Короткий порядок денний – актуальні питання

На пленарному засіданні 24 січня депутати розглянули найбільш актуальні питання порядку денного. Народні обранці взяли участь у загальнореспубліканському мітингу протесту проти свавілля та економічного тиску Молдови.


Голова Верховної Ради Олександр Коршунов та його заступник Галина Антюфєєва стали авторами змін і доповнень до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2024 рік». Законодавча ініціатива пропонує чітко визначити коло тих, хто має право на державну підтримку у вигляді зниження вартості спожитих житлово-комунальних послуг, зокрема щодо газопостачання, електропостачання, забезпечення тепловою енергією, водопостачанням, водовідведенням, а також наданням пільг на вказані послуги.

В інтерв’ю журналістам Олександр Вікторович пояснив сутність документа: «Ініціатива передбачає збереження чинних пільг щодо житлово-комунальних послуг для громадян ПМР та осіб, які набули статусу біженця. Інші категорії громадян, які раніше користувалися цими пільгами держави, платитимуть за житлово-комунальні послуги за економічно обґрунтованими тарифами. Ці тарифи в будь-якому разі нижчі, ніж у сусідній державі. Наш бюджет на сьогодні з огляду на недонадходження, зокрема пов’язані з прийняттям низки рішень у Республіці Молдова, не може дозволити собі забезпечувати відшкодування пільг не громадянам ПМР».

Донині, згідно з чинним законодавством, державною підтримкою та пільгами на комунальні послуги користувалися всі особи пенсійного віку, що проживають у Придністров’ї та мають відповідні документи, незалежно від того, є вони громадянами ПМР чи ні.

Законопроект був прийнятий на пленарному засіданні в першому читанні, а після голосування з поправками – у другому остаточному читанні.

Окремо народні обранці зазначили, що люди, які постійно проживають у Придністров’ї, але користуються паспортами ще радянського зразка (найчастіше це люди похилого віку) зберігають своє право на надання державою підтримки та пільг щодо оплати за комунальні послуги.

Олександр Коршунов пояснив: якщо людина не переоформила радянський паспорт на придністровський, то статусу громадянина ПМР вона при цьому не втрачає.

Законодавці також проголосували за внесення поправок до закону про республіканський бюджет на 2024 рік. Вони передбачають виділення засобів фінансування Центральній виборчій комісії ПМР для проведення додаткових виборів депутата Верховної Ради ПМР на виборчому окрузі № 24 «Парканський».

Нагадаємо: поправки були ухвалені в грудні минулого року у зв’язку зі смертю народного депутата Iвана Нєдєлкова.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби  Верховної  Ради.