Шкідливо? Вивезти!

Держслужба екологічного контролю та охорони навколишнього середовища продовжує планові роботи з перевірки складів, де зберігаються отрутохімікати, з метою їх вивезення за межі республіки та подальшого знищення.


Польове обстеження такого складу було проведене, зокрема, в с. Воронково Рибницького району. На ньому здійснюється централізований збір і переупакування конденсаторних батарей, що вже відпрацювали свій термін у «Днестрэнерго», і звозяться з територій філій енергопідприємства.

Йдеться про відпрацьовані батареї електричних конденсаторів, які містять поліхлоровані біфеніли – речовини другого класу небезпеки. За результатами проведеного обстеження встановлено, що підрядник виконав зонування приміщень складу з метою створення трьох робочих ділянок. Перше приміщення – операційний зал, де фахівці здійснюють первинну підготовку відходів конденсаторів до упаковки в чисті бочки місткістю 200 літрів. Друге та третє приміщення – це склади № 1 та № 2 чистих бочок із відходами.

Операційний зал підготовлений відповідно до вимог безпеки під час контактування з небезпечними відходами: підлога застелена двома шарами спеціальної водонепроникної плівки, стіни закриті одним шаром полімерної плівки. У залі є припливно-витяжна вентиляція з двома вентиляторами. Це забезпечує надходження свіжого повітря на склад та видалення повітря, забрудненого різними домішками.

Ділянки, де проводиться обробка відходів конденсаторних батарей, з метою зменшення ризику попадання навіть невеликих кількостей отрути на підлогу, поверх плівки засипані тирсою. Після закінчення робочої зміни, їх збирають, поміщають у чисті бочки та вивозять. По завершенні всіх робіт, буде упакована та вивезена і вся плівка. Склади № 1 та № 2 також повністю гідроізольовані плівкою.

Для того, щоб отруйні речовини не потрапили в навколишнє середовище з робочого взуття співробітників, біля входу (виходу) передбачена ванна, наповнена тирсою.

Усі працівники забезпечені засобами індивідуального захисту. Приміщення складу цілодобово перебуває під охороною.

Як повідомили журналістам, поліхлоровані біфеніли – особливо небезпечні отрути. Вони високотоксичні, забруднюють і отруюють атмосферу, якщо утилізувати їх не за спеціально розробленими для цього методиками. Відходи ПХБ не піддаються біологічному розкладу, довго «живуть» в усіх складових природи – у ґрунті, воді, повітрі тощо. Не знищені забруднювачі пригнічують імунну систему людини, викликають порушення ендокринної системи. Зважаючи на серйозну небезпеку цих отрут для всього живого, необхідна правильна їх утилізація у спеціалізованих компаніях.

Уже підготовлено та переупаковано 562 конденсаторні батареї, що відповідає 25 тоннам твердих відходів конденсаторів та 2 100 літрам рідких отрут. 286 пластикових бочок з відходами будуть вивезені фурою. Для того, щоб вивезти з Воронково всі 150 тонн отруйних відходів, потрібно близько шести фур. Завершити цю небезпечну, але таку необхідну роботу планується вже навесні поточного року.

Нині триває оформлення дозволів на транзит небезпечних відходів до Німеччини.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: gseco.gospmr.org.