Фонд капітальних вкладень – ІНВЕСТИЦІЇ У МАЙБУТНЄ

Всупереч складнощам, які доводиться долати Придністров’ю, в нашій республіці системно вирішуються питання поліпшення інфраструктури. Щоб життя людей стало більш комфортним, багато що зроблено в межах Дорожнього фонду, адресних та інвестиційних програм.
Особливу роль у розвитку країни відіграє Фонд капвкладень. За різними його програмами здійснюються ремонти соціальних об’єктів: шкіл, будинків культури, лікарень… Наприклад, у Кам’янський район за 6 років інвестовано понад 65 млн рублів. Відновлюється міський парк. Реконструюються споруди та приміщення, в яких підлітки та дорослі навчаються, розвивають свої здібності, проводять дозвілля. Будинок дитячо-юнацької творчості, художня школа, деякі спортивні об’єкти вже наново перетворилися. Упорядковуються подвір’я установ і багатоквартирних будинків. У 2023 році акцент був зроблений на капітальному ремонті освітніх закладів міста і п’яти сіл.


КАМ’ЯНКА

Міській середній школі № 3 – майже півстоліття. Дах за цей час не ремонтували жодного разу. Вже навіть шифер зіпсувався від часу: потріскав на сонці та морозі, а дерев’яні конструкції, на яких він тримався, прогнили.

У 2023-му на заміну крівлі з ФКВ виділили більш ніж 1,5 млн рублів.

«Ми зняли всі зношені елементи та встановили нові, з сучасних матеріалів. Шифер замінили на профільований лист із полімерним покриттям. Установили систему для відведення зливових вод. Завдяки такому підходу новий дах має прослужити не менше 50 років», – упевнений Юрій Крикливець, який представляє колектив ТОВ «Мастерок», що здійснював ремонт.

Упорядкували й шкільний двір. Тут близько 250 учнів не тільки граються під час перерв, а ще й спортом займаються, стройовою підготовкою. Асфальтове покриття давно зносилося. Його старалися ремонтувати власними силами, але ями виникали знов. Для усунення проблеми держава виділила майже мільйон рублів. Завдяки цим коштам демонтували старе покриття, створили надійну піщану основу та замостили тротуарною плиткою майданчики, доріжки та під’їзди до школи.

Директор СШ № 3 Тетяна Яцкова говорить, що якість ремонту перевірив найбільш неупереджений контролер – природа:

«Раніше після сильного вітру все подвір’я було всипане битим шифером, а кабінети заливало після кожного дощу. На території утворювалися великі калюжі. Нині ж ми без будьяких ускладнень пережили літній ураган, затяжні осінні дощі та снігопади. Добре вистояв новий дах на всіх шкільних корпусах: над майстернями, харчоблоком і спортзалом, а також на галереї. Перетворився і двір, навесні прикрасимо його новими клумбами».

Виконання програми ФКВ на цьому об’єкті триває: нинішнього року запланований капітальний ремонт фасаду школи. Тендер на його проведення виграло ТОВ «Архитектор».

ХРУСТОВА

Місцева школа – одна з найбільших сільських на Кам’янщині. Розташована вона в будівлі, якій уже 45 років. Навчальні кабінети колектив за підтримки базового господарства і батьківської громадськості завжди утримує в порядку, а харчоблок жодного разу капітально не ремонтували.

«В аварійному стані були всі комунікації. Водопровідні труби прогнили, каналізація часто забивалася. Погано функціонувала опалювальна система, тому взимку в приміщеннях було холодно. Потребувала заміни електрична проводка; коли до неї спробували підключити сучасну електроплиту – нова техніка вийшла з ладу», – згадує заступник директора з господарської частини Тетяна Чебан.

Тепер на шкільній кухні все по-новому. У капремонт вкладено майже мільйон рублів. Будівельники з ТОВ «Архитектор» повністю замінили інженерні мережі, змонтували супутнє устаткування: світильники, розетки, вимикачі, умивальники тощо. Перетворилися і приміщення. Стару штукатурку і радянську плитку зняли. Стіни оздобили заново, настелили нові підлоги, змонтували підвісні стелі. Дерев’яні двері, що за десятиліття зовсім струхлявіли, замінили на металопластикові. Матеріали підібрали світлих тонів, щоб зробити приміщення світлими та затишнішими.

Ремонт на цьому об’єкті завершений. Незабаром шкільний харчоблок почне працювати в комфортних умовах. Залишилося тільки оновити меблі в їдальні.

КАТЕРИНІВКА

Ремонтують кухню й у цій сільській школі. Тут схожі проблеми, що накопичилися за десятки років без капітальних вкладень. Проте у 2022-му ситуація змінилася: тоді на шкільних корпусах оновили дах, упорядкували спортзал.

За програмою ФКВ торік на капремонт було виділено 1,3 млн рублів. Передбачалося повністю відновити харчоблок. Будівельники з фірми «Мэтр» уже замінили електропроводку, водопровід і каналізацію, встановили сантехнічні прилади. На фінішному етапі роботи з облаштування системи вентиляції, оздоблення стін і підлоги.

Паралельно в усій школі здійснюється заміна системи опалювання. На другому поверсі, в коридорі й актовому залі, будівельники лагодять стелю. «Коли завершився ремонт крівлі, ми зітхнули з полегшенням. Однак з’ясувалося, що стеля суттєво постраждала через вогкість. Не було жодних зовнішніх ознак цього, поки не почала падати штукатурка. Якщо зал можна було на деякий час зачинити, не користуватися ним, то коридор вимагав невідкладного розв’язання проблеми. Під час навчального процесу діти переходять із класу в клас, і їхня безпека була під загрозою», – розповіла директор школи Ольга Крижановська.

