Примножуємо рибні запаси Дністра

Протягом минулого року в республіці традиційно проводилися заходи щодо зариблення та біологічної меліорації рибогосподарських водойм.


Уже здавна запроваджені заходи сприяють поповненню річок і озер промисловими видами риб. Тож минулий рік не став винятком. До водойм випустили різновікові групи мальків. Серед них: білий амур, білий та строкатий товстолобики, короп, карась, судак, лящ, тарань. Їхня загальна вага становила 45 т 201 кг 600 г, а кількість – 9 млн 98 тис. 406 штук.

Цих маленьких рибок фахівці називають «рибопосадочний матеріал». Перед «переселенням» його перевіряють і завіряють ветеринарним свідоцтвом. Мальки повинні бути здоровими та сильними, щоб вижити в природних умовах.

Щорічне зариблення має відразу дві мети. По-перше, це поповнення запасів водойм, по-друге – природне очищення річки, тому що товстолобик і білий амур є своєрідними рибами-прибиральниками, які очищають русло річки від рослинності.

Активне рибоводне освоєння цих видів, а також застосування їх як біологічних меліораторів для боротьби з заростанням водойм у наших краях розпочалося в 60-х роках минулого століття. Оскільки в природних умовах придністровських водойм білий амур і товстолобик не розмножуються, доводиться щороку витрачати неабиякі кошти на зариблення: за державним замовленням їх вирощують у спеціальних інкубаторах. Їжею білому амурові служить вища водна рослинність: найбільш улюбленою є рдести, роголисти, елодея, ряска. Якщо цих ласощів йому не вистачає, він поїдає комиш і очерет.

Спеціалісти Мінсільгоспприроди в телефонній розмові пояснили, що в річку Дністер, протоку Турунчук (включаючи Республіканський іхтіологічний заповідник «Турунчук»), Дубоссарське та Кучурганське водосховища випущено 23 т 816 кг риби. Це – годовики та цьоголітки коропа, карася, білого амура, білого та строкатого товстолобиків загальною кількістю 802 тис. 300 штук. Роботи проводилися коштом, передбаченим кошторисом доходів і витрат Республіканського екологічного фонду на 2023 рік.

Громадська організація «Слободзейське районне товариство мисливців і рибалок», що діє за угодою з профільним міністерством та сприяє промисловому, аматорському та спортивному рибальству, а також здійснює зариблення власними силами, випустила до Кучурганського водосховища 10 т 733 кг цьоголіток білого амура, коропа, білого та строкатого товстолобиків у кількості 294 тис. 900 штук.

ЗАТ «Молдавська ДРЕС» поповнило Кучурганське водосховище різновіковими групами риб загальною вагою 7 т 968 кг 400 г у кількості 7 млн 924 тис. 906 штук. Зокрема: щоб компенсувати шкоду, заподіяну водозабірними спорудами станції у 2022 році, випущено личинку судака, ляща, тарані, коропу та лина вагою 3 кг 743 г у кількості 3 млн 743 тис. штук; для підтримки популяцій випущено личинку судака, ляща, тарані вагою 1 кг 357 г та кількістю
1 млн 357 тис. штук; для меліоративного зариблення – 5 кг 300 г риби у кількості 2 млн 650 тис. штук. Зариблення годовиком і цьоголітком білого амура та товстолобиків вагою 7 т 958 кг у кількості 174 тис. 906 штук.

Відшкодував збитки, завдані рибним запасам під час поглиблення дна (зруйновані місця для нересту риб та кормових ресурсів), ВАТ «Бендерський річковий порт», і випустив у річку Дністер 900 кг годовиків карася в кількості 25 тис. штук.

Ще одна громадська організація – «Товариство рибалок-любителів «Нептун», виконуючи свої договірні зобов’язання, здійснила компенсаційне зариблення Кучурганського водосховища: у водойму випустили 466 кг 200 г цьоголітків коропа, білого амура, білого та строкатого товстолобиків у кількості 16 тис. 500 штук.

До речі, місця зариблення охороняються на державному рівні. Коли риба підросте, вона розійдеться по всіх водоймах, де її можна буде ловити.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.