За Батьківщину, добро і справедливість

Дубоссарському юнармійському загону «Дністер» виповнилося  у квітні 25 років. Уперше організували його в 1993 році на базі міської школи № 1 – нині це гімназія № 1. Викладачі  розуміли, що на зміну попереднім радянським організаціям, які допомагали виховувати в дітях любов до Батьківщини, необхідно було впроваджувати нові формації, аналогічні за своєю суттю.

«Для чого людині патріотичні почуття? Навіщо потрібно виховувати патріотизм?» – може дехто запитати. А відповідь проста: Батьківщина потрібна нам так само, як і сім’я. Дитині важливо знати походження своє, батьків, свого народу. Поступово, дізнавшись  про історію своєї країни, особливо її славні сторінки, вона пишатиметься нею, як пишається міцними й мудрими батьками, відчуваючи себе захищеною.

Для гімназистів другою сім’єю став навчальний заклад, який виховує в них почуття патріотизму.  Починаючи  з другого класу тут відбуваються численні конкурси й огляди на кращу стройову підготовку і гасло. Малеча теж з інтересом бере в них активну участь. Деякі учні вже з початкових класів мріють стати професійними військовими.  Ідея організувати в школі патріотичний рух належить її директорові Галині Бойковій. «Відсутність радянських патріотичних організацій призвела до хаосу у вихованні наших дітей. І ми почали шукати інші форми цієї діяльності. Зупинилися ми на юнармійському русі й розвивали його упродовж усіх цих років: створювали умови для самореалізації й самоствердження особистості учнів, виховання майбутніх захисників Батьківщини», – розповіла  Галина Бойкова.

Представники юнармійського загону «Дністер», як і колишні «жовтенята», «піонери» та «комсомольці» знають історію рідного краю, мають гідну спортивну підготовку, дисципліну,  у них розвинені духовні й моральні цінності. Девіз їхньої діяльності – «За Батьківщину, добро і справедливість».

 За 25 років  сотні учнів дізналися, що таке військове загартування. Багато з них пов’язали своє життя з військовою справою. А на районних, республіканських  і міжнародних конкурсах і фестивалях «Дністер»  неодноразово був переможцем та посідав призові місця. За участь у Всеросійському конкурсі патріотичної пісні в 1996 році здобув звання «Правофланговий». У 1997 і 1998 роках  школярі брали участь у патріотичних змаганнях у Москві.

У день ювілею руху представники загону «Дністер» приймали поздоровлення за досягнення і не тільки від керівництва району, але й республіки. Вітальні адреси надійшли від Президента ПМР Вадима Красносельського, Голови Верховної Ради ПМР Олександра Щерби, Голови Уряду ПМР Олександра Мартинова, керівника Державної служби з культури та історичної спадщини Марії Кирмиз.

За дорученням Президента директору Дубоссарської гімназії № 1 Галині Бойковій глава районної держадміністрації Руслан Чабан вручив орден «Трудова Слава», а керівнику загону і початкової  військової підготовки, професійному військовому Анатолію Турченку надано почесне звання «Заслужений робітник народної освіти ПМР». Наставник юнармійців Анатолій Турченко головним  досягненням руху за ці роки вважає виховання справжніх патріотів. Сьогодні вони  служать у міністерствах державної безпеки, внутрішніх справ, в аварійно-рятувальних підрозділах нашої республіки й Російської Федерації.

Грамотами Президента, районної держадміністрації та Управління народної освіти були нагороджені педагоги й представники юнармійського загону «Дністер».

На честь свята вихованці гімназії організували велику концертну програму з кращими музичними номерами.

  Любов   ПОЛОНСЬКА.