Звуковий путівник з історії

На одній із найбільш жвавих зупинок у Бендерах, що на вулиці Лазо 20/1, зазвучали аудіоролики, які перетворили очікування тролейбусів і маршруток на захопливу віртуальну подорож в історичне минуле міста.


Упровадження цього публічно-просвітницького проекту було обговорене в жовтні минулого року на нараді у Президента. В Бендерах його запустили наприкінці грудня. На сьогодні у трансльованій добірці понад 20 записів, які розповідають про минуле міста та його видатних жителів.

На кінцевій зупинці громадського транспорту тепер можна почути короткі факти, що доповнюють міський інформаційний простір. Згодом організатори планують значно розширити картотеку, подвоївши кількість аудіозаписів.

Заступник начальника Управління розвитку міського середовища Бендерської держадміністрації Максим Іванов наголосив, що основна мета проекту – просвітницька. Над його розробкою працювали державна адміністрація, Бендерське телебачення та міський музей. Збирали й узагальнювали інформацію фахівці широкого кола, тому її достовірність, точність і якість сумнівів не викликають.

«Починали з історичних назв вулиць. Не всі місцеві жителі знають, як вони називалися раніше і на честь яких видатних особистостей названі тепер. Адже це культурно-історична спадщина міста, яку важливо знати», – зазначив Максим Іванов.

Наприклад, вулиця Леніна раніше називалася Харузинською на честь губернатора Бессарабії Олексія Миколайовича. Він був удостоєний звання почесного громадянина Бендер за те, що завжди старався реагувати на прохання громадян і сприяв розв’язанню багатьох їхніх питань.

Цікавий факт: вулицю назвали Харузинською ще за життя губернатора. Це велика рідкість для дореволюційної Росії. Першою вулицею в Бендерах, названою на честь відомої особи, була вулиця Пушкіна. Одне з небагатьох найменувань, яке без змін збереглося всупереч таким масштабним історичним подіям, як румунська окупація, радянський період тощо.

В аудіороликах розповідається і про вулицю Совєтську (раніше Соборну). Назвали її на честь Преображенського собору, який заклали тут на початку ХІХ століття. З часу відкриття він жодного разу не закривався. Навіть у найскладніші та найважчі часи.

«На зупинці транслюються короткі аудіоролики, що звучать півтори – дві хвилини. Це зроблено для того, щоб будь-яка людина могла легко сприйняти почуту інформацію. Ми вже бачимо результати реалізації нашого проекту. Налагоджений зворотний зв’язок, багато громадян діляться з нами в Інтернеті тими історичними фактами, про які вони дізналися, поки чекали громадський транспорт або проходили там», – поділився Максим.

Місцева влада не зупинилася тільки на цікавих фактах з історії міста. Програму доповнили твори класичної інструментальної музики, а також аудіозаписи поезій Олександра Пушкіна, Сергія Єсеніна, Володимира Маяковського, Марини Цвєтаєвої, Булата Окуджави, Євгена Євтушенка та інших відомих поетів.

Ознайомлення городян з багатою історією та культурою рідного міста стало захопливим і доступним завдяки інноваційному підходу до трансляції аудіороликів на зупинках громадського транспорту. У майбутньому таких культурних точок може побільшати.


Марина СОВА.

Фото автора.