Що почому: моніторинг цін

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку станом на 1 лютого.

Його фахівці здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк. Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

Як порівняти з січнем, не змінилася ціна на картоплю врожаю минулого року. В ПМР вона коштує 7 рублів, у Молдові та в Україні вартість овоча залишилася на рівні 10 рублів. Морква доступна жителям усіх трьох держав за ціною 7 рублів за кілограм. У нашій республіці цибуля подорожчала в порівнянні з минулим місяцем на 2 рублі й тепер коштує 8 рублів. У Молдові ціна на неї також підвищилася і нині дорівнює 9 рублям. В Україні овоч доступний за 7 рублів. Буряк у Придністров’ї продають за 7 рублів кілограм, у Молдові – також 7 рублів, а в Україні – 6 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що ціна на овочі в усіх державах нижча, ніж у попередньому місяці.

До речі, на придністровських ринках ціна на м’ясо, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Поміж риби фахівці МЕР в усіх трьох державах представили вартість свіжого коропа. У нас він коштує 75 рублів, у Молдові – 103 рублі, в Україні – 85 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів склалися приблизно однакові. У Придністров’ї вартість одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % становить 14 рублів. Вона не змінилась у порівнянні з січнем. У Молдові молоко подешевшало на 2 рублі і тепер коштує також 14 рублів. В Україні ціна на продукт залишилася на рівні 17 рублів. Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (як порівняти з січнем) дещо змінилася вартість цукру – 1 кг коштує 22 рублі. У Молдові його можна придбати за 20 рублів, як і в січні. В Україні солодкий продукт подешевшав на 2 рублі і реалізується по 12 рублів. Гречка в ПМР у середньому коштує 20 рублів, у Молдові та в Україні – 16 рублів відповідно. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в нашій республіці зросла на 1 рубль і дорівнює 26 рублям. У Молдові її вартість становить 23 рублі, а в Україні – 24 рублі.

200 грамів вершкового масла в ПМР коштує 32 рублі, у Молдові та Україні – 34 рублі відповідно.
У нашій республіці на 2 рублі підвищилася вартість вермішелі вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 36 та 15 рублів відповідно.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото с сайта nokta.md.