Спортивне свято

На базі спортивного комплексу МОУ ДО «Григоріопольська ДЮСШ» відбулися змагання веслувальників на байдарках і каное з загальнофізичної підготовки, присвячені пам’яті заслуженого тренера ПМР Романа Буштюка.


Спортивна подія вже має свою історію, про її перебіг розповів головний суддя, тренер з веслування на байдарках та каное Вадим Марковський:

«Щороку (нині вже вдев’яте) вихованці Романа Івановича вшановують його пам’ять, згадують, як прекрасну людину, мудрого наставника та висококваліфікованого тренера. Він довгий час працював у Григоріополі, розвивав і популяризував веслування. Підготував велику плеяду спортсменів: чемпіонів і призерів першостей світу, Європи, міжнародних регат, національних чемпіонатів».

Цього разу учасниками турніру стали 14 команд (150 чоловік), які представляли усі міста та райони Придністров’я. Запросили також гостей із Молдови. Захід можна вважати рекордним за всі роки проведення.

Юні спортсмени змагалися у чотирьох дисциплінах: крос (спортсмени, залежно від вікової групи, бігли 600, 800 та 1 000 м), підтягування на перекладині упродовж однієї хвилини, жим штанги лежачи та стрибки в довжину з місця.

Фахівець розповів про користь веслування для здоров’я:

«Долаючи опір повітряного і водного середовища силою м’язів і виконуючи такі вправи, що циклічно повторюються, весляр підвищує свою силу і силову витривалість, розвиває дихальні м’язи, стимулює посилення кровотоку в капілярах і покращує дихання тканин. Життєва місткість легень у тренованих спортсменів-гребців досягає 7-8 л, що удвічі перевищує показники звичайних людей того ж віку. Веслярі відрізняються вищими показниками об’єму серця та його продуктивності, як помпи: за хвилину серце перекачує до 35-40 л крові в умовах напруженої діяльності змагань. Завдяки впливу на всі механізми кисневого забезпечення організму, веслування є універсальним видом аеробіки з вираженим ефектом загартування».

Ще однією особливістю спортивної дисципліни є те, що вона розвиває специфічну координацію, в основі якої лежать особливі види глибокої м’язової чутливості: «чуття» води, човна, упору весла у воді, темпу, ритму, дистанції руху. Вони дають можливість швидше перебудовувати рух під час виникнення зовнішніх перешкод, чинників, що його збивають: хвилі, вітер, течії. Покращують реакцію в умовах розв’язання тактичних змагальних завдань.

Доведено, що веслування не тільки зміцнює організм, а ще й загартовує характер, виробляє цілеспрямованість та силу волі. Тривалі однотипні навантаження забезпечують стійкість нервової системи до монотонності та відчуття втоми, формують вольові механізми самомобілізації, самонаказу, самоконтролю.

Яскравим завершенням турніру стала церемонія нагородження. Переможцями в різних вікових категоріях названі Єгор Лепко (м. Тирасполь), Михайло Гербиш, Лев Лунін (м. Дубоссари). Вадим Марковський наголосив, що для веслувальників Григоріополя участь у змаганнях сприяє накопиченню досвіду. Він висловив сподівання на те, що в майбутньому змагання відбуватимуться вже на воді. Зокрема з минулого року за програмою Фонду капвкладень тривають роботи з будівництва нової гребної бази. Фахівці також чистять дно Дністра, готують місце для встановлення пірсу.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото с сайта grig-admin.idknet.com.