Матеріально-технічне забезпечення – важлива складова придністровської армії

Головнокомандувач Збройних сил Президент Вадим Красносельський неодноразово зазначав, що умови служби в придністровській армії повинні бути гідними.


Це завдання Глави держави є пріоритетним для керівництва Міністерства оборони (МО) поряд із бойовою та мобілізаційною готовністю. За інформацією прес-служби МО, з метою його виконання військове відомство чітко визначило вектори розвитку Збройних сил: вдосконалення казармено-житлового фонду та побутових умов у військових містечках, покращення якості харчування військовослужбовців і форменого спорядження.

У період з 2017 року і донині ведеться капітальний ремонт казармено-житлового фонду. На сьогодні у військових частинах вже здано в експлуатацію шість таких приміщень, обладнаних усім необхідним для нормального життя та побуту військовослужбовців.

Пильна увага приділяється солдатським їдальням. У більшості з них до 2017 року обладнання було морально застарілим і не відповідало вимогам нормального функціонування сучасних харчоблоків. Нещодавно проведено капітальні ремонти у п’яти приміщеннях. У них повністю замінено технологічне обладнання.

Щодо форменого спорядження теж проведена ґрунтовна і скрупульозна робота: переглянуті норми забезпечення для всіх категорій військовослужбовців і нові зразки парадної форми, а також спорядження, яке відповідає специфіці виконання завдань військовослужбовцями та підрозділами відповідно до їх призначення.

Значна увага надається і розвиткові навчальних закладів, підпорядкованих МО. З моменту відкриття у 2017 році Тираспольського Суворовського військового училища постійно покращуються його навчально-матеріальна, технічна та спортивна бази для забезпечення повноцінного навчального процесу суворовців різного віку. У навчальному закладі для курсантів обладнані сучасні комп’ютерні класи, є багато об’єктів спортивного призначення. У 2023 році після капітального ремонту здано в експлуатацію спортзал з обладнаним бас-кетбольним і волейбольним майданчиками.

Військовий інститут Міністерства оборони імені генерал-лейтенанта О. I. Лебедя є основною кузнею кадрів для Збройних сил республіки. За понад 30 років функціонування його навчальна інфраструктура застаріла, що негативно позначалося на іміджі навчального закладу. У зв’язку з цим було прийнято рішення щодо його передислокації та будівництва нової чотирьохповерхової будівлі. У серпні 2024 року заплановано закінчити всі будівельно-оздоблювальні роботи та ввести в експлуатацію казармені приміщення, адміністративні кабінети, навчальні аудиторії, бібліотеку з читальним залом, комп’ютерні класи. Усі вони будуть обладнані відповідно до тих вимог, яким має відповідати вищий військовий навчальний заклад. Це дасть можливість привернути до нього увагу молодих людей, які матимуть бажання поєднати своє життя з професіональним захистом своєї Батьківщини та оволодіватимуть різними військово-обліковими спеціальностями, навчатимуться на офіцерів.

Значну допомогу інфраструктурі республіки й зокрема Збройним силам надає Фонд капітальних вкладень. З початку його функціонування у 2018 році більш ніж на 40 об’єктах Збройних сил профінансовано різні види робіт: від реконструкції зовнішніх мереж електропостачання, реновації та капітальних ремонтів будівель і споруд до зведення нових комплексів. Коштом цього фонду у 2018 році повністю реконструйовано споруди в Тираспольському Суворовському військовому училищі, у 2019-му здійснено реконструкцію будівлі Головного штабу, у 2021 році завершене будівництво двоповерхової казарми в одній із військових частин, капітально відремонтовані кілька їдалень.

Парк бойових машин в одній із військових частин теж повністю переобладнаний: у ньому є пристосовані приміщення для зберігання техніки, пункти технічного обслуговування, ремонту й миття автомобілів. Є також пункт щоденного технічного огляду техніки. У 2022-му завершили капітальні ремонти двох казарм у навчальному центрі Міністерства оборони, а у 2023 році – будівель штабу та казарми в одному з військових містечок. Тривають ремонтні роботи в одному з підрозділів Миротворчих сил ПМР: розпочали з казарми та їдальні. Відновлені будівля Військової інспекції та казарми однієї з військових частин у Тирасполі.

Гордістю придністровської армії є її спортивний клуб, з огляду на досягнення якого активно оновлюється навчально-матеріальна база. Тільки за останні кілька років у чотирьох військових частинах здані в експлуатацію нові спортивні зали, обладнані всім необхідним інвентарем і тренажерами. На заняттях з фізичної підготовки військовослужбовці займаються таким видом єдиноборств, як самбо. Для проведення тренувань на належному рівні встановлено дев’ять килимів для боротьби. Щороку оновлюється також інвентар для спортивно-масової роботи у військових частинах та навчальних закладах: м’ячі, футбольні та волейбольні сітки, тенісні столи.

За інформацією МО, якісна підготовка військовослужбовців та виконання поставлених команди-
рами завдань неможливі без своєчасного та повного матеріально-технічного забезпечення. Від того, у що взутий солдат, як він одягнений та нагодований, які умови життя та побуту для нього створені, чим він забезпечений під час навчальних занять, залежатимуть результати організації бойового навчання, а також несення служби. Надзвичайно важливим є і те, в якому технічному стані перебувають необхідні для виконання навчально-бойових завдань техніка та озброєння.

У військовому відомстві стверджують, що основною метою є досягнення військовослужбовцями після проходження військової служби у лавах Збройних сил такого багажу знань, який згодиться їм як у повсякденному житті, так і в разі необхідності стати на захист своєї Батьківщини.

Держава й надалі всіляко сприятиме модернізації військової інфраструктури та створюватиме всі необхідні умови для служби в придністровській армії, підвищуватиме її авторитет.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.