Тепер усі уроки проводяться на першому поверсі. Колектив (а це 115 учнів і 20 наставників) сподівається, що на другому будуть оновлені не тільки стеля, а й інтер’єр кабінетів. Передумови для цього є, адже державна політика в галузі капвкладень передбачає хоч і поетапний, але повний ремонт на об’єктах, де розпочалися роботи.

Надихає катеринівчан і оновлений спортзал. У день відвідин школи вдалося побачити, з яким ентузіазмом працюють на уроці учні під керівництвом досвідченої вчительки фізкультури Iрини Апроцької.

КУЗЬМИН

Контрастно виглядав після доглянутого катеринівського спортзалу аналогічний об’єкт у Кузьминському освітньому комплексі. Штукатурка сиплеться. Дерев’яна підлога прогнила, деякі дошки прогинаються, коли йдеш. Світильники не працюють. Усе це просто зараз виправляють будівельники. Уже привели в порядок роздягальні та душові кімнати Iгор Мясковський, який очолює фірму «Архитектор», повідомив, що з Фонду капітальних вкладень на цю школу виділено понад 1,5 млн рублів. Уже відремонтували актовий зал: оновили електропроводку, встановили нові світильники, вимикачі та розетки, стіни вирівняли гіпсовими сумішами, замінили сцену. Отже, урочистості відтепер відбуватимуться зовсім в іншій атмосфері.

У будні зал слугуватиме як їдальня. Кухня, розташована по сусідству, також радує новими комунікаціями та свіжим інтер’єром. Упорядковують і шкільний двір: доріжки та майданчики замощують тротуарною плиткою.

ОКНИЦЯ

Увагу сільському освітньому комплексу приділяють державна і місцева влада, депутати та підприємці. Завдяки спільним зусиллям за останні роки вдалося замінити покрівлю, вікна та двері, відновити систему каналізації й освітлення кабінетів. Довкола комплексу, що об’єднав школу і дитсадок, звели кам’яну огорожу. Нині триває замощення подвір’я плиткою. На це з ФКВ виділено близько 200 тисяч рублів.

Ще 1,5 млн рублів додали за дорученням Президента після того, як педагоги розповіли Вадиму Красносельському про нагальні проблеми. Головна з них – аварійний стан спортзалу. Він закритий уже майже два десятиліття. «У погожі дні уроки фізкультури проводимо на майданчику в сільському парку, а в зимовий період – у звичайному класі. Там неможливо ні побігати, ні командні ігри організувати, – поскаржився учитель фізкультури Володимир Маковей. – Усе це замінюємо настільним тенісом, гімнастикою з елементами акробатики, шахами та шашками».

У приміщенні, де розташовується спортзал, триває капремонт. Розпочали його з відновлення даху, який багато років протікав. Через це в плачевному стані опинилися стеля, стіни та підлога. Їх теж належить полагодити. Обсяги робіт великі, як і сам зал, який служив у колишні часи місцем проведення районних і навіть регіональних змагань із баскетболу та волейболу, «Веселих стартів» за участю команд з України та Молдови.

Тим часом у всіх шкільних класах встановили нові двері. У найближчих планах – заміна підлоги в кабінетах.

КРАСНИЙ ОКТЯБР

Тут діє найменша школа району, в якій навчаються п’ятеро учнів початкової ланки. До міських освітніх установ на шкільному автобусі щодня їздять 17 підлітків.

Крихітна школа в глибинці не обділена увагою держави: у 2021-му за програмою ФКВ тут відновили дах будівлі. Минулого року ремонт продовжили. Його результатами з задоволенням хвалиться директор освітнього комплексу Ганна Кудрицька. Шкільні кабінети радують свіжопофарбованими стінами, у кожному – свій колір. Встановлені сучасні вікна і двері – дітям буде тепло. Оновлена не тільки опалювальна система, а всі інженерні мережі.

Будівельники з Кам’янського виробничого управління житлово-комунального господарства оздоблюють коридори першого поверху й облаштувують санвузли. На другому поверсі упорядковують харчоблок.

Директор пояснює: «Ремонт у розпал навчального року – урокам не перешкода. Школярі тепер навчаються в приміщенні дитсадка. Дошкільна ланка належить до складу сільського освітнього комплексу. Ми сподіваємося, що після ремонту в оновлені кабінети перейдуть і вихователі дитсадка з 12 малятами. Увесь колектив перебуватиме під одним дахом. Наявні площі дозволяють здійснити таку інтеграцію».

Будівля, в якій розташовується школа, –це соціокультурний центр. На другому поверсі міститься сільська адміністрація, бібліотека, тренажерний зал. Тут працюють гуртки за інтересами та збираються члени художньої самодіяльності. У зимову пору саме тут відбуваються всі культмасові заходи. Отже, всі приміщення другого поверху використовуються, тому в нинішньому році заплановано їх відремонтувати та оздобити.


ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ
Комісія Загальнопридністровського народного форуму перевірила, наскільки якісно будівельники виконують роботи за програмами ФКВ. Активісти Кам’янського територіального відділення ЗНФ побували на всіх об’єктах, про які йдеться у статті. Вердикт однозначний: у міській СШ № 3 і Хрустовському освітньому комплексі, де заплановані роботи завершені, нарікань до їх якості немає.

На об’єктах, де ремонт продовжується, громадські діячі дали деякі рекомендації. Наприклад, у Катеринівській СШ за кошторисом передбачене фарбування підлоги, але дерев’яне покриття настільки зношене, що потребує повної заміни. На думку комісії, під час формування нових програм ФКВ необхідно передбачити й оновлення дверей у класах.

У цілому ж громадські діячі зазначили, що бюджетні кошти витрачені з користю, і колективи навчальних закладів раді змінам, які відбуваються завдяки Фонду капвкладень.


Ніна ПАНАЇДА.