На що витратити народні гроші

БЮДЖЕТНІ СЛУХАННЯ

Податки – наше все! Без них і скарбниця – не скарбниця. У громадських слуханнях, що відбулися у Слободзеї за проектом бюджету району на 2024 рік, взяли участь депутати Верховної та районної Рад, представники податкової служби, Рахункової палати, прокуратури та громадськості.


Податкові надходження становлять 93 % прибуткової частини районного бюджету. Його основні параметри учасникам публічних слухань представила начальник Управління економічного розвитку та муніципальної власності держадміністрації Тетяна Бєлова. Доходи району нинішнього року плануються в обсязі 165 млн руб., що на один мільйон більше, ніж минулого. Видатки заплановані на рівні 239,4 млн руб., що на 12,8 млн руб. більше, ніж 2023-го. Дефіцит бюджету (73,4 млн руб.) мають намір покрити коштом трансфертів із республіканського бюджету. Передбачені й субсидії (34,3 млн руб.) на реалізацію державних програм.

Як і раніше, основними напрямками витрачання бюджетних коштів залишаться соціальні виплати. На фінансування соціально захищених статей буде спрямовано 77 % усіх видатків.
У 2024 році до вже наявних муніципальних програм до бюджету закладаються кошти на фінансування двох нових: придбання та ремонт муніципальних квартир (будинків) і житлових приміщень для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без опіки батьків. У попередні роки забезпечення житлом цієї категорії здійснювалося коштом виключно республіканського бюджету. Нинішнього року планується придбання 17 житлових будинків/квартир на суму 4,5 млн руб.

Напередодні 80-річчя Перемоги фінансові засоби будуть також виділені на ремонт меморіалів Воїнської Слави та пам’ятників радянським воїнам, які загинули у роки ВВВ.

Продовжить діяльність Фонд капітальних вкладень. У переліку об’єктів: центри розвитку дитини «Лучик» та «Ивушка» (місто Слободзея), будинки культури в селах Коротне та Фрунзе, будівництво спортивного комплексу в районному центрі, реконструкція літнього кінотеатру та влаштування дитячого містечка у с. Тернівка.

Під час громадських слухань члени профільної депутатської комісії констатували: основні параметри бюджету Слободзейського району на 2024 рік сформовані відповідно до реальних можливостей. Поряд із цим депутати запропонували збільшити фінансування муніципальної програми з виконання наказів виборців.

Підсумовуючи публічні слухання, перший заступник глави державної адміністрації Слободзейського району Микола Ярошевський зазначив: «Життя так влаштоване, що конкретну людину, перш за все, хвилюють питання, які їй близькі. Навіть якщо душа болить за все місто, проблеми рідної вулиці, двору, будинку все одно головніші. Всі окреслені промовцями проблеми, безперечно, треба розв’язувати, й бажано оперативно. Однак ми виходимо з тих можливостей, які маємо. Тому так важливо спочатку все обговорити на публічних слуханнях».
За підсумками громадських слухань проект місцевого бюджету було схвалено.

Після відповідного доопрацювання документ направлять на розгляд депутатів райміськради.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото: slobodzeya.gospmr.org