Незвичайний день народження

Однією з найбільш містичних дат у нашому календарі є 29 лютого. На планеті проживає близько 4 млн людей, що народилися цього дня.

Дата 29 лютого пов’язана з високосним роком. Це рік, у якому на один день більше, ніж зазвичай. Він буває раз на чотири роки й оповитий багатьма прикметами та забобонами, які пророкують нещастя. Наприклад, 1908 року на Землю впав Тунгуський метеорит; 1912-го – затонув «Титанік»; 1976-го – в Китаї стався Таншанський землетрус, жертвами якого стали майже 250 тис. осіб; 2008-го спалахнула війна в Південній Осетії, а літня повінь затопила площу в центрі Тирасполя, 2020-го – розпочалася пандемія коронавірусу «COVID-19».


Статистика, яка знає все, стверджує: ймовірність народитися цього дня становить 1:1461


Східні слов’яни називають високосний роком Касьяна, а 29 лютого – днем Касьяна, найбільш злопам’ятного, недружелюбного, немилосердного святого. З давніх-давен вважалося, що цього дня народжуються незвичайні люди, провидці, наділені пророчим даром. Навколишні вважають їх інфантильними та постійно радять подорослішати. Однак для людей, які народилися 29 лютого, це нормальний стан, вони завжди залишаються молодими душею.

Жінки з цією датою народження – прекрасні матері та дружини. Вони мудрі та поступливі, навряд чи будуть сперечатися з чоловіком і вчиняти безпідставний скандал, гармонія в сім’ї для них – головна складова щасливого шлюбу. Чоловіки ж, які відзначають свій день народження раз на чотири роки, можуть здатися надто м’якими та несерйозними. Рішучість та прагматизм – далеко не головні риси їхнього характеру.

Однак, заводячи сім’ю, вони змінюють своє ставлення до життя і тверезо оцінюють ту відповідальність, що лягає на їхні плечі, стають люблячими та дбайливими чоловіками та батьками.

Поміж тих, хто народився 29 лютого, є досить відомі особи: останній Папа Римської доби Ренесансу – Павло ІІІ; письменник Рудольф Еріх Распе, «батько» легендарного Мюнхгаузена; творець «Севільського цирульника», композитор Джоаккіно Россіні; легенда американського джазу, тромбоніст та аранжувальник Глен Міллер; маршал радянської пісні, народний артист СРСР Юрій Богатиков; чотириразова олімпійська чемпіонка, лижниця Раїса Сметаніна; репер та актор Джефрі Аткінс; гуморист і шоумен, ведучий телепроекту «Comedy Club» Гарик Харламов; актриса театру та кіно Ірина Купченко.

«Загалом, 29 лютого схоже на 13, – вважає відомий астролог Павло Глоба. – Є «повноцінна» кількість апостолів, їх було 12, а 13 – це вже число Іуди, що додає якихось «бісівських» нот. Так само в році є «…повноцінна» кількість днів – 365. Додатковий 366-й день – уже з галузі фантазій».

Хоч останній день «високосної» зими вважається нещасливим днем, у дійсності в історії людства 29 лютого ніколи не траплялося ні стихійного лиха, ні глобальних катаклізмів, ні повального мору, ні техногенних катастроф.

Редакція газети вітає всіх, хто з’явився на світ 29 лютого, з днем народження!


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото з сайту gazeta.ru