У центрі уваги Уряду

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади урядовці опрацювали питання, що стосуються повсякденного життя придністровців. Зокрема, йшлося про захист людей з обмеженими можливостями здоров’я.


ПІДТРИМКА ЛЮДЕЙ, ЩО МАЮТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ
Згідно з ухваленим рішенням, щомісячні виплати отримуватимуть інваліди ІІ групи загального, професійного та військового захворювань, а також інваліди з дитинства та неповнолітні громадяни з обмеженими можливостями здоров’я (ОМЗ), які за медичними показаннями потребують спеціальних засобів для догляду. Варто зазначити: якщо людина дістала трудове каліцтво і роботодавець відшкодовує завдану шкоду її здоров’ю, то нарахування такої допомоги не передбачатиметься.

Виплата становитиме від 20 до 150 розрахункових рівнів мінімальної заробітної плати (РР МЗП). Сума варіюватиметься залежно від потреби у певних засобах особистої гігієни. Гроші нараховуватимуть на підставі довідки лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичних закладів (ЛПЗ). У ній вказується інформація про потребу в засобах догляду та період їхньої необхідності.

Для одержання коштів на постійній основі, потрібно надати заяву, документ, що засвідчує особу інваліда, банківські реквізити, а також довідку організації про відсутність відшкодування з боку роботодавця – для тих, хто одержує пенсію за інвалідністю внаслідок професійного захворювання чи трудового каліцтва.

У випадку, якщо інвалід перебуває на стаціонарному лікуванні в медичному закладі, а також, коли дитина з ОМЗ досягає 18 років, чи з якихось інших причин, нарахування коштів може бути припинене.
Фінансування цих витрат відбуватиметься з державного бюджету.

ЩОБ ПЕРЕВЕЗЕННЯ БУЛИ ЛЕГАЛЬНИМИ
З законодавчою ініціативою з цього питання виступив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Він навів дані про те, що близько 50 % пасажирообігу на внутрішніх і міжнародних маршрутах припадає на тіньовий сектор. Тому в бюджет не потрапляє податкових платежів на суму майже 2,58 млн руб.

Без належного оперативного контролю в галузі пасажирських перевезень з боку держави низка перевізників не оформляє не тільки ліцензію на здійснення міжнародних перевезень, а й підприємницький патент чи дозвіл на застосування спрощеної системи оподаткування. Як наслідок – знову 6,3 млн рублів втрачає бюджет.

Виникають питання також і до безпеки нелегальних перевезень, адже транспортні засоби вирушають у рейс без контрольного технічного огляду, а водії – без медичного.

«Суть законопроекту полягає в тому, що необхідно встановити та здійснювати транспортний контроль під час руху транспортного засобу упродовж всього маршруту проходження повноважними співробітниками виконавчого органу державної влади, до відання якого належать питання управління транспортом», – пояснив Сергій Оболоник.

Якщо депутати підтримають пропоновану ініціативу, співробітники Державної служби транспорту і нагляду в транспортній галузі на спільних рейдах із Державтоінспекцією та іншими відомствами контролюватимуть транспортні засоби під час руху по всьому маршруту. Це, у свою чергу, сприятиме виведенню з тіні системи надання транспортних послуг і забезпечить сучасний та якісний розвиток послуг у цій галузі.

ПРО СЕЗОННЕ ІМПОРТНЕ МИТО НА ЯБЛУКА
Урядовці одностайно проголосували за пропозицію щодо встановлення в нашій державі сезонного імпортного мита на яблука, яке почнуть стягувати з 27 січня 2024 року. Це один із способів захисту внутрішніх сільгоспвиробників.

Над розробкою документа працювали фахівці Міністерства економічного розвитку. За словами Сергія Оболоника, в Придністров’ї 2023 року зібрали понад 13 тис. т яблук, що повною мірою забезпечує потреби населення у свіжих фруктах.

Очільник профільного відомства вважає, що з метою імпортозаміщення, захисту інтересів внутрішнього ринку та підтримки сільгоспвиробників цим проектом Постанови пропонується до 30 червня 2024 року встановити сезонне мито на ввезення яблук у розмірі 10 % або 15 центів за кілограм.

Керівник виконавчої гілки влади Олександр Розенберг висловив думку про те, що імпортне мито потрібно запроваджувати не тільки сезонно, воно мало б діяти постійно.

«Ми повинні з вами докладати зусиль, щоб мотивувати виробників сільськогосподарської продукції вкладати, інвестувати, розвивати галузь», – висловив побажання Голова Уряду.


Iрина МАСЛОВА.