Джерело натхнення та захоплення

Досить оригінально відзначив дев’яту річницю свого заснування центр дозвілля молоді «Ювілейний». У межах Дня відкритих дверей заклад запросив усіх охочих, незалежно від віку, взяти участь у майстер-класах з ораторського мистецтва, декоративно-прикладної творчості та сучасної хореографії.


Дев’ять років тому, 20 лютого, в столиці Придністров’я відкрився Центр дозвілля молоді «Ювілейний». Для всієї республіки 2015 рік був важливим і значущим, оскільки вона відзначала дві важливі дати: 70-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні та 25-річчя від дня створення Придністровської Молдавської Республіки. Отже, рік був ювілейним, а тому з ініціативи начальника МУ «Управління культури м. Тирасполя» і заклад названий «Ювілейний».
Нині – це одне з найпопулярніших місць проведення дозвілля та відпочинку тираспольчан мікрорайону «Западный». У ньому створені належні умови для розвитку художньої самодіяльності різних жанрів і напрямків, проводяться культурно-масові заходи, фестивалі, конкурсно-розважальні програми, театралізовані, ігрові вистави та майстер-класи.

«В установі є все необхідне для повноцінної творчої роботи. Близько 200 дітей залюбки розвивають і вдосконалюють тут свої творчі задатки й таланти, осягають основи мистецтв, відпочивають. Метою закладу і всіх його педагогів є організація активного відпочинку дітей, підлітків, учнівської та дорослої молоді. Приділяють тут велику увагу зміцненню здоров’я молодих придністровців шляхом активного дозвілля. Інтелектуальний, культурний, духовний та патріотичний розвиток особистості в «Ювілейному» теж у пріоритеті», – з гордістю розповіла про свій другий дім директор Катерина Гангура. Вона зазначила, що вихованці часто беруть участь у міських і республіканських змаганнях, а сама установа за підсумком 2023 року поміж усіх подібних республіканських закладів посіла перше місце в номінації «Найкраще новорічне та різдвяне оформлення».
Сучасному центру є що показати й чому навчити своїх відвідувачів. Так і в день відкритих дверей найпопулярніші гуртки «Ювілейного» підготували кілька майстер-класів.
«Говори правильно і красиво» – студія ораторської майстерності має активний попит як у дітей, підлітків, так і у людей старшого віку. Її керівник Катерина Луговцова стверджує, що не може бути вікових обмежень для того, щоб навчитися говорити красиво, чітко, легко управляти голосом та інтонаціями, з задоволенням, ефектно й артистично виступати перед ауди-
торією. Більш ніж 30 гостей завітало на майстер-клас, і всі вони були задоволені запропонованими вправами та позитивною енергетикою, що панувала в залі.
Молода хореографічна студія «Insoulen» дала можливість охочим підліткам спробувати себе в популярному в усьому світі жанрі – к-pop, який виник у Південній Кореї й увібрав у себе елементи західного електропопу, хіп-хопу, танцювальної музики та сучасного ритм-н-блюзу.
Гурток прикладного мистецтва «Бджілки й іскорки» функціонує від дня заснування центру. Діти молодшого дошкільного віку, а також школярі залюбки реалізовують у ньому свої творчі задуми, готують вироби, сувеніри до сімейних урочистостей і улюблених свят.
Отже, МУ ЦДМ «Ювілейний» – заклад з розгорнутою структурою дозвільної діяльності, спрямованої на задоволення основних соціально-культурних потреб людей у відпочинку і розвагах, пізнанні, спілкуванні, творчості та самореалізації.


Олена КВIТКА.

Фото автора.