ЧКВ – надійний щит і опора ПРИДНІСТРОВ’Я

У Культурно-просвітницькому центрі імені святих рівноапостольних Кирила та Мефодія ПДУ відбулося велике звітно-виборне коло Чорноморського козацького війська (ЧКВ).


У його роботі взяли участь Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

До розгляду актуальних питань на козацькому форумі залучилися представники всіх семи територіальних округів війська – усього 224 козаки. Вони підбили підсумки діяльності ЧКВ за три роки. Зі звітною доповіддю виступив військовий отаман Iгор Небейголова, який наголосив, що головне завдання козацтва – захист незалежності ПМР.

Загальна кількість чорноморського козацтва на сьогодні становить 3 429 осіб. З-поміж основних напрямків їхньої діяльності чи не найголовнішим є робота з молодим поколінням, зокрема патріотичне виховання, підготовка юнаків до служби у Збройних силах, участь у культурно-масових, спортивних, освітньо-виховних тощо.

«Упродовж звітного періоду, – зазначив військовий отаман, – велася активна робота з козацьким резервом та ополченням. 70 козаків-чорноморців брали участь у військово-перевірочних зборах, а 11 осіб склали військову присягу ЧКВ».

Ігор Небейголова у виступі окремо зупинився на зміцненні та розвитку взаємодії козацтва з органами державної влади та управління, з громадськістю та ЗМІ. Він поінформував про створення офіційного сайту ЧКВ та випуск газети «Казачьи вести», електронний архів якої переданий до основних бібліотек та архівів Росії, розповів про контакти придністровських козаків із представниками козацьких організацій сусідніх держав.

Важливою подією військовий отаман ЧКВ назвав упровадження президентським указом Дня пам’яті жертв політичних репресій козаків. Цього року 24 січня придністровці вперше офіційно відзначили скорботну дату. Участь у заході взяв і Глава держави Вадим Красносельський. За його підтримки увічнено пам’ять військового отамана Володимира Рябинського. На будинку, де він проживав, встановлена пам’ятна табличка. Ім’я Володимира Рябинського має і Республіканський фестиваль козацької культури. На кошти президентського гранту тираспольська станиця відкрила клас із технічного навчання дітей. Нарешті, керівник республіки виступив ініціатором створення у Слободзеї Центру козацької культури ЧКВ.

Після обговорення звітної доповіді відбулися вибори військового отамана на новий термін. Більшістю голосів козаки знову підтримали кандидатуру Ігоря Небейголови, довірили йому подальше керівництво ЧКВ. Обраному військовому отаману урочисто вручили символи цивільної та військової влади козацтва, а також отаманську шаблю. Крім того, обрали й заступників військового отамана за напрямами діяльності війська, привели до присяги отаманів козацьких округів ЧКВ.

Президент В. Красносельський у своєму виступі на козацькому колі говорив про складні обставини, в яких опинилося Придністров’я. Зокрема він зазначив, що надзвичайно значущою в охороні кордонів країни та забезпеченні безпеки придністровців є участь козацтва. Глава держави також нагадав про трагічні сторінки в історії козаків, про заснування та внесення до календаря пам’ятних дат поминання жертв репресій.

Націлюючи козаків-чорноморців на подальшу службу, Вадим Красносельський закликав ЧКВ бути опорою держави в захисті її кордонів та народу. Він рекомендував силовим відомствам республіки активніше залучати козацтво до участі в навчальних та військових зборах. Говорив Президент і про внесок війська в патріотичне виховання молоді, збереження історії, культури, традицій та православної віри. Він закликав козаків долучитися до підготовки та проведення заходів у рамках Року сім’ї та сімейних цінностей, а роботу з молоддю вести більш системно.

Зі словами духовної настанови та благословення рішень великого кола ЧКВ до козаків звернувся архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава.

Останнім питанням порядку денного великих козацьких зборів стало визначення основних напрямів діяльності чорноморського козацтва на найближчі три роки.

Козацьке Велике коло

Юрій ТЕЛЕШ.

Фото с сайта kazaki-pmr.ru (на фото Козацьке Велике коло).