Параметри районного бюджету

БЮДЖЕТНІ СЛУХАННЯ

У Кам’янці відбулися публічні слухання за проектом місцевого бюджету на 2024 рік. До обговорення цього важливого питання залучилися керівники району, представники депутатського корпусу, трудових колективів і громадських організацій – усього майже 50 осіб.


Відкриваючи зустріч, глава державної адміністрації Володимир Бичков зазначив, що під час розробки проекту місцевого бюджету фахівці враховували пріоритети Стратегії розвитку ПМР і складеної на її основі районної програми. Важливу роль у плануванні витрат відіграла думка громадян. Були враховані звернення, що надійшли на адресу місцевої влади. Деякі вже вдалося вирішити, інші (ті, що вимагають серйозних вкладень) – стали пунктами муніципальних програм розвитку на нинішній рік.

Перший заступник глави держадміністрації Iрина Соколова ознайомила учасників слухань із параметрами районного бюджету. Прогнозується, що власні доходи в нинішньому році зростуть на 1,6 % і перевищать 50 млн рублів. Основні надходження – 87,9 % від цієї суми – очікуються від податків. Проте лише на забезпечення соціально захищених статей (зарплати, допомоги дітям, які перебувають під опікою, тощо) Кам’янщині потрібно понад 60 млн рублів.

Щоб покрити дефіцит бюджету, передбачені республіканські дотації в сумі понад 28 млн руб-
лів. Надійдуть також субсидії з різних фондів, зокрема на розвиток території. З урахуванням усіх трансфертів, витрати районного бюджету перевищать 95 млн рублів.

Учасники слухань ознайомилися з муніципальними програмами, спрямованими на утримання житлового фонду й об’єктів соціально-культурного простору, упорядкування населених пунктів. Глави сіл і депутати міськрайради визначили найбільш актуальні проблеми округів. Наприклад, у Хрустовій і Северинівці необхідний ремонт будинків культури.

Традиційно високий інтерес викликали перспективи розвитку дорожньовуличної мережі. На ці цілі закладено близько 16,5 млн рублів. Третина цієї суми призначена на утримання та ремонт муніципальних доріг, решта – на державні магістралі. Передбачене асфальтування вулиць, де до цих пір було гравієво-щебеневе покриття, замощення плиткою тротуарів, будівництво майданчиків для паркування і систем водовідведення.

Проблема щодо стану площі 60-річчя Октября, порушена очільником Кам’янського територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму Iваном Бистровим, також буде розв’язана нинішнього року. Тут відновлять плиткове покриття та встановлять архітектурні елементи, щоб надати міському центру сучасного вигляду.

Жвавий інтерес викликала програма фінансування культурно-масових заходів. На їх проведення заплановано 340 тис. рублів. Передбачені як традиційні свята, так і тематичні заходи, присвячені Року сімейних цінностей. Розшириться тематика і кількість фестивалів. Вони сприятимуть збагаченню та різноманіттю дозвілля місцевого населення, а також залученню до Кам’янщини туристів із ПМР і зарубіжжя.

Керівник районної Ради ветеранів Віктор Войков наголосив, що під час підготовки до 80-річчя Перемоги не можна забувати про стан музеїв і пам’ятників. Глава району відповів, що музей у Северинівці та два меморіали в Кам’янці планується упорядкувати цього року. Володимир Бичков закликав приєднатися до благоустрою інших об’єктів адміністрації сіл, яким у межах бюджетних програм виділяється половина всіх коштів.

Учасники слухань ухвалили проект місцевого бюджету з урахуванням конструктивних зауважень і пропозицій, які пролунали під час двогодинної дискусії. Тепер слово – за депутатами міськрайради. Тільки після затвердження проекту бюджету на сесії документ набере чинності.


Тетяна ГРИЦЮК.