ПОСЛАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ПМР органам держвлади й управління

Щороку Вадим Красносельський виступає з традиційним Посланням Президента до органів державної влади. Мета – визначити першочергові завдання на поточний рік.
Аудиторія – керівники та представники міністерств, відомств, державних служб, засобів масової інформації.
Глава держави розпочав з короткого підбиття підсумків минулого року. Президент наголосив, що минулого року республіка розвивалася в умовах зовнішнього економічного і політичного тиску, посилення блокадних заходів з боку Молдови, говорив про проблеми з експортом продукції та імпортом соціально значущих товарів, про проблематику банківської галузі, що й нині зберігає актуальність, і про відсутність діалогу у форматі « 5+2».
«Молдова не вперше використовує складні зовнішні обставини, щоб погіршити становище придністровців», – констатував він.

За словами керівника республіки, 2023-й був оголошений у Придністров’ї Роком АПК, сільських територій та сільського туризму, а наступний – сімейних цінностей. Акцентував увагу на тому, що соціальні зобов’язання держава виконувала своєчасно та в повному обсязі.

Президент нагадав, що життєдіяльність республіки організована відповідно до положень Стратегії розвитку Придністров’я до 2026 року. Прописаного в ній курсу країна дотримуватиметься і нинішнього року.
Основні принципи та цілі, до досягнення яких прагне країна, це політична стабільність, економічна самодостатність, соціальна справедливість. За цими напрямами традиційно були зібрані блоки відомчих завдань. Окремо Президент зазвичай виділяє регіональну політику та рекомендації законодавчому органу.


ПОЛІТИЧНА СТАБІЛЬНІСТЬ

Завдання в галузі зовнішньої політики, адресовані МЗС

●  Сприяти міжнародному позиціюванню Придністров’я як незалежної держави, миролюбного та відповідального учасника міжнародних відносин, основою якого виступає єдиний багатонаціональний придністровський народ, що має власну унікальну ідентичність.

● Підтримувати регулярну взаємодію з міжнародними учасниками переговорного процесу у форматі «5+2». Використовувати напрацьовані чинні механізми та легітимні переговорні майданчики для захисту державності й ідентичності Придністров’я, прав і свобод придністровських громадян, інтересів економічних суб’єктів.

● Активізувати співпрацю органів державної влади ПМР з органами державної влади та організаціями РФ для вирішення практичних питань соціально-гуманітарного характеру, адресної підтримки російських громадян і співвітчизників. Удосконалювати діяльність Офіційного Представництва ПМР у Москві шляхом розширення його функціональних завдань, включаючи надання консультативно-правової підтримки.

●Докласти зусиль для налагодження прямих контактів із зарубіжними країнами та організаціями системи ООН.

● У взаємодії з ПДУ організувати в жовтні 2024 р. міжнародну конференцію, присвячену 100-річчю першої державності Придністров’я – утворенню МАРСР.

Завдання в галузі оборони, адресовані МО

●  Вживати заходів щодо підтримки високої бойової готовності.

● Продовжити вдосконалення та покращення матеріально-технічного оснащення військових частин і підрозділів Збройних сил.

●Здійснити модернізацію навчально-матеріальної бази з урахуванням специфіки умов сучасного бою. Підвищити рівень професійної підготовки фахівців щодо використання БПЛА.

●Вжити заходів підвищення рівня військово-патріотичного виховання серед військовослужбовців, молоді та підлітків.

●Продовжити забезпечення санаторно-курортним відпочинком і лікуванням ветеранів військової служби, відпочинком та оздоровленням дітей і осіб цивільного персоналу відомства.

Завдання щодо забезпечення держбезпеки, адресовані МДБ

●Активізувати здобуття попереджувальної інформації про військові загрози, виявлення та усунення загроз диверсійно-терористичних та екстремістських проявів у Придністров’ї.
● Організувати проведення заходів щодо вдосконалення діяльності сил і засобів Оперативного штабу боротьби з тероризмом та управління контртерористичною операцією.
● Посилити охорону Державного кордону з використанням сучасних технічних засобів.
● Спільно з Міністерством оборони та Міністерством внутрішніх справ ПМР на регулярній основі проводити навчання з протидії тероризму.
●Продовжити діяльність із виявлення та попередження кібертероризму, ліквідації наслідків кібератак на ресурси державної інформаційної інфраструктури.

Завдання в галузі юстиції, адресовані Мін’юсту

●Удосконалити Державний реєстр юридичних осіб із забезпечення відкритого доступу до загальних відомостей про кожну юридичну особу та забезпечення безпеки персональних даних учасників юридичних осіб.
● Створити «Єдиний реєстр боржників».
Державній службі виконання покарань МЮ спільно з держадміністраціями міст і районів вжити узгоджених заходів щодо створення умов для збільшення кількості зайнятих працею серед осіб, засуджених до позбавлення волі, в упорядкуванні населених пунктів.
●Забезпечити виконання Фонду капітальних вкладень на об’єктах Державної служби виконання покарань Міністерства юстиції.

