Якісна медицина та відпочинок

Оздоровчий комплекс «Днестровские зори» відомий у Придністров’ї та далеко за межами республіки. Він є підвідомчим підприємством Міністерства оборони.


Перший заїзд громадян на санаторно-курортне лікування у 2024 році відбувся з 15 по 28 січня. Понад 90 осіб старшого віку дістали можливість покращити здоров’я завдяки лікувальним процедурам.

Про позитивні зміни, що відбулися в діяльності санаторію, розповів його директор Андрій Райлян: «Кілька років назад, завдяки коштам Фонду капітальних вкладень, зроблений капітальний ремонт спального корпусу «Дружба», закупили також нові меблі, постільну білизну, плазмові телевізори, душові, встановили нову сантехніку. Восени 2022 року здали в експлуатацію нову поліклініку, реконструювали адміністративну будівлю та водолікарню. Для налагодження логістики й оперативного надання медичних послуг ці об’єкти об’єднали в один корпус. Адміністрація оздоровчого комплексу активно працює над подальшим покращенням інфраструктури. Наприклад, тривають ремонтні роботи в дитячому корпусі «Фламінго», що в майбутньому дасть можливість створити приємну атмосферу та додаткові можливості для відпочинку і розваг маленьких відвідувачів упродовж усього року».

Одне з призначень комплексу «Днестровские зори» – реабілітаційні та відновлювальні заходи, спрямовані на оздоровлення людей з використанням низки фізичних та профілактичних факторів. Відповідно до цього підібрано висококваліфікований медичний персонал.

До послуг відпочивальників різноманітні програми з лікування та профілактики захворювань нервової системи, опорно-рухового апарату та обміну речовин, озокерит, електропроцедури, магнітотерапія, масаж, басейн, зал лікувальної фізкультури, а також лікування мінеральною водою.

Тривалість одного заїзду – два тижні. Одержати путівку на пільгових умовах або безкоштовно можуть соціально застраховані громадяни Придністров’я: працівники бюджетної галузі, пенсіо-
нери, особи з обмеженими можливостями та інші пільговики. Звернутися за путівками можна за місцем роботи або до центрів соціального страхування та захисту, розташованих у містах і районах республіки. Оздоровитися можна і платно: вартість путівки становить 5 220 рублів за 14 днів. Сюди входить харчування, проживання та комплекс до п’яти лікувальних процедур протягом дня.

За словами в. о. головного лікаря медичної установи, в санаторії функціонує спелеокамера.

«Суть лікування полягає в тому, що в ній імітуються умови печер і соляних гротів. Для пацієнтів створюється особливий мікроклімат, вони вдихають пари спеціальної аерозольної суміші. Цей метод підтвердив свою ефективність під час лікування хронічних захворювань дихальних шляхів, серцево-судинної системи, захворювань суглобів. Особливо актуальним вiн є для людей, які перенесли середню або важку форму захворювання на коронавірусну інфекцію», – пояснила фахівець.

За добре організоване та ефективне лікування на вищому рівні керівництву держави та лікарям вдячні й наші пенсіонери. Наприклад, Антоніна Савочка з с. Глине Слободзейського району вже вдруге відпочиває в санаторії. За її словами, вона вдячна Президенту Вадиму Красносельському за піклування та можливість оздоровитися.

Важливими аспектами роботи оздоровчого комплексу є надання цілодобової медичної допомоги та створення для людей з обмеженими можливостями всіх умов для лікування та пересування. До речі, для осіб, які потребують спеціального догляду, реабілітаційні заходи (масажі, ручна розробка суглобів, апаратна фізіотерапія та магнітотерапія) проводять безпосередньо в номерах. Для такої групи пацієнтів організовано доставку харчування в кімнати.

Тираспольчанка Любов Танащук поділилася враженнями від лікування та відпочинку під час проведення лазеротерапії:

«Процедура має знеболювальну, протизапальну, антимікробну, протиалергійну, регенеративну, імуностимулюючу дію. Вплив лазерного променя викликає фізіологічні процеси, які сприятливо впливають на стан організму. Я приїхала для того, щоб оздоровитися та підвищити свій імунітет. Процедури допомагають. Уже стала набагато краще почуватися. Мені тут усе дуже подобається. Від призначених процедур і свіжого повітря покращується сон, нервова система заспокоюється, а що більше треба, коли людина спокійна. Вдячна персоналу санаторію за доброзичливе й прихильне ставлення до своїх гостей. Раджу всім оздоровитися в «Днестровских зорях».

Андрій Райлян розповів, що для громадян облаштували басейн, температура води в якому постійно підтримується на рівні 28–30 °C. У ньому проводять групові та індивідуальні заняття з фізичної культури на воді спеціалісти – інструктори ЛФК-комплексу.

Директор закликав придністровців не нехтувати можливістю відвідати цей заклад, щоб гарно відпочити та покращити здоров’я. Загальновідомо, що здорова людина легше переносить труднощі.

У «Днестровских зорях» лікування й відпочинок відповідають високим стандартам якості надання медичних послуг.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.