Соціальна підтримка громадян – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули низку важливих ініціатив, стосовно до функціонування різних галузей держави.


Про підвищення зарплат педагогам і медикам

У першому читанні вищий законодавчий орган ухвалив зміни до Закону «Про республіканський бюджет на 2024 рік». Документ передбачає підвищення заробітних плат педагогам та медикам республіки.

Про його соціальну спрямованість в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун:

«Ми підвищуємо з 1 лютого зарплату в системі просвіти та соціального захисту на 25 % шляхом збільшення розрахункового рівня мінімальної заробітної плати, що автоматично сприятиме зростанню окладів і надбавок педагогам у шкільних, дошкільних, навчальних закладах у системі соціального захисту (будинках-інтернатах, корекційних школах), у галузі культури та спорту, всім, хто причетний до освітнього процесу..

Віктор Михайлович додав, що з 1 квітня буде підвищена зарплата працівникам галузі охорони здоров’я.

Наступного вівторка на черговому пленарному засіданні народні обранці планують ухва-
лити цей важливий законопроект в остаточному читанні.

Про військовослужбовців

В остаточному читанні законодавці ухвалили зміни та доповнення до Закону «Про загальний військовий обов’язок та військову службу». Документ, автором якого є Президент Вадим Красносельський, коригує перелік осіб, не зобов’язаних перебувати на військовому обліку. Йдеться про тих, хто досяг граничного віку перебування в запасі, постійно проживає за межами ПМР або не є громадянином Придністров’я. Ті ж, хто виїхав на постійне проживання за межі республіки, для зняття з обліку можуть звернутися до офіційних представництв Придністров’я. Ухвалений закон набуде чинності після підписання Главою держави.

Про міліцію

Законопроект Президента «Про органи внутрішніх справ ПМР» законодавці ухвалили в першому читанні. Його розроблено в межах Стратегії розвитку Придністров’я та з урахуванням змін у правоохоронній галузі. Закон включатиме досягнення науки, вітчизняний та міжнародний досвід функціонування органів внутрішніх справ.

У поясненні до законопроекту наголошується, що правовідносини в полі охорони громадського порядку та громадської безпеки регулює Закон «Про міліцію». Останнім часом до нього було внесено зміни та доповнення, а для усунення прогалин приймалися підзаконні нормативні правові акти.

Закон «Про міліцію» залишається чинним у правовому полі республіки, попри ухвалення нового Закону «Про органи внутрішніх справ ПМР». У новому законі акцент зроблений на законодавчому визначенні системи органів внутрішніх справ, куди входять міліція, організації та підрозділи МВС. Будуть урегульовані окремі положення відносно проходження служби та посилено антикорупційну складову в роботі органів внутрішніх справ.

У законі є два розділи: «Про органи внутрішніх справ ПМР» та «Державна служба в органах внутрішніх справ». У ньому також прописані обов’язки співробітників, затверджений порядок укладання договору та підстави його розірвання. У законі приділяється увага службовій дисципліні.

Для курсантів ТЮІ теж визначається правовий статус. На думку Президента, новий закон дасть можливість підвищити ефективність професійної службової діяльності працівників органів внутрішніх справ.


Микола ЮРКЕВИЧ.