ПРИКЛАД ЄДНОСТІ придністровського народу

Стягнення Молдовою мита з економічних агентів нашої республіки, перешкоди експортно-імпортним операціям, що ведуть до зубожіння населення, викликають обурення людей і залишаються актуальними на порядку денному.

Упродовж тижня в Бендерах і Тирасполі відбулися мітинги, на яких жителі висловили занепокоєння тиском з боку сусідньої держави.


Велика кількість представників міст і районів республіки згуртувалися 24 січня в придністровській столиці. Колони рухалися від Придністровського державного театру драми та комедії центральною вулицею Тирасполя до площі Суворова. Масовий захід був виключно мирним і соціально значущим. Участь у ньому взяли Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов. Державтоінспекція заздалегідь спрямовувала учасників дорожнього руху на об’їзд. На період мітингу міліціонери, пожежники та співробітники спецпідрозділів забезпечували охорону громадського порядку та безпеку громадян. Також були залучені спеціалісти системи «Безпечне місто».

На площі Олександра Суворова зібралися понад 50 тисяч придністровців, які продемонстрували активну громадянську позицію.

Від імені Федерації профспілок республіки виступив її представник, який засудив політику Молдови відносно запровадження мита до економічних агентів республіки: ■ «Сьогодні жителі Придністров’я висловлюють свій протест проти дій сусідньої держави, які зупиняють роботу наших підприємств. Влада Молдови продовжує блокувати експорт вітчизняної продукції, незважаючи на те, що наші агенти чесно і прозоро ведуть власну діяльність».

Він також закликав владу РМ припинити грабіжницьку політику, спрямовану на крадіжку коштів у придністровців.

Представниця одного з трудових колективів Бендер розповіла, що упродовж кількох місяців підприємство не може повноцінно працювати у зв’язку з тим, що Молдова не дає дозвіл на експорт продукції іноземним замовникам. Вона закликала владу сусідньої держави до конструктивної співпраці заради розв’язання проблем, які турбують придністровців.
Активними учасниками мітингів проти запровадження мита з боку Молдови є представники молодого покоління республіки. Так член однієї з таких організацій зауважив, що сьогодні дуже важливо зберегти мир на берегах Дністра, а проблемні питання розв’язувати лише шляхом дипломатії.

■ На важливому республіканському заході були присутні й депутати Верховної Ради. Голова вищого законодавчого органу Олександр Коршунов поділився власною думкою про нинішню акцію:

«Усе, що сьогодні відбувається навколо республіки, настільки актуальне, що громадськість вимушена була організувати масовий мітинг. Якщо конкретніше, то спровокувало його керівництво Молдови, зобов’язуючи придністровські підприємства працювати в правовому полі Республіки Молдова. Вони забули, мабуть, що всі соціальні зобов’язання наша держава виконує коштом бюджету Придністров’я. Йдеться про соціальну допомогу, зарплати працівникам бюджетної галузі та лікування за кордоном. Усі гроші, що надходять до бюджету ПМР, – це податки наших підприємств, підприємців і громадян. І додаткове податкове навантаження з боку Республіки Молдова викликає у нас величезне занепокоєння».

На мітингу ухвалили резолюцію з основними вимогами до влади Молдови: скасувати примусове мито, розблокувати експорт придністровських підприємств, сісти за стіл переговорів. Документ направлять керівництву Молдови, учасникам формату «5+2» та міжнародним організаціям.

Минулого тижня мітинг проти економічного тиску з боку сусідньої держави провели біля Палацу культури ім. П. Ткаченка в Бендерах. Цього дня тут проходило засідання Об’єднаної контрольної комісії (ОКК). За словами голови Об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК) Володимира Ємельянова, мета акції – довести до представників Молдови в ОКК нашу позицію про необхідність відміни кабального мита з придністровських підприємців.

Він наголосив, що саме учасники мітингу вимагають від керівництва Молдови розв’язувати питання в межах чинних міжнародних норм, не позбавляти людей можливості працювати, щоб утримувати свої сім’ї.

Представниця Союзу молдаван Придністров’я та Асоціації фармацевтів також виступила з засудженням політики Молдови.

 «З 1 січня влада Молдови скоротила перелік медичних препаратів, які можна було завозити до Придністров’я. Зокрема, вони змінили, погіршили для нас порядок імпорту медикаментів. Це, за словами експертів, призведе до підвищення цін на ліки та вироби медичного призначення. Закликаю владу Молдови відмовитися від неправомірних агресивних дій проти мирного народу Придністров’я», – зазначила доповідач.

Член громадської організації «Союз Пам’ять», що об’єднує сім’ї загиблих, померлих, інвалідів захисників ПМР, нагадала про вдів та матерів, які теж уже пішли з життя. «Виросли гідні громадяни Придністров’я – діти загиблих захисників. Ми – мирний народ. Закликаю владу Молдови відмінити запровадження мита стосовно до наших економічних агентів».

Голова ОРТК Володимир Ємельянов, підбиваючи підсумки мітингу, висловив упевненість, що завдяки інформаційним технологіям, про нього стане відомо в багатьох куточках світу. Представник когорти засновників республіки висловив вдячність усім учасникам за активну громадянську позицію.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.