Голбол – гра навпомацки

У Республіканському спортивному реабілітаційно-відновлювальному центрі для людей з інвалідністю другий рік поспіль проводять відкритий кубок з голболу «Золотий м’яч».


Наукові дослідження показують, що заняття фізичними вправами не протипоказані для людей із захворюваннями очей або втратою гостроти зору, якщо правильно підібрані вправи та дозовані фізичні навантаження. Саме з метою забезпечити правильне поєднання фізичних навантажень і формування вміння орієнтуватися, австрієць Ганс Лоренцен і німець Зепп Райндле в 1946 році винайшли гру голбол. Поступово вона набула популярності в усьому світі. На Паралімпіаді вперше була представлена в 1976 році в Торонто (Канада), а в 1980-му голбол увійшов до програми літніх Паралімпійських ігор. Федерації цього виду спорту є більш ніж у ста країнах світу, а захоплюються ним практично скрізь.

У голбол грають не тільки абсолютно сліпі спортсмени, а й слабозорі. Щоб усі гравці були в однакових умовах, очі закривають спеціальними світлонепроникними окулярами та пов’язками, що виключають можливість що-небудь бачити під час гри. Поєдинок складається з двох таймів по 10 хвилин. Головний інвентар – це м’яч вагою 1 кг 250 г. Його особливістю є те, що всередині містяться дзвіночки, які видають голосний звук. Якраз він і допомагає спортсменам орієнтуватися на полі. За правилами голболу, в залі повинна бути абсолютна тиша. Це й не дивно, адже гравці покладаються тільки на свій слух. На полі в кожного своя позиція. Головне – вберегти свої ворота від гола. Грають спортсмени лежачи, тому що так зручніше ловити м’яч.

Нинішній чемпіонат зібрав чотири команди з Тирасполя та Кишинева, в кожної була своя назва та яскраві костюми. Дванадцять досвідчених учасників мали змогу показати свою майстерність, техніку виконання та професіоналізм, адже це гравці, за плечима яких участь у змаганнях республіканського та міжнародного рівня.

З теплими словами привітання до гравців і вболівальників звернувся директор РСРВЦІ Георгій Чебан. Він побажав спортсменам гарної результативної гри, міцного здоров’я та наполегливості в досягненні мети.

«Гострота слуху та інтуїція – головні якості, що необхідні для гри в голбол. Цінність рухливої гри як засобу функціональної реабілітації незрячих людей полягає в значному фізичному навантаженні на слухову, тактильну і рухову сенсорні системи», – зазначив головний суддя і тренер Сергій Костін.

Учасників із Молдови приємно вразив прийом: організація зустрічі та підготовка гравців-суперників. Гра розгорталася напружено й захопливо. Спортсменів після кожного голу активно підтримували вболівальники.

Голова Федерації незрячих спортсменів Георгій Ставер розповів: «Ця гра дозволяє людям із вадами зору не тільки жити активним, рухомим життям, але і не відчувати себе відірваними від суспільства. Вони дістають можливість навчитися командній роботі, відкрити в собі приховані здібності, поліпшити свою фізичну форму, розвинути навички просторового орієнтування. Що найголовніше – випробувати спортивний азарт і відчути радість перемоги».

Місця в командному заліку на кубку з голболу серед спортсменів із порушенням зору розподілилися наступним чином: перше місце посіла збірна Тирасполя «Орли», друге – тираспольська «Воля», третє дісталося команді з Кишинева «Пантера». Гравцям вручили грамоти, грошову допомогу, а переможцям – заповітний кубок.


Володимир УС.

Фото автора.