Відкритий лист президенту Молдови

Голови міських і районних Рад народних депутатів Придністровської Молдавської Республіки направили відкритий лист президенту Республіки Молдова Майї Санду


Шановна пані президенте!
Міські та районні Ради народних депутатів Придністров’я закликають Вас звернути увагу на небезпечну ситуацію, що складається в молдо-придністровських відносинах унаслідок дій Республіки Молдова.

Ми вкрай стурбовані вибором Молдови стратегії деструктивних дій щодо придністровського народу, яка з кожним місяцем набуває все більш дискримінаційного характеру і все більш масштабних порушень прав і свобод усіх жителів Придністров’я, руйнуючи напрацьовані за багато років гуманітарні домовленості в міжнародному переговорному процесі.

Одночасно з цим ми бачимо, що керівництво РМ не хоче спілкуватися з Придністров’ям, глухе до закликів розв’язувати накопичені питання шляхом діалогу в інтересах наших громадян. Замість цього посилюються блокадні заходи: банківсько-фінансові обмеження у вигляді заборони на обслуговування і відкриття рахунків підприємств Придністров’я, перешкоджання їх міжнародним розрахункам, ускладнення з імпортом товарів першої необхідності (харчові продукти, ліки, вакцини тощо).

Звертаємо Вашу увагу на той принципово важливий факт, що після збройної агресії Молдови проти мирного народу Придністров’я наші держави понад тридцять років перебувають у стані неврегульованого конфлікту, що загальновизнано світовою спільнотою. З метою недопущення ескалації вже 31 рік мир і безпеку успішно забезпечує тристороння міжнародна миротворча операція на Дністрі. Для врегулювання конфлікту вже понад двадцять років діє міжнародний переговорний формат «Постійної наради…», відомий як формат «5+2». Через цю очевидну обставину обговорювати й узгоджувати взаємоприйнятні рішення можна і потрібно виключно за столом переговорів між керівництвом Придністров’я і Молдови, уповноваженими політичними представниками чи на інших рівнях легітимного міжнародного формату «5+2» – тільки так – шляхом мирного прямого політичного діалогу, виключаючи тиск на будь-яку зі сторін.

Не може одна зі сторін нав’язувати свої деструктивні рішення, ставити під загрозу переговорний процес, порушувати права та інтереси людей. Так бути не повинно. Інакше це не діалог, а диктат і підштовхування до ескалації та загострення конфлікту.

Рішення керівництва РМ ввести з 1 січня 2024 року мита для придністровських економічних агентів розцінюємо як ознаку слабкості, відмови від прямого і чесного діалогу за столом переговорів, сигнал про те, що сусідня Молдова збирається і далі посилювати свою ворожу політику щодо громадян Придністров’я.

Вимога про подвійну оплату митних зборів у молдовський бюджет нелегітимна ні з якої точки зору. Це рішення було прийняте за повного ігнорування міжнародного переговорного процесу, нишком, за спиною, його складно визначити інакше як цинічний акт крадіжки у всього придністровського народу, який через підвищення цін буде змушений оплачувати нові побори на користь Молдови.

Міські та районні Ради народних депутатів Придністров’я вважають украй небезпечним розв’язання владою сусідньої Молдови економічної війни в нашому і без того конфліктному регіональному просторі. Підривання економіки Придністров’я, навмисне провокування кризових процесів – інфляції, закриття підприємств, зростання безробіття, дефіциту і зубожіння населення – це антигуманний, деструктивний курс, від якого, перш за все, страждають прості люди: пенсіонери, працівники бюджетної галузі та підприємці, їхні сім’ї й діти.

Зазначеним заходам тиску не може бути виправдання, оскільки вони навмисне перетворюють Придністров’я у блокадну зону і погіршують соціально-економічне становище всіх наших громадян.

Вважаємо абсурдним, що політична еліта РМ, яка прагне зробити Молдову частиною Європейського Союзу, де існує непорушний пріоритет прав людини та громадянина, не соромиться при цьому масово порушувати права населення Придністров’я. Такі підходи несумісні не тільки з європейськими, а й загальнолюдськими цінностями та принципами.

Пані президенте! Закликаємо Вас особисто як посадову особу, а також інших представників влади Республіки Молдова одуматися, припинити знущання з людей, прав людини та європейських принципів, відмовитися від самогубного курсу на розпалювання конфлікту.

Просимо Вас особисто, пані Санду, вжити невідкладних заходів для відновлення конструктивних підходів у молдо-придністровських відносинах, заснованих на мирному вирішенні всіх проблем виключно за столом переговорів, спираючись на пріоритет – захист прав та інтересів людей.