Будити душі людські

СПІЛКА ПИСЬМЕННИКІВ ПРИДНІСТРОВ’Я ВІДЗНАЧАЄ 29-Й РІК ЗАСНУВАННЯ

Починалося все у серпні 1991-го, коли Тирасполь відвідала делегація Спілки письменників Росії.

До її складу входили секретар СП, голова Фонду культури РРФСР Петро Проскурін; секретар СП, головний редактор журналу «Роман-газета» Валерій Ганичев, секретар СП Валентин Сорокін та інші літератори. Саме в той приїзд російських письменників і була створена Тираспольська письменницька організація СП Росії, яка об’єднала під своїм крилом членів Спілки письменників СРСР, що проживали в Придністров’ї.

Уже через два місяці проголосили формування Тираспольської письменницької організації в рамках відділення Спілки письменників Росії. Першими на ініціативу тираспольчан відгукнулися письменники з Москви: Сергій Михалков, Валерій Ганичев, Петро Проскурін, Фелікс Чуєв, Тимур Пулатов, Юрій Бондарєв, Єгор Iсаєв, Станіслав Куняєв та інші відомі письменники, які надали їм конкретну організаційну допомогу.

До складу Тираспольського відділення Спілки письменників Росії увійшли Анатолій Дрожжин, Валентин Ткачов, Микола Золотарьов-Якутський, Борис Крапчан, Юрій Самусь, Микола Фрідман, Аркадій Малашенко, Борис Челишев, Володимир Полушин, Віталій Пищенко, Iгор Ткаченко. Керівником обрали Анатолія Дрожжина. У червні 1992 року – в найтрагічніший для республіки час – невелика делегація письменників-тираспольчан взяла участь у ІХ з’їзді письменників СРСР. На правах республіканської організації вона підписала (разом з іншими делегаціями) Акт про створення Міжнародної спільноти письменницьких Спілок – правонаступника Спілки письменників СРСР. Саме тоді стало очевидно, що необхідно створювати повноправну та самостійну Спілку письменників Придністров’я.

Після напружених пошуків та збирання творчих сил, 25 лютого 1995 р. у будівлі, де нині розташовується Міністерство просвіти, відбувся Установчий з’їзд творчих об’єднань республіки, який проголосив створення Спілки письменників Придністров’я (СПП). У його роботі взяли участь представники всіх літературних об’єднань і студій республіки. З’їзд обрав керівника та правління СПП. До складу першого правління увійшли Віталій Пищенко, Борис Челишев, Леонід Литвиненко, Володимир Полушин, Никандр Єлагін, Iгор Ткаченко, Валентин Ткачов, Валерій Кожушнян. Буквально одразу розпочалася процедура прийому кандидатів у члени Спілки письменників Придністров’я. Вже за два місяці організація з кількістю 8 осіб зросла до 25.

Практично у всіх містах і районах Придністров’я було відкрито відділення Спілки письменників.
Упродовж семи років письменницьку організацію республіки очолював Віталій Пищенко. Потім головою правління СПП обрали Володимира Афанасьєва. На сьогодні Спілкою керує Валерій Кожушнян, а в обліковому складі організації перебуває близько 90 осіб.

Основні засади діяльності СПП – багатомовність, збереження традицій письменницької співпраці та взаємодопомоги, культурна орієнтація на слов’янський світ. У звітній доповіді на VIII з’їзді СПП Валерій Кожушнян зазначив:

«Можу з упевненістю сказати: література Придністров’я набула популярності на всьому просторі СНД. Придністровські письменники та поети зробили вагомий внесок у становлення письменницької організації. Тепер у нас головним залишається одне завдання – робити все можливе, щоб наша Спілка допомагала розкриватися місцевим талантам у всіх літературних жанрах».

Нині факт існування придністровської письменницької спілки як повноцінної та успішної творчої організації визнають багато письменників держав пострадянського простору. Підтвердженням цього є цитата класика радянської та російської літератури Юрія Бондарєва:

«Сучасна література Придністров’я – це, як на мене, унікальне явище на неосяжному просторі нашої колись єдиної великої Батьківщини. Це Слово народу, який не здався, вистояв і переміг. Народу, осяяного героїчним духом великого Суворова, і тому народу непереможного. Народу, натхненного генієм великого Пушкіна, що зберіг живу гілку великої російської літератури та примножив її плоди».

 

«Головна мета літераторів Придністров’я, – сказав у розмові з нашим кореспондентом голова СПП Валерій Кожушнян, – впливати на душі людські, будити в них співчуття, милосердя, піднесені морально-духовні та добрі почуття. Творчість більшості наших письменників і поетів наскрізь пронизана такими почуттями та думками».

«Які плани на майбутнє складають письменники Спілки Придністров’я?» –запитали ми в керівника організації. «Основне завдання і для правління, і для редакційної колегії Спілки письменників завжди одне – уважно та відповідально підбирати до друку найкращі твори. Це поточні плани. Про глобальні я говорити не стану, їх має затвердити наступний ІХ з’їзд».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з сайту ppmr.ucoz.ru