От і березень настав

КАЛЕНДАР ГОРОДНИКА ТА САДІВНИКА

Перший місяць весни надзвичайно важливий для садівників і городників, оскільки розпочинається активна підготовка до літнього сезону: закупівля і пророщування насіння, посів розсади, внесення добрив у ґрунт. У саду треба обробити дерева препаратами від шкідників, а також висадити молоді саджанці. Отже, в березні починається найцікавіше: встигнути все посадити, про все подбати й нічого не забути. Щоб спростити це завдання, ми розповімо, в які дні варто приділяти час розсаді та рослинам, а які – не варті зусиль.
► Сприятливі дні: 1, 5–7, 12-13, 15-16, 18–21, 23–25, 27–29 березня.
► Несприятливі дні: 8-9, 14 березня.
► Нейтральні дні: 2–4, 10-11, 17, 22, 26, 30-31 березня.

Коли сіяти та саджати рослини

Напевно, всі садівники та городники користуються місячним посівним календарем, щоб знати, в які саме дні висаджувати ту чи іншу культуру. Вважається, що сіяти насіння чи пересаджувати розсаду варто тільки під час Місяця, що зростає, тому що він начебто росте і тягне вгору енергію та соки рослин.
1 березня – сприятливий день для висадки редиски, редьки, дайкону, цибулі на зелень, однорічних квітів, багаторічних та бульбових квітів. Можна пересаджувати та пікірувати рослини.
5–7 березня – варто зайнятися квітами, цибулею, часником та хроном. Можна садити всі види капусти, картоплю та топінамбур, а також квасолю та боби. Можна полоти та проріджувати, вносити добрива. День сприятливий для висадки декоративних кущів.
12-13 березня – доцільно саджати помідори, огірки, перці, баклажани, кабачки, гарбузи, редьку та зелень на салати. Можна обрізати гілки в саду, підживлювати рослини добривами.
15-16 березня – дні, сприятливі для висадки цибулі, часнику та хрону, спаржі, картоплі, полуниці та суниці, квасолі та гороху, моркви та буряку. Можна приділити увагу квітам, обробляти рослини від шкідників, садити декоративні деревця, плодовоягідні кущі.
18–21 березня – якнайкраще підходять для роботи з розсадою помідорів та огірків, перцю, капусти, баклажанів, кабачків, моркви, ріпи та селери. Можна поливати та обприс-
кувати рослини, обрізати гілки, обробляти рослини від шкідників, а також садити ягідні та плодові дерева і кущі.
23–25 березня – приділіть увагу догляду за цибулею, часником і хроном. Можна висаджувати картоплю, топінамбур, редиску, моркву і селеру. Займіться квітами, кімнатними рослинами, за потреби пересаджуйте їх.
27–29 березня – продовжується догляд за цибулею, часником, редискою. Бажано приділити увагу всім видам капусти, картоплі, моркві, бурякам. 27 березня – останній день у місяці, коли можна доглядати за квітами та кімнатними рослинами. 28-29 березня можна підживлювати розсаду, обробляти рослини від шкідників.
Наприкінці місяця можна посіяти на розсаду айстри та чорнобривці, щільно накрити їх плівкою та розмістити в теплому місці. Ґрунт для айстр попередньо пропарити, щоб знищити збудника чорної ніжки.
В середині березня рекомендується посіяти на розсаду насіння петунії. Для того, щоб стимулювати зростання насіння, з піпетки на них капають розчин циркону (4 краплі на 100 мл води).

Як підвищити родючість ґрунту

Посійте в середині березня рослини-сидерати з сімейства бобових: конюшину, однорічний люпин, віку або люцерну. Нехай вони поростуть 2–4 тижні, а потім перекопайте ґрунт разом із відрослою зеленою масою – це корисне рослинне азотне добриво.


Світлана ЗОЗУЛЯ.