Урядові новини в короткому викладі

Члени вищого виконавчого органу влади обговорили десятки питань, що стосуються повсякденного життя громадян держави.


Одне з них – порядок формування та ведення Єдиної інформаційної системи учнів та вихованців.

Учасники засідання вважають за необхідне внести деякі доповнення до Закону «Про освіту», що сприятимуть веденню обліку учнів в організаціях дошкільної та загальної освіти. На законодавчому рівні запропоновано закріпити поняття «єдина інформаційна система учнів та вихованців», а також визначити доцільність формування та використання поданих відомостей.

Зокрема, система покращить роботу в межах реалізації державної політики в галузі загальної освіти, об’єднає необхідні статистичні дані. Доступ до інформації буде відкрито певному колу посадових осіб.

Йдеться про необхідність обов’язково вказувати особисті дані учня та його батьків: прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження та адресу за місцем проживання або перебування. Також відповідно до закону, що стосується єдиного реєстру населення, цим відомостям буде наданий ідентифікаційний номер.

На сьогодні облік організований так, що дозволяє одержати повну та достовірну інформацію лише про неповнолітніх учнів організацій загальної освіти. Після аналізу, проведеного Міністерством просвіти, з’ясувалося, що станом на 5 вересня 2023 року навчання не розпочали 253 неповнолітніх. З них: 93 особи не навчаються за станом здоров’я, 80 – закінчили 9 клас та не продовжили навчатися, а також не працюють, 70 – закінчили 9 клас та були працевлаштовані.

Однак, перевірити цю інформацію неможливо, оскільки щорічному обліку підлягають діти від 6,5 до 16 років, які постійно проживають у Придністров’ї і тимчасово прибули на територію республіки. Проте на практиці здійснити контроль за підлітками, які не є громадянами республіки, чи дістати достовірну якісну інформацію неможливо.

Розроблений Урядом механізм забезпечить своєчасну інформацію про учнів, яка відповідатиме дійсності,та сприятиме обов’язковому набуттю неповнолітніми основної загальної освіти на 100 %.

Систему планують запровадити з 1 січня 2025 року. Найближчим часом законопроект буде направлений до Верховної Ради для подальшого розгляду.

Ще одна проблема вже давно турбує придністровців – бродячі собаки, що загрожують безпеці та життю людей. Свідки повідомляють про випадки нападу та агресію тварин, поведінка яких лякає не тільки маленьких мешканців республіки, а й дорослих. Критична ситуація з великим скупченням безпритульних псів складається в Рибниці та Тирасполі.

Придністровці вважають за необхідне впровадити найсуворіші заходи щодо контролю за скупченням бродячих тварин і захисту суспільної безпеки. З огляду на це, керівництво республіки активно працює над розв’язанням проблеми зростання популяції істот, які не забезпечені відповідними умовами для існування.

Питання вирішуватиметься з урахуванням вимог чинного законодавства, що передбачає вживання засобів, які не допускають жорстокого поводження з тваринами. Вилов собак з використанням препарату «Дитилін» та інших курареподібних медикаментів, практикованих раніше, нині припинений через обмеження постачання медикаментів до Придністров’я сусідньою державою. Неможливість застосування медико-фармацевтичної продукції обумовлює збільшення кількості бездомних тварин та напряму загрожує здоров’ю і життю громадян.

Для врегулювання цього важливого питання Уряд підготує законодавчу ініціативу, яку розглянуть депутати Верховної Ради.


Iрина МАСЛОВА.