Про перспективи громадського транспорту столиці

Актуальним завданням сучасності є розвиток транспортного сполучення в столиці, оскільки воно безпосередньо чи опосередковано впливає на ефективність економіки нашої країни та реалізацію соціально-економічних функцій.


На початку лютого, представляючи звіт про роботу державної адміністрації міст Тирасполя і Дністровська, мер столиці Олег Довгопол розповів Президенту Вадиму Красносельському про розвиток транспортної галузі у 2023 році:

«У ній задіяно 19 тролейбусів, 127 маршрутних та 270 легкових таксі. Міська мережа складається з 29 маршрутів регулярного сполучення. Її обслуговують шість підприємств-перевізників. Електротранспортом тираспольчани та гості міста скористалися 5 666 600 разів. Сплачено пасажирами 1 811 000 поїздок. Прибуток склав 4 620 270 рублів. Усі показники дещо вищі за аналогічні у 2022 році».

Також Олег Анатолійович додав, що минулого року здійснили капітальний ремонт одного тролейбуса, спеціалізованих автомобілів та спецтехніки, системи опалення, виробничих приміщень та адміністративних будівель Тираспольського тролейбусного управління (ТТУ). Зокрема, реконструйовано контактну мережу на вул. Миру, оновлено десять та встановлено чотири нові павільйони на зупинках.

За словами директора ТТУ Романа Куліша, термін використання контактних мереж у Тирасполі – 50 років. Тролейбуси радянського виробництва експлуатуються вже понад 40 років. Білоруські та російські машини 2012 та 2014 років випуску теж із часом виробляють ресурс. Роман Володимирович вважає, що для оновлення тролейбусів та інфраструктури необхідні значні фінансові інвестиції. На думку директора, на сьогодні в столиці тролейбуси повністю заповнені пасажирами тільки в години пік. Відсутність людей у тролейбусах вдень він назвав негативним явищем.

Роман Куліш розповів, що розв’язати транспортне питання допомагають електробуси:

«Дві машини китайського виробництва з жовтня 2022 року обслуговують маршрут № 23, який став заміною маршруту № 22. За нашими розрахунками, їх обслуговування обходиться в чотири рази дешевше у порівнянні з дизельними аналогами. Пасажирів вони приваблюють відсутністю шуму. Водночас такий автотранспорт позитивно впливає на екологію через відсутність шкідливих вихлопів. Перехід на електробуси дасть місту можливість розвивати й маршрути, які закрилися через нерентабельність, зокрема, введення електробусів на маршруті № 16».

Керівник ТТУ пояснив, що у 2021 році була презентована міська програма транспортної доступності. Він зазначив, що в недалекому майбутньому є вірогідність появи електробусів, які сприятимуть перевезенню пасажирів з Тирасполя до сіл Суклея, Ближній Хутір, Тернівка і Паркани Слободзейського району.
Роман Володимирович поділився власним баченням відносно розв’язання транспортного питання:

«Найбільш оптимальний варіант – розподілити певні ділянки доріг у столиці між тролейбусами та маршрутками. Ще одним варіантом є перевезення пасажирів у ранковий час тролейбусами, в інший час дня – електробусами».

Актуальним для ТТУ залишається і кадрове питання. Штат підприємства заповнений лише на 50 %.
«Водити тролейбус – нелегка праця, пов’язана з величезною відповідальністю за пасажирів, а також із ранніми підйомами та пізніми поверненнями додому. Графік змінний, але через брак кадрів доводиться працювати й понаднормово», – пояснив він.

Не вистачає водіїв, кондукторів, зокрема фахівців, у функціонал яких входить обслуговування та ремонт тролейбусів. Директор зазначив, що на сьогодні заклади середньої професійної освіти випускають малу кількість водіїв і технічного персоналу, які потрібні не тільки ТТУ, а й іншим підприємствам ПМР.

Роман Володимирович відзначив кваліфіковану роботу диспетчерської служби. Водії та кондуктори своєчасно повідомляють про аварії на контактних мережах і тому вдається оперативно усувати їх наслідки.

Р. Куліш віддав належне співробітникам ТТУ, які у вихідні та святкові дні готові працювати, щоб підтримувати машини у справному стані.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з особистого архіву Романа Куліша.