Маленька країна з великою культурою

Держслужба з культури та історичної спадщини відзначила 10-річний ювілей. Урочистості з цієї нагоди відбулися в Палаці Республіки.


Головна культурна установа нашої столиці приймала посланців, що прибували з усіх куточків республіки: від Кам’янки до Дністровська. У фойє лунала оркестрова музика, налаштовуючи гостей на святковий лад; поряд з музикантами майстри народних промислів представляли свої унікальні, неповторні вироби з дерева, глини, соломки. Книжкову виставку «Землі нашої таланти й натхнення», організовану членами Спілки письменників Придністров’я, розглядали небайдужі до сучасної літератури люди. Було чому дивуватися і чим милуватися.

Урочистий захід розпочався з виступу керівника відомства Марії Кирмиз, яка зробила екскурс в історію, нагадала про шлях, уторований культурою з початку формування нашої республіки до дня нинішнього.
Вона зазначила:

«Царина культури за останні роки зазнала безперечних змін, продиктованих необхідністю відповідати рівню держави, що розвивається. Створювалися умови для вдосконалення діяльності закладів культури, напрацьовувалася відповідна законодавча база. Ставилися нові цілі та завдання. За десятирічний період було відремонтовано 126 закладів культури на суму понад 35 млн рублів».

Марія Андріївна нагадала про велику увагу, приділену галузі культури в Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026 роки. Наприклад, 2020 року при Придністровському державному інституті мистецтв імені А. Г. Рубінштейна створений Республіканський центр національних культур Придністров’я, основним завданням якого є збереження та розвиток різноманіття самобутніх культур народів Придністров’я.

Оплесками, як добру давню знайому, зустріли учасники заходу почесну гостю – заступника Голови Верховної Ради Галину Антюфєєву.

Звертаючись до працівників культури, вона сказала:

«Кожен із вас вписав яскраву сторінку в історію нашої держави. Ви – золотий фонд нашої країни. Ви допомагаєте нам зустрічатися з прекрасним. Ви робите наше життя цікавішим, радіснішим, різноманітнішим. Я завжди думаю: яке щастя, що ми живемо в Придністров’ї. Тому що в цій маленькій країні така величезна кількість талановитих, обдарованих і незвичайних людей».

Подяку працівникам культури висловила депутат Iлона Тюряєва, яка оголосила вітальний адрес Голови Верховної Ради ПМР Олександра Коршунова:

«Ми з повагою та вдячністю ставимося до праці істориків, архівістів, музейників, працівників культури та мистецтва – усіх тих, хто формує почуття патріотизму, національної гордості, причетності кожної людини до джерел Придністров’я».

Приємно було побачити відомих у республіці осіб, яких запрошували для вручення державних і відомчих нагород. Однією з перших отримати орден Пошани піднялася на сцену директор При-
дністровського державного художнього музею, заслужений працівник культури ПМР, мистецтвознавець, член Спілки художників Придністров’я, музейний працівник вищої кваліфікаційної категорії, старший викладач кафедри архітектури ПДУ імені Т. Г. Шевченка Наталя Єгорова. Понад 50 років Наталя Володимирівна віддала справі служіння культурі. Нині вона читає лекції з історії мистецтва студентам, які мріють стати архітекторами, наполегливо оволодівають знаннями майбутніх зодчих.

Достойно відзначили й акторів театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької, зокрема головного режисера Дмитра Ахмадієва, а також музикантів, поетів та письменників, істориків, працівників музеїв і будинків культури, міських і районних управлінь культури. Всі вони об’єднані любов’ю до мистецтва, якому служать щиро і самовіддано.

Після офіційної частини глядачам випало щастя поринути у світ розкішних мелодій, виконаних Державним симфонічним оркестром під керівництвом Григорія Мосейка, «закружляти» в запальних народних танцях з артистами Придністровського державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика», з завмиранням серця послухати майстерне виконання пісень артистами Придністровського державного хору та багатьох інших артистів, якими така щедра наша земля придністровська.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото прес-служби Уряду.