Завдання, адресовані Слідчому комітету

●Підвищити ефективність розслідування кримінальних справ щодо економічних злочинів з метою стягнення шкоди, заподіяної державі та громадянам, на стадії попереднього слідства.
●Вжити заходів зі скорочення кількості кримінальних справ, які повертаються прокурором на додаткове розслідування, згідно з вимогами, передбаченими ст. 191 Кримінально-процесуального кодексу, за тісної взаємодії з прокурором. Забезпечити належний контроль на стадії ухвалення процесуального рішення про направлення справи прокурору для затвердження обвинувального висновку, а також рішень про припинення та зупинення кримінальної справи.
●Посилити контроль за дотриманням слідчими належних (розумних) строків кримінального судочинства. Необхідно виключити випадки необґрунтованого перебування людей під арештом понад певні терміни.
●Сприяти підвищенню рівня професійної підготовки та кваліфікації співробітників на базі Тираспольського юридичного інституту.
●Вжити передбачених чинним законодавством заходів забезпечення законності під час надходження, розгляду та прийняття рішень за зверненнями громадян і організацій. Будь-яке повідомлення (від громадян та організацій) має бути зареєстроване, і щодо нього прийняте рішення.

Завдання в галузі прокурорського нагляду та контролю, адресовані Прокуратурі

● На системній основі перевіряти дотримання законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності в процесі виявлення, припинення та розкриття злочинів.
●Контролювати дотримання вимог законодавства в межах взаємодії податкових і правоохоронних органів під час обміну інформацією про виявлені порушення податкового законодавства.
● Перевіряти дотримання вимог закону «Про звернення громадян, юридичних осіб, а також громадських об’єднань» органами державної влади та управління, а також органами місцевого самоврядування.
● Перевіряти виконання вимог чинного законодавства під час нарахування, стягнення та витрачання збору з громадян на упорядкування територій міста, села, селища.
● Верховному суду, Прокуратурі, Міністерству юстиції вживати заходів з метою дотримання ст. 6-7 Кримінально-процесуального кодексу про реальний термін кримінального судочинства, зокрема шляхом активізації проведення судами виїзних судових засідань в умовах УВП ДСВП МЮ.
● Контролювати належні (розумні) терміни судочинства. Це стосується не тільки Слідчого комітету, а й судів. Контролювати дотримання термінів попереднього розслідування.

Завдання, адресовані Державному митному комітету

● З метою створення для економічних агентів ПМР і громадян максимально сприятливих умов провадження зовнішньоекономічної діяльності, а також лібералізації законодавства в галузі ЗЕД, здійснити:
○ розроблення нормативно-правової бази для створення акта митного огляду (обстеження) у вигляді електронного документа з можливістю його візування (підпису) електронним цифровим підписом особи;
○ завершення процесу переходу на електронне декларування індивідуальних підприємців;
○ удосконалення системи автоматичної реєстрації митних декларацій та автоматичного випуску товарів;
○ упорядкування та вдосконалення положень про застосування спеціальної митної процедури;
○упорядкування та спрощення порядку переміщення через митний кордон товарів для особистого користування.

● Підвищити ефективність функціонування системи пунктів пропуску через Державний кордон, зокрема шляхом удосконалення митної інфраструктури.
● З метою підтримки конкурентоспроможності вітчизняних виробників продовжити оптимізацію мит в експортно-імпортному тарифі на 2024 та 2025 роки.
● Підвищити ефективність діяльності з виявлення та припинення правопорушень і злочинів у митній царині, зокрема корупційної спрямованості в митних органах.

Завдання в галузі зв’язку, інформатизації, ЗМІ, адресовані Мінцифри

● Створити та запустити ДІС «Електронна демократія»; розвивати ДІС «Портал державних послуг».
●  Створити та запустити ДІС «Система ідентифікації та аутентифікації».
● Продовжити реалізацію основних напрямів державної інформаційної політики, визначених Стратегією розвитку ПМР.
●Популяризувати традиційні сімейні цінності та інститут сім’ї в контексті Року сімейних цінностей. Забезпечувати інформаційну підтримку заходів Року сімейних цінностей.
● Популяризувати тематику, спрямовану на збереження історичної спадщини ПМР, а також здійснювати інформаційну підтримку заходів, присвячених 80-й річниці звільнення Придністров’я від німецько-румунських загарбників, 35-й річниці виведення радянських військ з Афганістану, чергової річниці заснування ПМР і 100-річчя державності Придністров’я (утворення МАРСР).
● Розробити законодавчу ініціативу щодо встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за злом приватних акаунтів у соціальних мережах та в найкоротший термін направити її на розгляд Верховної Ради.
●У межах реалізації основних напрямів державної інформаційної політики державним республіканським ЗМІ здійснювати у 2024 році діяльність із патріотичного, духовно-морального виховання молоді шляхом створення проекту «Торкнися живої історії», спрямованого на вивчення та уславлення подвигів учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, які проживали та проживають у ПМР, для його подальшого висвітлення у 2025 році до 80-річчя Великої Перемоги.
● Створити цикл художньо-публіцистичних передач, програм за темами: «Правові засади державності Придністров’я», «Формування спільності «придністровський народ», «Війна 1992 року на Дністрі», «Перемога у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 рр.», «Придністровці у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.», «Придністров’я – демократична правова держава».

Створений інформаційний продукт на систематичній основі транслюватиметься в ефірі державних ЗМІ та в системі Інтернету на відповідних ресурсах.

З основними положеннями Послання Глави держави ознайомив Віктор ЗАРЕЙЧУК.
Закінчення в наступному номері

Фото прес-служби Президента.