Слободзейському козацькому округу – 31 рік

Час стрімко віддаляє від нас важливі події, проте не стирає з пам’яті імена тих, хто в переломні моменти історії зробив свій неоціненний внесок у те, щоб наші благі наміри реалізувалися і в майбутньому принесли добрі плоди. Цими днями виповнився 31 рік з дня заснування Слободзейського козацького округу (СКО) Чорноморського козацького війська.


Нині мало хто знає, що першою резиденцією козаків була Слободзея, яка у XVIII столітті стала першим історичним центром розміщення ЧКВ, сформованого після розгрому Запорізької Січі. Не менш важливу роль відіграла Слободзейщина й у відродженні козацтва в Придністров’ї. У найстарішій церкві міста – храмі Архангела Михаїла 17 січня 1992 року відбувся перший Установчий сход потомствених козаків. Ініціаторами відродження козацтва в Слободзейському районі були Іван Калошин, Олександр Бондар, Василь Гурковський, Микола Захаров, Григорій Брусенський, Віктор Фатєєв, Микола Кодру, а також отаман Олександр Кучер, який представляв відроджене ЧКВ. Після прийнятого рішення у присутності парафіян нащадкові козаки заявили про відродження козацтва у Слободзеї.

Першим отаманом Слободзейського козацького округу обрали Олександра Бондара. Благословив його настоятель храму отець Василь Данілеску. Установчий сход округу (СКО), на якому вибрали правління нової козацької структури, було проведено 12 травня.

Козаки-добровольці СКО брали участь у бойових діях у Кошниці та Кочієрах, понад 60 козаків тоді запобігли спробам ОПОНівців проникнути на територію Придністров’я. У лавах захисників республіки були козаки, які пройшли горнило афганської війни. Всього під час захисту молодої республіки загинуло четверо місцевих козаків.

Так перемога, завойована ціною життів багатьох козаків, відкрила першу сторінку відродження бойової слави ЧКВ. Як і в минулі часи, для захисту нашої республіки формувалися прикордонні застави, зокрема й на базі станиці у Слободзеї. Похідним отаманом став козацький полковник Юрій Філюков, який зробив величезний внесок у справу зміцнення дисципліни та бойового вишколу козаків-прикордонників.

У відомому козацькому прислів’ї говориться: «Поставиш війська – їх знищать. Поставиш фортецю – її спалять. Поставиш станицю – вона пустить коріння і стоятиме вічно». Розуміючи це, слободзейські козаки вели роботу зі створення станиць: Слободзейської, Глинойської, Суклейської та куренів у Кременчуці, Первомайську та Фрунзе. У 2006 році до складу СКО увійшла станиця Дністровська. На сьогодні в окрузі, який очолює козацький полковник Олександр Семчак, налічується понад 400 козаків. У вересні 2021 року керівництво республіки та району виділило приміщення для штабу СКО та правління станиці Слободзейська.

Та козак не тільки воїн і захисник, він ще й орач-хлібороб. Багато козацьких сімей обробляють поля району, вирощуючи для республіки хліб, а також успішно розвивають підприємницьку діяльність. СКО веде цілеспрямовану роботу зі збереження козацьких традицій, прищеплення молодому поколінню патріотизму, громадянськості й готує молодь до служби у Збройних силах Придністров’я.

Козацтво Слободзеї завжди славилося талановитими людьми, яскравими особистостями, самобутньою культурою. Всім відомий ансамбль «Козацькі серця», який на багатьох республіканських і міжнародних фестивалях козацької культури ставав призером, лауреатом і дипломантом. Велика заслуга у відродженні та розвитку козацтва місцевого жителя, потомственого козака Василя Гурковського. Як депутат Верховної Ради ПМР Василь Андрійович став автором Закону ПМР «Про Чорноморське козацьке військо». Він – козацький полковник, кошовий отаман ЧКВ, автор багатьох літературних і музичних творів.

Напередодні 31-ї річниці округу козаки зібралися в окружному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Слободзеї. По завершенні святкового богослужіння відбувся урочистий сход козаків, в якому взяли участь військовий отаман ЧКВ генерал-майор Ігор Небейголова та окружний священик отець Григорій.

«Усі разом, спільними силами, ми вистояли та захистили нашу землю, і нині наші діти й онуки живуть під мирним небом», – наголосив у своєму виступі Ігор Петрович.

Він зазначив, що й тепер завдання щодо захисту кордонів держави не втрачає своєї актуальності.

«Я закликаю вас завжди бути вірними синами та дочками нашої республіки», – такими словами закінчив він свою промову і побажав козакам здоров’я, щастя, миру і доброї долі.

Реальність сьогодення, на прикладі Слободзейського козацького округу, доводить, що козацтво на берегах сивого Дністра – це надовго, на віки.


Віктор РОМАНЮК.