Огляд урядових новин – коротко

На черговому засіданні виконавчого органу влади, яке відбулося на початку тижня під головуванням Олександра Розенберга, обговорювалися питання щодо підтримки галузі чорної металургії, мінімізації корупційних ризиків під час держзакупівель тощо.


ПРО ЧИСТОТУ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ
Урядовці затвердили форму Декларації, що свідчить про відсутність особистої зацікавленості під час здійснення закупівель товарів (робіт, послуг), яка може призвести до конфлікту інтересів. Цей документ дозволить мінімізувати корупційні ризики в операціях щодо забезпечення державних або муніципальних потреб і повністю виключає участь у процесі закупівель близьких і далеких родичів.

МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ ПОБІЛЬШАЄ
Внесено зміну до граничних рівнів тарифів на 2024 рік на послуги муніципальних установ, підвідомчих державній адміністрації міста Бендери. У Бендерському лікувально-діагностичному центрі надаватимуться нові платні послуги. Серед них – відеогастроскопія загального профілю (з місцевою анестезією) вартістю 420 рублів та біопсія ендоскопічного матеріалу (без гістології) вартістю 70 рублів. Ціна досліджень відповідає середньоринковим.

НА КОНТРОЛІ ДЕРЖАВИ
Члени Уряду пропонують встановити порядок державного обліку музейних предметів та колекцій, що входять до складу Музейного фонду ПМР, а також уточнити процедуру включення та виключення цих предметів і колекцій до складу означеного фонду.
З цією метою розроблений законопроект, який найближчим часом спрямують для вивчення до Верховної Ради.

Держслужба з культури та історичної спадщини свідчить, що станом на 1 січня 2023 року в головних інвентарних книгах музеїв Придністров’я зареєстровано понад 267,7 тис. музейних предметів, але юридично вони не належать до складу Музейного фонду, оскільки не зареєстровані в Державному каталозі Музейного фонду. Експонати зареєстровані в юридичних документах державного обліку музеїв (Книги надходжень –головні інвентарні книги), які закріп-
люють їх за певними музеями.

Законопроектом пропонується передбачити, що музейні предмети та музейні колекції вважаються включеними до складу Музейного фонду з дня їх реєстрації в головній інвентарній книзі після проходження процедури первинного обліку. На засіданні обговорювали й інші питання.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.