Унікальний досвід міжнародної діяльності

Придністровському державному університеті 6 квітня відбулася друга міжнародна онлайн-конференція асоціації університетів новітніх незалежних держав. Ця асоціація вже 11 років об’єднує головні університети Придністров’я, Абхазії, Південної Осетії та Нагірного Карабаху.

Основною своєю метою університети вважають формування єдиного освітнього простору з Росією та обмін досвідом у науковій та педагогічній сферах.

Провідні фахівці ректоратів ознайомили колег з найяскравішими досягненнями своїх навчальних закладів, з успіхами в навчально-освітній, науковій діяльності, а також у галузі міжнародного співробітництва. Обговорили також питання молодіжної політики. Серед гостей були: повноважний представник Республіки Абхазія в Придністров’ї Олександр Ватаман, повноважний представник Республіки Південна Осетія Віталій Янковський, голова комітету з питань науки та освіти Верховної Ради Михайло Бурла, заступник начальника Управління у справах країн СНД МЗС Володимир Бондаренко, начальник Головного управління науки та інноваційної діяльності Міністерства просвіти Віктор Суринов.

«Конференція – прекрасна форма для роботи в розширеному форматі. Це дозволяє говорити в цілому про освіту та інновації в ній», – з вітальним словом звернувся повноважний представник Республіки Абхазія в Придністров’ї Олександр Ватаман.

Віталій Янковський у розмові про важливість таких зустрічей зазначив: «Цій події передували довгі роки підтримки та взаємодії, а за словами про дружні стосунки завжди стоять люди».

«Це унікальний досвід міжнародної діяльності. Ми намагаємося зберегти спільний з Росією науково-освітній простір, запозичувати досягнення однієї з найсильніших освітніх систем, і в цьому одержуємо велику допомогу Росії. Життя вимагає вчитися новому і жити швидко. Наше завдання полягає не тільки в підготовці висококваліфікованих конкурентоспроможних фахівців, але й у допомозі в перепідготовці кадрів. Кожний університет має свої специфічні державні завдання, але обмін накопиченим досвідом, особливо цінний у наших онлайн-конференціях», – зазначив ректор ПДУ Степан Берил.

Після короткого привітання ректорів Придністровського, Абхазького, Арцахського і Південно-Осетинського держуніверситетів учасники конференції обговорили актуальні питання порядку денного.

У своїй доповіді проректор з освітньої політики та менеджменту якості навчання Лариса Скитська зазначила: «ПДУ – це класичний університет дослідницького типу з трирівневою системою освіти. Одним із найголовніших досягнень нашого університету за останні роки стало одержання акредитації Федеральної служби з нагляду у сфері освіти й науки Російської Федерації. Таким чином, ПДУ імені Т. Г. Шевченка розробляє свої освітні програми за зразком російських освітніх програм і стандартів». У розмові про досягнення Лариса Валеріївна зазначила, що тепер студенти мають можливість апостилювати* свої дипломи.

Проректор з молодіжної політики Валентина Єні вказала, що на сьогодні сфера молодіжної політики визначається кардинальними змінами в соціально-економічному житті придністровського суспільства, зростанням ролі недержавного сектора в різних галузях економіки та соціальної сфери, необхідністю комплексного впливу на актуальні соціальні проблеми. Тому університет звертає все більшу увагу на розвиток молоді, створюючи комфортні умови для реалізації творчого і суспільно корисного потенціалу.

Проректор з науково-інноваційної роботи Олена Бомешко поінформувала учасників зустрічі про наукову діяльність ПДУ: «Важливе питання на порядку денному кожного університету нашої асоціації – зробити науку важливим аспектом діяльності вищого навчального закладу. Адже не секрет, що основне питання у фінансуванні, а не брак ідей. За останні роки в Придністров’ї ми повертаємося до наукової роботи, в нашому розпорядженні 30 науково-дослідних лабораторій, надруковано понад 300 наукових статей у міжнародних наукових виданнях. І ми пишаємося цим. Але зупинятися на досягнутому немає сенсу, тому університет продовжує пошук джерел фінансування для поліпшення матеріально-технічної бази майбутньої наукової діяльності».

Також про життя університету зі студентської точки зору розповіла голова Об’єднаної студентської ради факультетів Тамара Павлова. Вона поділилася досягненнями студентського активу, новими проектами та найближчими планами на майбутнє.

Підсумки конференції містили заплановані курси лекцій з історії Абхазії, Нагірного Карабаху, Придністров’я і Південної Осетії для студентів-істориків чотирьох університетів, а також студентська наукова конференція з актуальних проблем розвитку республік.

*Апостилювання – це один із правових режимів визнання юридичної чинності документів, які мають використовуватися за кордоном.

Дарина   КУЛАКОВА.