Приклад відданості улюбленій справі

У столиці на вулиці Свердлова на будинку, де проживав перший начальник відділу кадрів Міністерства внутрішніх справ Павло Камнєв, установили меморіальну дошку.


Поміж учасників церемонії були: міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, офіцери та ветерани міліцейського відомства.
Прикладом порядної людини та висококваліфікованого професіонала Павло Камнєв є для свого племінника Сергія Варваренка. Ось що він розповів про деякі факти його біографії:

 «Народився Павло Антонович 2 січня 1935 року в с. Росіянівка на Одещині. По закінченні школи вступив до Одеського технікуму залізничного транспорту. Будував залізницю між Радянським Союзом і Монголією. Потім його чекала строкова служба в армії. У липні 1958 року був демобілізований. Працював слюсарем, майстром, інженером на різних заводах Тирасполя».

З середини 60-х років минулого століття він обіймав різноманітні посади в органах внутрішніх справ. Закінчив Київську вищу школу МВС СРСР, з відзнакою – Академію МВС СРСР. Посідав керівні пости в структурі МВС МРСР та інших організаціях.

З 1 червня 1992 року Павла Камнєва прийняли на службу до органів внутрішніх справ молодої придністровської держави. Незабаром його призначили начальником відділу кадрів Управління внутрішніх справ ПМР. У червні 1994 року Павло Антонович пішов на заслужений відпочинок. Наприкінці січня 2015 року його не стало.

За багаторічну бездоганну службу керівництво відзначило Павла Камнєва багатьма медалями, зокрема «За отличную службу по охране общественного порядка» (1976), «Ветеран труда» (1985); «За безупречную службу» ІІІ, ІІ та І ступенів, а також нагрудними знаками «Академия МВД СССР», «20 лет Приднестровской Молдавской Республике».

Ідею увічнити пам’ять досвідченого міліціонера подали учасники ветеранської організації «Союз захисту прав ветеранів міліції м. Тирасполя і Слободзейського району». На церемонії відкриття меморіальної дошки виступив Яків Чорний, який особисто знав Павла Антоновича.

«Мені пощастило працювати разом із ним у перші роки функціонування нашої міліції. Це була унікальна, добра та порядна людина, професіонал у своїй справі. Він стояв біля джерел кадрової системи придністровських правоохоронних органів і залишиться в нашій пам’яті, як справжній приклад людини з великої літери», – сказав ветеран міліцейського відомства.

Костянтин Бордей у роки служби в органах внутрішніх справ був заступником Павла Камнєва. Він поділився власною думкою відносно колеги:

«Павло Антонович дивував мене своїми знаннями в різних галузях. У нього була чудова пам’ять і почуття гумору, ніколи не бачив його сумним. Він навчив мене азів роботи з кадрами, зокрема вмінню відбирати найсильніших, щоб вони успішно виконували свої службові завдання, стали професійними фахівцями, компетентними в питаннях служби, були стресостійкими, оскільки робота в міліції безпосередньо пов’язана з оперативним прийняттям рішень; навчив спілкуванню з громадянами, розв’язанню проблемних ситуацій».

Костянтин Георгійович пояснив, що для багатьох ветеранів і теперішніх співробітників органів внутрішніх справ Павло Антонович Камнєв є взірцем відданості міліцейській службі.

Придністровці, товариші по службі кажуть, що Павло Антонович дивував енциклопедичними знаннями та відмінною пам’яттю. Був тією рідкісною людиною, про яку можна книжки писати, неординарною особистістю. Саме такі люди, як Камнєв, будували кадрову службу, від якої залежав подальший успіх справ усієї міліції.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.