Високий статус – особливі вимоги

Представники Чорноморського козацького війська в Росії за підтримки Офіційного представництва ПМР у РФ та Союзу козаків Росії провели в Москві круглий стіл «Періодична преса сучасного козацтва як історичне джерело». Захід приурочили до 32-ї річниці відродження Чорноморського козацтва.


У роботі форуму взяли участь громадські та політичні діячі РФ та ПМР, керівники козацьких організацій, діячі науки та культури. Виступи учасників підтвердили незаперечний факт: ЧКВ не просто відродилося як громадське об’єднання, воно стало єдиним на пострадянському просторі, що реалізувало себе у статусі, який можна порівняти з часами Російської імперії, коли козаки, як особлива військова формація, жили вздовж її кордонів і були готові до захисту рідної землі від зовнішніх ворогів. Цей статус закріплений і в Законі «Про козацтво в ПМР». Чорноморські козаки відстояли право на власну ідентичність.

Керівник Офіційного представництва Придністров’я в РФ Леонід Манаков у виступі перед учасниками круглого столу зазначив, що у тривожному 92-му козаки, які нещодавно стали на шлях відродження, одними з перших прийняли удар націоналістів. Через три десятки років чорноморські козаки, як і раніше, наділені особливим статусом, несуть прикордонну службу, протягом 24 годин готові мобілізуватися і стати на захист республіки.

Останнім часом ситуація навколо ПМР ускладнилася, особливо після виходу закону РМ про сепаратизм. Влада сусідньої держави блокує в’їзд до республіки деяким придністровцям, проводить незаконні затримання, принизливі обшуки.

«Переговорний процес на сьогодні перебуває у стагнації, проте Росія та її миротворці допомагають зберігати на придністровській землі хиткий, але все-таки мир», – заявив Леонід Манаков.

Повноважний представник ЧКВ у Росії Олександр Боговид розповів присутнім про цінність періодичних видань як історичного джерела відродження козацтва на межі ХХ та ХХІ століть. Він повідомив, що Союз козаків Росії має друкований орган – «Казачьи ведомости». Військове правління ЧКВ під керівництвом отамана Володимира Рябинського з 1998 року видає газету «Казачьи вести» у Придністров’ї. За чверть століття вийшов 301 номер. У газеті публікуються новини республіки, матеріали з історії та культури козацтва, офіційні документи війська. За своєю класифікацією це першоджерело виписки з наказів військового отамана, рішення Великого кола ЧКВ, резолюції.

Уже понад два століття історія нашого краю тісно пов’язана з козацтвом. На сьогодні військове правління активно співпрацює з істориками ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, зі спеціалістами Державного архіву республіки.

Поміж осіб, що виступили під час засідання круглого столу, Верховний отаман Союзу козаків Росії Павло Задорожний, лідер партії «Российский общенародный союз» Сергій Бабурін, колишній віце-президент ПМР Олександр Караман, колишній перший заступник МДБ ПМР Олег Гудимо, представник Російського військово-історичного товариства Оксана Мальцева, директор Центру історії та культури козацтва Російської державної бібліотеки Наталія Матвєєва та інші учасники.

Усі вони висловили загальну думку про вагомий внесок ЧКВ у захист Придністров’я, а також популяризацію історії козацтва, його культури, традицій і звичаїв, що відроджуються, а також виховання молодого покоління.

Згідно з рішенням Ради отаманів ЧКВ, Олександр Боговид передав цифровий архів газети «Казачьи вести» на постійне зберігання до фондів російських наукових товариств, бібліотек і музеїв. Відтепер ці матеріали можна використовувати для наукових досліджень.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото с сайта interaffairs.ru.