Туризм із привілеями: програма кешбеку

У липні 2023 року в Придністров’ї запустили програму туристичного кешбеку. У місцевих мандрівників уперше з’явилася можливість повертати частину грошей, витрачених на оплату екскурсій, турів по республіці чи на бронювання готельних номерів.


Ініціатива впровадження туристичного кешбеку належить Уряду й обумовлена необхідністю стимулювання внутрішнього туризму. Для її реалізації в республіканському бюджеті заклали суму в 1 млн рублів.

До реалізації проекту залучилися Міністерство економічного розвитку, ДУ «Агентство з туризму», ЗАТ «Агропромбанк» і представники туристичного бізнесу. Для його запровадження внесли зміни до податкового законодавства.

Туристичні пропозиції розміщені на популярній платформі biletpmr.com. Активно це нововведення підтримали турагентства «Let’s go», «Хочу туда», «РИО», «Эва», комплекс «Усадьба Корзуна», готелі «City-Club» та «Россия», готельно-ресторанний комплекс «Днестровский сад». Вони першими запропонували свої послуги за новими умовами.

Якщо клієнт замовляє одноденну екскурсію Придністров’ям та проживання в готелі, покупцю повертається 20 % від вартості путівки. За дводенні тури – 50 %. За час функціонування туристичного кешбеку від запуску ним уже скористалася 791 людина. Мандрівники придбали туристичних послуг на 351,8 тис. рублів. Власникам банківських карток платіжної системи «Клевер» сумарно повернули 116,1 тис. рублів. За час дії програми туристам було запропоновано 32 одноденні екскурсії, на які вирушили 646 осіб, заплативши 195,6 тис. рублів. Також було запропоновано 6 дводенних турів із проживанням, які придбали 145 осіб на загальну суму 156,2 тис. рублів.

Начальник відділу реалізації цільових програм та пріоритетних проектів ДУ «Агентство з туризму» Iгор Крижановський, говорячи про ефективність проекту, зазначив: «Одним із головних позитивних відгуків постачальників туристичних послуг є те, що завдяки кешбеку з’явився попит на тури, які включають подорожі Придністров’ям на два та більше днів. До дії цієї програми наші туристи не могли собі дозволити купувати подібні тури, а турагентства, через відсутність попиту, не розробляли такі пропозиції».

Однозначно, що програма підтвердила свою ефективність, виконала основні поставлені завдання: підвищила активність туристів, мотивувала людей більше подорожувати Придністров’ям. До процесу залучили підприємців, які, крім транспортних та екскурсійних, надають іще послуги з розміщення, проживання та харчування.

Керівник туристичного агентства «Let’s go» Максим Чумак зазначив, що нова пропозиція збільшила попит на тури з ночівлею. Також у топ пропозицій у підприємця піднялися такі послуги, як сплав на байдарці, екскурсії по півночі республіки, дводенні тури. За словами Максима Чумака, позитивна динаміка в туристичній галузі дістала новий імпульс.

Завдяки поверненню частини грошей, витрачених на туристичні послуги, кількість туристів збільшилася, а попит на різноманітні тури та екскурсії збільшився. Програма також стимулювала підприємців до розвитку туристичної інфраструктури та створення нових пропозицій.

У планах – розширення програми та збільшення її популярності серед туристів та підприємців.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото туристичного агентства «Let’s go».