НОВИНИ КОРОТКО

РЕМОНТ ОБ’ЄКТІВ – НА КОНТРОЛІ МІНІСТРА
Міністр охорони здоров’я Христина Албул 19 січня побувала в північних районах республіки з перевіркою будівельних робіт коштом Фонду капітальних вкладень.
До Рибницької центральної районної лікарні з інспекцією приїхали не лише представники відомства, а й глава держадміністрації Рибницького району Віктор Тягай, представники підрядної організації, технічного нагляду Міністерства економічного розвитку.
Минулого року в цьому медичному закладі розпочався капітальний ремонт відділення хірургії. Вже демонтували старе внутрішнє покриття, замінили систему водопроводу, каналізації, вентиляції та електроосвітлення. На сьогодні здійснюється підключення нової системи опалення. Крім того, відділення перепланували та впорядкували, тобто сучасний ремонт цілком відповідатиме потребам людей, які тут лікуються і працюють.

«Ми повинні навесні завершити будівельні роботи, щоб лікарі вже мали можливість надавати кваліфіковану медичну допомогу нашим громадянам», – зазначила керівник Міністерства охорони здоров’я. Ремонт об’єкта перебуває під особливим контролем держави.


ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ ЗА МИНУЛИЙ ТИЖДЕНЬ
З 15 по 21 січня зареєстровано 2 768 випадків захворювань гострими інфекціями верхніх дихальних шляхів (на попередньому тижні – 2 166), зокрема 1 362 – поміж дітей до 14 років.
Госпіталізовано 168 осіб (на попередньому тижні – 165), з них 75 дітей віком до 14 років. Показник захворюваності ГІВДШ склав 599,5 на 100 тис. населення, що на 27,8 % вище за попередній тиждень і на 30,5 % нижче за аналогічний період 2023 року. Зростання кількості захворювань відзначається по всій республіці.


ПІДСУМКИ РОКУ. ЯРМАРКИ ВИХІДНОГО ДНЯ
Сезонні ярмарки вихідного дня в Придністров’ї – давнішня традиція. У першу чергу, це можливість для місцевих виробників реалізовувати свою продукцію безпосередньо населенню. Не став винятком і 2023 рік.
У Тирасполі з 1 липня по 4 листопада їх було 14. У ярмарках взяли участь більш ніж 200 сільськогосподарських виробників усіх форм власності.

У Дністровську відбулося 5 ярмарків вихідного дня. Продукцію на реалізацію надали селянські (фермерські) господарства, товариства з обмеженою відповідальністю, закриті акціонерні товариства та громадяни, які ведуть приватне підсобне господарство.

У Бендерах (зокрема на території сіл Гиска та Протягайлівка) – 23. Населенню в широкому асортименті була представлена сільськогосподарська продукція та продовольчі товари вітчизняних виробників.

У Слободзеї в ярмарках з 29 липня по 30 листопада активну участь взяли сільськогосподарські організації, селянсько-фермерські господарства та індивідуальні виробники сільськогосподарської продукції.

У Кам’янському районі проведено два фестивалі: «Подойма&Подоймиця – помідорна столиця» у селі Подойма та «Ягідний переполох» у селі Янтарне.

У Дубоссарах сезонні сільськогосподарські ярмарки проводилися щотижня – в суботу і неділю.
У Рибницькому районі та м. Рибниці з 1 липня стартував сезон ярмарків вихідного дня. Широкий асортимент сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів представили вітчизняні виробники. Ярмарки були заплановані до 28 жовтня, але на прохання споживачів їх проведення продовжили до 18 листопада.

Сільськогосподарські ярмарки вихідного дня стали надзвичайно популярними поміж придністровців. Місце й час їх проведення регулярно анонсували організатори, а тому населення мало можливість запланувати свій похід за покупками. До того ж споживачі завжди могли придбати продукцію на свій смак і за доступними цінами (нижчими, ніж у магазині).

Проведення ярмарків вихідного дня – це результат спільної роботи сільськогосподарських виробників усіх форм власності, держадміністрацій та Міністерства сільського господарства і природних ресурсів.


Анастасія КАСИМ.