До служби в армії будемо готові

Представників громадських організацій патріотичного спрямування «Союз захисників Придністров’я», «Союз ветеранів республіканської гвардії ПМР», ВСК «Барс», які організували в Тираспольській гуманітарно-математичній гімназії показові заняття, хвилюють непрості проблеми виховання молоді.


Метою події вони вважають ознайомлення зі службою у Збройних силах. Програма заходу зацікавила учнів різного віку, оскільки виучку і майстерність демонстрували не тільки воїни спецпідрозділів МО, а й інструктори кінологічної служби МВС зі своїми вихованцями – службовими собаками. Чотирилапі «міліціонери» проявили високу виучку і дисципліну, подавали голос і лапу для привітання, виконували вправи та команди. Слух і нюх тварин, яким властиве сприйняття поза межами людських рецепторів, забезпечили знешкодження скриньки, в якій були наркотики. Захопливо відбулося і затримання злісного порушника, а керували собаками жінки-інструктори – спортивні, гарні та привабливі.

Несподівано і безшумно на килимі з’явилися п’ятеро невисоких, але кремезних юнаків. М’язисті та вправні, вони вражали статурою, легкою ходою, координацією рухів, взаєморозумінням і злагодженістю під час показу вправ рукопашного бою і самозахисту без зброї. Такої майстерності досягають тривалими тренуваннями та характером.

Воїни-десантники спецпідрозділу МО демонстрували куполи парашутів, споряджену сумку з запаскою, пояснювали, як важливо правильно укладати парашут і готуватися до безпечного приземлення. Вони вважають, що десант – це подолання великих відстаней, несподіванка для ворога, а для спортсмена – майстерне керування куполом і паріння поруч з птахами та хмарками: кожному своя романтика!

Найбільший інтерес викликали практичні заняття: юнаки старших класів захоплено розглядали зразки бойової зброї: пістолети та гвинтівки різних часів, автомати та гранати, якими користувалися й захисники Придністров’я 1992-го. Вони клацали затворами, натискали на курок, ставили багато запитань інструкторам і старалися виконати нормативи зі збирання-розбирання АКМ. За словами інструктора Олександра Кузі, це декому вдавалося.

Несподівано, але справжній ажіотаж виник біля осередку тактичної медицини (більш відомої як медицина катастроф): усі дізналися,

«…щоб врятуватися під час природного лиха, землетрусу чи техногенних катастроф, необхідні три чинники: знання, вміння та відповідне спорядження. Треба знати правила поведінки в критичних ситуаціях; уміти надавати першу медичну допомогу потерпілому і самому собі. Для цього потрібна санітарна сумка, а ще людське серце, доброта і бажання допомогти, врятувати товариша чи потерпілого».

Так вважає відповідальний інструктор Сергій Караджов.

Заняття пробудили в майбутніх захисниках бажання стрибнути з парашутом, майстерно оволодіти прийомами рукопашного бою та впевнено почуватися у скрутних ситуаціях. Наприклад, учень 10 класу Єгор задоволений таким спілкуванням, хотів би стрибнути з парашутом. Сподівається, що справиться, оскільки має певну підготовку – оранжевий пояс по дзюдо.
Результати заходу порадували й організаторів.

 «Ми побачили в очах юнаків інтерес і живий вогник, відгук молодих на заклик батьківщини: бути готовими до праці та служби на її благо», – зазначив керівник «Союзу ветеранів республіканської гвардії ПМР» Олександр Синика.

 

«Виховання – справа делікатна, потребує часу і терпіння, – вважає керівник ВСК «Барс» Анатолій Панін. – Треба частіше зустрічатися з молоддю, відчувати її запити й потреби, бути чесними та щирими у спілкуванні, не допускати фальші. Тоді матимемо відгук».


Олена СТЕФАНЮК.

Фото Анни ПОЛIКАРПОВОЇ.