Активна профорієнтаційна робота

Профорієнтаційні заходи – це не тільки знайомство старшокласників із навчальними закладами та спеціальностями, які можна там освоїти. Вони націлені на те, щоб допомогти юнацтву зрозуміти своє покликання.


Вибираючи з безлічі цікавих професій справу до душі, важливо розуміти й ситуацію на ринку праці. Коли здобудеш спеціальність потрібну країні, матимеш гарантоване місце роботи. Про це йшлося на зустрічі кам’янських старшокласників із представниками керівництва, курсантами та студентами Тираспольського юридичного інституту МВС.

Історія цього навчального закладу розпочалася 32 роки тому. Молода республіка гостро потребувала кваліфікованих кадрів для правоохоронних органів. Для їх підготовки був сформований Навчальний центр МВС. За минулі десятиліття він перетворився на спеціалізований інститут, який готує конкурентоздатних фахівців відповідно до потреб республіки.

Заступник начальника ТЮІ по роботі з особовим складом і кадрами детально розповів учасникам зустрічі в Кам’янці про спеціальності, які можна освоїти в інституті. Минулого року їх перелік істотно розширився. Раніше інститут готував оперативників і дільничних інспекторів. Тепер, закінчивши ТЮІ, можна стати слідчим, експертом-криміналістом або фахівцем митної справи. Більшість випускників здобувають знання в галузі юриспруденції. Кваліфікація «юрист» дає можливість не тільки служити в правоохоронних органах і силових структурах, а і працювати в цивільних організаціях або на підприємствах різних форм власності.

Велику увагу на зустрічі приділили умовам вступу, навчання на стаціонарі та заочному відділенні. Старшокласники дізналися, що освоїти інститутську програму можна не лише як курсант, а й у звичному студентському режимі. Представник ТЮІ пояснив, чим відрізняються ці форми навчання. Особливо зазначив, що всі курсанти навчаються коштом державного бюджету, а після закінчення вишу розподіляються на службу в підрозділи органів внутрішніх справ. Є різниця і щодо служби в армії. Це питання традиційно дуже цікавить допризовників. Курсантів в армію не забирають, а випускникам інституту, які проходять службу за фахом, у 27 років видається військовий квиток. Студентів призивають у порядку, визначеному законодавством.

Учасники зустрічі зацікавлено переглянули профорієнтаційний відеоролик, який наочно демонструє навчальну базу ТЮІ, умови побуту і відпочинку. Дізналися, що перед курсантами та студентами відкриваються широкі можливості для розвитку здібностей, для участі в добровольчій діяльності та громадському житті.

«Бесіда була пізнавальною і своєчасною. Теперішні одинадцятикласники, здебільшого, вже визначилися з професійним вибором і вирішують: в якому навчальному закладі його реалізувати, – пояснив один із найактивніших учасників зустрічі Єгор Штирба. – Ми почули багато корисної інформації, поставити запитання, що нас цікавлять. Згодяться і профорієнтаційні буклети, які кожен узяв додому, щоб проглянути разом із батьками та почути їхню думку».

Зустріч із кам’янським юнацтвом дала старт профорієнтаційній кампанії ТЮІ. Аналогічні заходи відбудуться в усіх містах Придністров’я.


Лариса ЛЕГКУН. 

Фото автора.