Треба бити в усі дзвони

Стурбовані ситуацією, що склалася навколо Придністров’я, учасники Дорадчих зборів перших придністровських депутатів зібралися на позачергове засідання під головуванням першого Президента ПМР Iгоря Смирнова.


З доповіддю «Придністров’я в умовах економічної блокади Республікою Молдова та заходи щодо розв’язання питання» перед присутніми виступив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, який повідомив, що у 2023 році молдовською стороною були порушені домовленості, запроваджувалися додаткові обмеження для придністровських підприємств. Наприклад, з 10 серпня їх зобов’язали сплачувати за митне оформлення імпорту та експорту (0,4 % від митної вартості імпорту та 0,1 % експорту).

За підсумками минулого року в багатьох галузях придністровської економіки – металургії, машинобудуванні, легкій, хімічній та електротехнічній промисловості – констатоване значне скорочення виробництва. Поміж причин, окрім складної геополітичної обстановки, є блокадні заходи з боку сусідньої держави.

Фіскальні органи РМ чинять тиск на придністровські підприємства – виробників алкогольних напоїв. Їм висувають вимоги щодо проведення інспекції та опломбування фіскальних лічильників на ЗАТ «ТВКЗ «KVINT» та ЗАТ «Букет Молдавии».

Крім того, запроваджені платні процедури реєстрації та ліцензування, значно обмежений імпорт товарів першої необхідності, включаючи ліки, медичне обладнання, паливо, весь час посилюється банківська блокада.

За словами міністра, у 2022 році через блокування експорту припинив роботу завод «Прибор», а з серпня 2023 року заблокований експорт товарів НВ ЗАТ «Электромаш», ЗАТ «Завод «Молдавизолит» і ТОВ «БЗЭ «Потенциал». Заборона експорту пов’язана з вимогою уповноважених державних органів РМ надання авторизації на експорт товарів подвійного (стратегічного) призначення, хоча товари, вироблені підприємствами, не входять до списку контрольованих товарів подвійного призначення ні в Республіці Молдова, ні в Європейському Союзі, та використовуються виключно в загальноцивільній промисловості з широкою географією експорту. В результаті ЗАТ «Завод «Молдавизолит» і ТОВ «БЗЭ «Потенциал» у другому півріччі минулого року призупинили свою діяльність.

Блокадні дії з боку Республіки Молдова негативно позначаються на економіці Придністров’я, яка зазнає значних втрат у вигляді недонадходжень до бюджету, простою великих підприємств, відтоку кваліфікованих фахівців тощо. Сергій Оболоник наголосив, що Уряд ПМР реалізує весь комплекс державної підтримки з метою збереження промислового потенціалу, забезпечення продовольчої безпеки республіки та захисту інтересів громадян ПМР.

Учасники зборів вирішили підготувати звернення до керівництва Росії та міжнародних правозахисних організацій.

Поки готувався матеріал, перші депутати звернулися до Президента Вадима Красносельського з пропозицією ініціювати скликання З’їзду депутатів усіх рівнів ПМР. Президент ініціативу підтримав.

У відповідності до чинного законодавства, народні депутати на черговому пленарному засіданні Верховної Ради ухвалили відповідне рішення. З’їзд відбудеться 28 лютого у Палаці Республіки. Початок об 11:00.


Марія БIЛОЦЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».