На луг весняний схожа рідна мова

У народу немає більшого скарбу, ніж його мова. Бо саме мова – це характер народу, його пам’ять, історія і духовна могутність. У ній відбиваються звичаї, традиції, побут народу.


Мова – це невичерпне джерело знань. З цього життєдайного джерела здобувають знання діти шкіл Слободзейського району. На жаль, їх занадто мало, а мова все ж таки живе, розвивається.
Йдучи тихим шкільним коридором під час уроків, можна почути відповіді дітей мелодійною українською мовою. «Місяць яснесенький промінь тихесенький кинув до нас…» Це п’ятикласники знайомляться з творчістю Лесі Українки, а тут лине знайома до болю «Рідна мати моя…» – то одинадцятикласники співають на уроці літератури.

Ось так, через творчість поетів і письменників, школярі не лише знайомляться з морфологією та синтаксисом, а й пізнають безмежний світ, вчаться дружити, поважати старших, допомагати меншим, цінувати працю. Адже людина, яка займається трудовою діяльністю, ніколи не стане на шлях злочину, бо праця возвеличує її, робить людське життя змістовним, насиченим і вагомим.

Нещодавно в усіх школах району (де вивчається українська мова) відбулася декада української мови та літератури. Проводилися конкурси віршів, пісень, літературно-музичних композицій. Як підсумок цієї кропіткої роботи на базі МОЗ «Ближньохутірська ЗОШ» був проведений семінар на тему «Розвиток творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури з використанням сучасних технологій навчання». Були присутні вчителі району та головний спеціаліст МУ «Слободзейське РУНО» Ніна Маркуца.

Уроки проводили вчителі 1-ї кваліфікаційної категорії Ксенія Постова та Світлана Гайдай. Відкриті заняття були методично грамотно сплановані й ретельно підготовлені. Чітко поставлені цілі. Підібраний цікавий аудіовізуальний та роздавальний дидактичний матеріал, завдання мали ігровий і творчий характер.

Різноманітні форми діяльності дозволяли дітям тренувати кмітливість, пам’ять, уважність, уміння робити висновки, узагальнення, висловлювати й аргументувати особисті думки.

На уроці літератури в 7 класі за темою «I. Нечуй-Левицький «Микола Джеря». Художня майстерність та значення твору» дітям особливо сподобалися прийом «Очі» та літературний диктант. Цікавим було й домашнє завдання: написати листа Миколі Джері. Вчителька Світлана Гайдай уміло і тактовно направляла діяльність учнів.

Під час проведення уроку в 10 класі на тему «Іван Карпенко-Карий. Комедія «Хазяїн» старшокласники не тільки правильно відповідали, а й доводили, аргументували свої твердження, опираючись на художній твір. У захваті були гості від короткої інсценізації твору. Учень 10 класу Артур Макєєв прекрасно зіграв роль Терентія Пузиря, а Олександр Щербула – Ліхтаренка.

Вчителька Ксенія Постова у відповідний момент досить психологічно тонко порушила тему особистісних взаємин і кохання (Соня й Калинович), яка так хвилює старшокласників. Отже, завдяки досвіду і вмінню вчителів, діти почули на уроках цінну інформацію, що, безсумнівно, вплине на морально-духовне формування майбутніх громадян Придністров’я.

Цікаво, захопливо та весело відбувся і позакласний захід «Змагання кмітливих». Найбільш активними, сміливими та кмітливими виявилися Дмитро Гайдай, Олександр Гаврилов, Ксенія Табак, Еліна Рудь і Микита Хуторянський.

Почивати на лаврах після проведеного семінару не прийшлося, бо розпочалась активна підготовка до зустрічі нового року. Діти готували сценарій, костюми, маски. Найбільше школярів збиралося, коли вивчали колядки, щедрівки, посипанки. У цій творчій справі дітям допомагала музичний керівник Прасковія Узун.

Нарешті довгожданий час настав. Діти вітали своїх учителів з Новим роком посипанками, піснями, гарними побажаннями. Не забули й про своїх односельчан. Ходили цілою ватагою до сільради, амбулаторії, до МУ «ЖКГ». І всюди їх радо зустрічали, обдаровували гостинцями. Працівники установ і відвідувачі підспівували та пританцьовували разом із дітьми. Це надавало колядникам упевненості та ще більшої радості. Учениці 9-а класу Дарина Ракович, Катерина Бондарчук та Ксенія Пепеляшко зачарували всіх піснями.

Такі святкування відбулися і в школах району. Ватаги колядників, щедрувальників та посівальників віншували жителів українською, молдавською, болгарською та російською мовами.

Нині життя в школах не зупинилося: діти вивчають рідну мову, традиції старших поколінь, з особливою серйозністю поставилися до другого туру предметних олімпіад, що відбулися 17 лютого, а тепер чекають їх результатів.

Педагоги восьми шкіл району, де вивчається українська, 20 лютого на базі Первомайської ЗОШ № 2 провели семінар-практикум за темою: «Традиційні та інноваційні підходи у формуванні креативної та інтелектуальної особистості на уроках української мови та літератури». Iнна Головкіна, яка приймала гостей, дала два відкриті уроки з української мови у третьому та шостому класах. Свої пізнання в царині літератури та креатив демонстрували учні 5–9 класів в інтелектуальній грі «Що? Де? Коли?». «Розгулятися» фантазії юних знавців було де, оскільки запитання охоплювали простір від класики до детективно-пригодницької спадщини Конан Дойля та популярного нині сучасного Гарі Потера.

Як справедливо зазначав письменник Іван Огієнко, «…поки живе мова – житиме й народ, як національність. Не стане мови, не стане й національності». Ми ж віримо, що наша мова житиме, а значить, житиме народ! Хай ніколи не зникає те почуття любові, щастя, гордості за свій народ, за те, що він не забув мелодійність і красу своєї рідної української мови. Вона схожа на весну, на те, що ніколи не помре та не зів’яне.


Ксенія ПОСТОВА, керiвник Слободзейського РМО вчителів української мови та літератури.

Фото автора.