Мій рідний сільський край

Минулий 2023-й був оголошений Роком АПК, сільських територій і сільського туризму. У межах запланованих заходів Міністерство просвіти оголосило проведення Республіканського конкурсу малюнків «Мій улюблений сільський край». Урочисте підбиття підсумків відбулося в Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі.


Метою змагання юних майстрів олівця і пензля стало привернення уваги широкої громадськості – дорослої та дитячої – до сільськогосподарської галузі, підвищення престижу професій аграрного профілю, стимулювання творчих здібностей учнів. У ролі засновника та організатора конкурсу виступив Мінпрос. Підтримку творчого проекту надало Міністерство сільського господарства і природних ресурсів.

У конкурсі взяли участь вихованці та учні організацій освіти всіх типів і видів у п’яти вікових категоріях. Враховувалася специфіка навчання учасників. Роботи оцінювали у двох номінаціях: «Люди, які годують країну» та «Сільгосптехніка майбутнього». Про «годувальників» республіки та про сільськогосподарські машини завтрашнього дня свої «полотна» створювали 323 юні придністровці.

Дипломи, призи та подарунки переможцям і призерам конкурсу «Мій улюблений сільський край» вручали міністр просвіти Світлана Iванишина та міністр сільського господарства Олег Ділігул.

Вітаючи кращих, керівник Мінпросу зазначила:

«У всіх ваших роботах простежується глибока і щира любов до Батьківщини, до людини праці, краса та привабливість життя в сільському краї. Здавалося б, тема конкурсу найбільш близька, зрозуміла і прийнятна для сільських учнів. Однак тішить, що участь у ньому взяли як сільські, так і міські школярі. Всі показали чудові результати. Дякую вам за таку патріотичну позицію, за любов до своєї рідної землі».

Олег Ділігул адресував слова вдячності юним придністровцям за їхню активну громадянську позицію.

«У своїх роботах ви показали не тільки красоти рідного краю, наші природні багатства, а й свою любов до республіки. Радий, що ви розумієте важливість усіх професій, проте люди, які годують країну, варті особливої поваги. Дякую, що ви берете участь у житті суспільства. Будьте й надалі так само активними, любіть наше Придністров’я», – побажав він юним творцям.

Членам журі було досить складно вибирати кращих, оскільки надто багато гарних робіт представили на конкурс учасники. Категорія, присвячена сільгосптехніці, зібрала 136 робіт, а в номінації «Люди, які нас годують» їх було 187. Наприклад, шестирічний Вова Паламарчук із села Гараба Рибницького району отримав диплом за найкращу роботу у своїй віковій категорії.

Він розповів, що в такому конкурсі бере участь уперше. Тим більш несподіваною стала для нього перемога. Свою роботу хлопчик створював протягом кількох днів, дуже хвилювався. Вова пообіцяв, що в майбутньому обов’язково братиме участь у подібних конкурсах. Окрім диплома, він отримав із рук міністра не менш бажаний солодкий подарунок.

Учасниця з Дубоссарського ПДЮТ Уляна Бойко посіла перше місце в категорії «Сільгосптехніка майбутнього», вона автор полотна «Дрони в сільському господарстві». На картині юної художниці зображена дощувальна установка, що літає, – машина майбутнього у вигляді дрону.

Дипломом за перше місце відзначена її подруга Андріана Гроссу, яка також представляє Дубоссарський ПДЮТ. На картині «Як печуть хліб» вона зобразила диво-пекарню майбутнього з повним циклом виробництва: від пшеничного поля до прилавка магазину.

Головний герой живописного полотна Елеонори Безхлібної, одинадцятирічної художниці з Рибниці, яка номінувалася в категорії «Люди, які годують країну», – корова-годувальниця, образ напрочуд недитячий, неповторний та осмислений.

Загалом переможцями та призерами конкурсу названо 30 юних майстрів олівця та пензля з усіх районів і міст Придністров’я. Особливо слід підтримати та заохотити учасників Дубоссар та Рибниці, які отримали по 7 дипломів переможців і стали абсолютними лідерами конкурсу, не враховуючи дипломи та нагороди за другі й треті місця.

Урочиста церемонія нагородження мала оптимістичне завершення: представники Міністерства просвіти запевнили, що подібні конкурси будуть проводитися щороку.

Фото автора

Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.