоджено церковне життя, служби, відремонтовано храми, дзвіницю та келії. Поблизу зведена церква на честь преподобного Паїсія Нямецького. Неподалік від обителі 1993 року був заснований скит на честь святих мучеників Вікентія та Доримедонта.

У 1995-му при монастирі відкрили музей, розташований у двох залах. В одному з них розміщені ікони ХVIII – ХХ століть, хрести, монети, сувеніри та медальйони. В іншому залі – історичні фотографії від заснування храму до наших днів, книги, облачення і предмети культу. Пам’яткою монастиря стала дзвіниця заввишки 69 м, що має п’ять ярусів. На сьогодні це найвища дзвіниця в ПМР і РМ. Дзвони на ній датовані 1913 роком.

У дев’яностих роках намісником чоловічого монастиря був митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир, а нинішнім є архімандрит Паїсій (Чекан). У вересні 2013-го Ново-Нямецький монастир відвідав зі святительським візитом Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирило.

До архітектурного ансамблю обителі входять Свято-Вознесенський собор, Успенська церква, Нікольський і Хресто-Воздвиженський храми, п’ятиярусна дзвіниця. Крім того, в монастирі працюють лісопильний, столярний і механічний цехи; три майстерні – іконописна, швейна і різьблення по дереву; свічковий цех, просфорня, пекарня, пасіка і медичний кабінет. Є своя друкарня та монастирська бібліотека, розміщена у двох залах. В одному з них – сучасні видання (10 000 томів) в іншому – відділ старовинної релігійної літератури.

Закінчується фільм словами віце-президента Одеського товариства історії та старожитностей Миколи Мурзакевича, написаними ним 1880-го, які й через 143 роки не втратили своєї актуальності: «І нині в Ново-Нямецькому монастирі дотримується та виконується читання і спів у церкві двома мовами. Ченці молдавської та слов’янської мов живуть між собою дружно. Хай буде так вічно!».

Документальний фільм «Дорога до храму» знімали з благословення настоятеля Ново-Нямецького монастиря архімандрита Паїсія. Автор і режисер картини – краєзнавець і культуролог Микола Димченко. У роботі використані піснеспіви у виконанні хору духовної семінарії при Ново-Нямецькому монастирі та хору братії Спасо-Преображенського Валаамського монастиря.

Фільм адресований усім, хто цікавиться історією створення і становлення православних святинь Придністров’я.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з Держархіву ПМР.