Верховна Рада відкрила весняну сесію

Після коротких канікул депутати 17 січня відкрили VII сесію Верховної Ради сьомого скликання. Народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей життєдіяльності держави.


ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКОНОДАВЦІВ
Про це в інтерв’ю журналістам повідомив Голова Верховної Ради Олександр Коршунов: «Усі органи влади на чолі з Президентом працюватимуть над пошуком джерел фінансування для забезпечення соціальних зобов’язань перед працівниками бюджетної галузі».

Верховна Рада в період весняної сесії продовжить підготовку до ухвалення важливих кодифікованих актів: Бюджетного кодексу ПМР, який уже прийнятий у першому читанні, та Містобудівного кодексу, проект якого надійшов до вищого законодавчого органу в листопаді 2023 року.

Також Олександр Вікторович пояснив, що депутати незабаром почнуть працювати над удосконаленням законодавства, яке регулює тарифи на комунальні послуги. За його словами, їх вартість для населення не зміниться. «На жаль, ми зіткнулися з тим, що частина населення оплачує комунальні послуги в повному обсязі, а частина – тільки ті, що їх можна відключити. У зв’язку з цим підприємства природних монополій мають серйозні проблеми з кадрами, з придбанням товарно-матеріальних цінностей, потрібних для аварійних робіт, а також з реалізацією капвкладень у свої магістральні мережі. Ми повинні розуміти: якщо не будемо сплачувати комунальні послуги, то можемо опинитися на межі колапсу в комунальній галузі, що призведе до плачевних наслідків. Мабуть, усі хочуть, щоб удома було світло, тепло, вода, справна каналізація. З огляду на це хочу подякувати громадянам, які сплачують «комуналку», а тих, хто має заборгованість, закликаю погасити борги, щоб комунальна галузь продовжувала ефективно функціонувати», – сказав Олександр Коршунов.

ПРАЦЮВАТИ НА РІВНИХ УМОВАХ
У двох читаннях законодавці опрацювали зміни до Митного кодексу ПМР. Вони передбачають скасування режиму спеціальної митної процедури для суб’єктів господарювання та спрямовані на збільшення прибуткової частини бюджету.

За словами офіційного представника Уряду з цього питання, проект закону пропонує виключити можливість застосування спеціальної митної процедури та неповного митного декларування до товарів, що переміщуються землекористувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Дубоссарському районі. Він зазначив, що соціально-економічними наслідками ухвалення цього законопроекту стануть: єдиний підхід до оподаткування товарів митами та збільшення надходжень до республіканського бюджету.
До цього часу для цієї категорії землекористувачів діяв режим спеціальної митної процедури. Він не передбачав стягування мит і митних платежів під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Після обговорення законопроекту депутати погодилися з тим, що підхід до роботи всіх суб’єктів господарювання має бути єдиним.

Після підписання закону Президентом Вадимом Красносельським і набуття ним чинності митне оформлення товарів здійснюватиметься відповідно до вимог Митного кодексу ПМР.

ПРО ЗДОРОВ’Я ГРОМАДЯН
Уряд підготував зміни до Закону ПМР «Про охорону і безпеку праці» та до Трудового кодексу. На законодавчому рівні пропонується зафіксувати обов’язкове розслідування та облік кожного нещасного випадку на виробництві, а також кожного професійного захворювання.

Нині Трудовий кодекс ПМР містить норми щодо порядку розслідування та обліку тільки нещасних випадків на виробництві, тоді як порядок і облік розслідування професійних захворювань не регулюється ні на законодавчому рівні, ні на рівні підзаконних актів.
Законодавча ініціатива виконавчого органу влади пропонує усунути правову прогалину та зафіксувати, що розслідуванню та обліку підлягають гострі й хронічні профзахворювання працівників, які виникли внаслідок одноразового або тривалого впливу високих концентрацій хімічних речовин, що містяться в повітрі робочої зони, а також рівнів і доз інших негативних факторів. Розслідуватимуть та вестимуть облік професійних захворювань профільні лікарі лікувально-профілактичних закладів спільно зі спеціалістами санітарно-епідеміологічної служби за участю представників роботодавця. Документ ухвалили в першому читанні.


Микола ЮРКЕВИЧ.