Хлопці браві

До свята захисників Вітчизни в нашій республіці проводяться різноманітні заходи. У центрі уваги, звичайно ж, ті, хто сьогодні стоїть на варті інтересів ПМР та безпеки придністровського народу. З великою пошаною ми згадуємо подвиги ветеранів, віддаємо данину пам’яті полеглим у боях за мир на рідній землі.


Особливе значення має це свято для тих, кому ще належить стати в ряди захисників Вітчизни. Вони беруть приклад зі старших товаришів, опановують не тільки ази військової справи, а й здобувають важливі уроки патріотизму – любові до рідного краю. Напередодні 23 лютого в багатьох навчальних закладах відбуваються конкурсні проекти, на яких допризовники демонструють свою готовність до служби у Збройних силах ПМР.

У Хрустовій такий огляд майбутніх солдатів проводять ще з радянських часів. «Зі шкільної лави ми прагнемо прищепити учням почуття відповідальності за долю Батьківщини. Це багатогранна діяльність, яка допомагає пізнати та щиро полюбити рідний край, пробуджує бажання жити тут, працювати на розвиток своєї країни, – розповіла Марина Гандрабура, в. о. заступника директора з виховної роботи Хрустовської СШ. – У патріотичному вихованні школярів ми практикуємо різні форми: походи й екскурсії, які відкривають красу нашої природи, знайомлять з історичними горизонтами Придністров’я та земляками, що вписали яскраві сторінки в його літопис. Часто відвідуємо музеї, самі організовуємо пошукову роботу. Запрошуємо до школи захисників різних поколінь: воїнів-інтернаціоналістів, ополченців і учасників бойових дій 1990-х, односельців, які своїм життєвим покликанням обрали службу в армії. Всі ці заходи допомагають зрозуміти підліткам, що в кожного з нас є не тільки права, а ще й обов’язки, головний з яких – служіння Батьківщині».

Конкурс «Ми хлопці браві» – одна зі складових масштабної роботи з патріотичного виховання. У підготовці до нього задіяна не тільки школа, а й рідні учнів, актив села, тому захід збирає в Будинку культури широку глядацьку аудиторію: від малечі, що мріє про той час, коли братиме участь у змаганнях, до селян поважного віку, які з ностальгією згадують свою зоряну годину на цій сцені.

Уболівати за конкурсантів приходять сім’ями, дають останні поради, настанови. З однією з таких груп ми познайомилися. Дев’ятикласник Діма Безушко представив матусю та батька, бабусю з дідусем – і поспішив до своєї команди. Родина ж розповіла, що хлопець серйозно захоплений спортом. Починав з ранкової зарядки, до якої його привчив батько. У школі віддав перевагу легкій атлетиці, відвідував і сільську секцію. Коли ж почав показувати гарні результати на районних змаганнях, одержав запрошення до Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву. Тут Дмитро успішно освоює техніку метання. На торішніх Європейських дитячих легкоатлетичних іграх став срібним призером.

На сцені тим часом уже вишикувалися команди. У кожній беруть участь не тільки старшокласники, які вже знайомі з початковою військовою підготовкою, а й учні 7–9-х класів. Завдяки цьому, молодші переймають у випускників навички, знання, досвід, отже, розвивається спадкоємність поколінь. У цьому можна було впевнитися, спостерігаючи, як злагоджено команди брали участь у конкурсах «Вітання», «Огляд строю та пісні», у вікторині з каверзними запитаннями.

Хоча сили були приблизно рівні, незабаром «Прикордонники» зуміли вирватися вперед. Їх командир відзначився в конкурсі «Лист до дівчини». У музичній паузі він розповів, що готувалася команда довго і наполегливо.

«З керівником ПВП Геннадієм Iвановичем Лукащуком відпрацьовували стройові прийоми, стрільбу з пневматичної рушниці, розбирання і збирання автомата, щоб не тільки правильно виконувати послідовність усіх дій, а й укладатися в норматив за часом. Додатково займалися фізкультурою з Лілією Василівною Стефанішеною, тому що знаємо: фізпідготовка має велике значення для служби в армії», – зазначив Андріан Трублаєвич, який, до речі, здав нормативи комплексу «Готовий до труда й оборони» за вищим розрядом.

Проте з’ясувалося, що і команда «Піхота» перебуває у відмінній фізичній формі. Вони вправно справилися з комбінованою естафетою. Аким Букацел вивів товаришів у лідери, віджавшись 62 рази, а командир Дмитро Безушко закріпив цей успіх, піднявши пудову гирю 41 раз. Справжню згуртованість продемонстрували «піхотинці» в конкурсі з перетягування каната.

Акторську майстерність юнаки показали в «Домашньому завданні». У сценках, присвячених солдатському життю, були гумор і кмітливість, розуміння того, що армія захищає країну, роздуми про сучасну ситуацію у світі та головний висновок – про цінність миру на планеті.
Журі, в складі якого були захисники Вітчизни різних поколінь, підбило підсумки змагань, які тривали близько двох годин. Глава Хрустовської адміністрації Василь Гандрабура, вручаючи Диплом І ступеня команді «Піхота», відзначив відмінну підготовку всіх допризовників:

«Ви – молодці! Сьогодні кожен продемонстрував силу та витривалість, спритність і влучність, які згодяться під час служби. Приємно було бачити командний дух, прагнення до перемоги, готовність боротися за неї. Це важливі риси, адже армія сильна не лише зброєю, а й стійкістю солдатів».

Грамотами були відзначені особисті досягнення конкурсантів: командира «піхотинців» Дмитра Безушка, задіяного практично у всіх етапах змагань, кращого атлета Акима Букацела і стрільця-снайпера Андріана Трублаєвича.

Особливі слова подяки за патріотичне виховання молодого покоління В. Гандрабура адресував колективу школи. Також він акцентував вагомий внесок культосвітніх працівників села в розвиток природної обдарованості дітей. У Хрустовій таланти помічають із ранніх років, їх пестують і виховують. Створені всі умови для того, щоб схильність дітей до різних видів мистецтва, до рукоділля, до спорту гармонійно розвивалися. Це було помітно і під час нинішнього конкурсу, до організації та проведення якого були залучені юні танцюристи, вокалісти, артисти; а майстри з гуртка декоративно-прикладної творчості та декорації виготовили й оформили виставку робіт із дерева.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.