Підсумки олімпіади в ПДУ

Починаючи з 2019 року, в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка для школярів старших класів, а також для учнів коледжів і технікумів, які бажають навчатися у ВНЗ, щороку проводиться профорієнтаційна олімпіада. Участь у ній – чудовий спосіб проявити себе, розширити світогляд, розвинути здібності.


Профолімпіада – майданчик для тих, хто сьогодні хоче визначити своє професійне майбутнє; хто має бажання перевірити свої реальні можливості; хто планує дістати перевагу під час вступу до ПДУ; хто прагне навчатися на бюджетній основі. Докорінна відмінність інтелектуального змагання полягає в тому, що воно проводиться не за навчальними програмами шкіл, а за профільними предметами, що відповідають міждисциплінарним напрямкам освітніх програм бакалавріату (спеціалітету), які реалізують факультети, інститути та філії головного вишу.

У 2023-2024 навчальному році перший тур профолімпіади проводився з 32 предметів та міждисциплінарних напрямків. Крім класичних навчальних дисциплін, у переліку також агробіологія та агрофізика, розвиток конструкції автомобілів, логічне мислення та просторове уявлення, будівельне креслення та багато іншого.

Проректор ПДУ з інформатизації та інноваційних технологій в освіті Олексій Долгов зазначив, що рівень складності завдань дещо вищий за шкільну програму.

«Ми з самого початку були націлені на те, щоб завдання відповідали майбутнім напрямкам підготовки в університеті. У школі не вивчають ані анатомію, ані філософію. Тут особливу роль відіграє бажання потенційного абітурієнта здобути перевагу під час вступу до ПДУ. Ще однією метою була рання профілізація. Юнаки, схильні до програмування чи гуманітарних наук, можуть наочно побачити, що на них чекає», – зазначив проректор.

З 16 по 19 січня проводився другий тур олімпіади, в якому було заявлено вже 28 предметів та міждисциплінарних напрямків. За його підсумками журі та оргкомітет ухвалили рішення виділити з-поміж учасників 33 переможці, 35 осіб посіли друге місце, а 47 учасників вибороли залікові треті місця. Загалом у профолімпіаді ПДУ взяли участь понад тисячу осіб.

Урочисте вручення дипломів призерам профорієнтаційної олімпіади відбулося в актовій залі вишу. Тут зібралися найрозумніші, найбільш допитливі та найталановитіші з усіх загальноосвітніх установ республіки. Переможців привітали Олексій Долгов і проректор з освітньої політики та менеджменту якості навчання Оксана Єремеєва. Деякі учасники інтелектуального змагання удостоїлися відразу кількох дипломів. Ксенія Iванченко, Дмитро Кордонський, Катерина Бузук (усі з Бендерського теоретичного ліцею ім. Л. С. Берга) здобули по 5 дипломів різної гідності. Ксенія Швець, Марія Гончаренко (Тираспольський загальноосвітній теоретичний ліцей) та Ольга Ярмульська (Бендерська гімназія № 2) отримали три дипломи кожна.

Цього року відповідно до нових Правил прийому в ПДУ дипломи призерів і переможців проф-олімпіади даватимуть абітурієнтам під час вступу вдвічі більше балів, зокрема за перше місце – 30; за друге – 20; за третє – 10. Як і раніше, термін чинності одержаних учасниками дипломів становить два академічні роки.

Якщо аналізувати результати в розрізі інтелектуального змагання міст і районів республіки, то можна з упевненістю констатувати: найбільш підготовленими до профорієнтаційної олімпіади виявилися дівчата та юнаки з Тирасполя та Бендер. Молодь із Бендер посіла 65 залікових (1 та 3) місць, тираспольчанам дісталися 36 почесних місць. Інші місця переможців та призерів розподілилися так: Рибницький район – 7 місць, Слободзейський – 2 місця, Дубоссарський – 1 місце.

У розрізі освітніх закладів найкращими стали учні Бендерського теоретичного ліцею ім. Л.С.Берга, що має 45 місць. У Тираспольського загальноосвітнього теоретичного ліцею – 26 місць, у Бендерської гімназії № 2 – 18, у Тираспольської гуманітарно-математичної гімназії – 2 місця.

Побажаємо інтелектуальному потенціалу Придністров’я не зупинятися на цьому, продовжувати осягати глибини й тонкощі наук, радіти кожному відкриттю.


Iгор ШЕВЧЕНКО. 

Фото автора.