Загроза для сучасного світу

Слово «вербувати» багатозначне, зокрема означає залучення людей до військової служби, але є й інше значення – схиляти громадян до співпраці зі спеціальними органами. Ця стаття присвячена екстремізму і тероризму як формам насильницьких дій і активному вербуванню громадян Придністров’я – носіїв якоїсь інформації.


Небезпека таких явищ у суспільстві очевидна

Вербування й шпіонаж, екстремізм і тероризм спрямовані на руйнування нашого мирного життя. Вони сьогодні є реальною загрозою для сучасного світу взагалі. Такі дії не проводяться щодо випадкових осіб, а здійснюються з підбором тих кандидатів, чиї особистісні, психологічні, соціальні риси відповідають вимогам екстремістських емісарів.

Наприклад, у минулому вчитель, журналіст і водій, що перевозить вантажі на далекі відстані, може зацікавити спецслужби РМ, які агресивно примушують до співпраці. У МДБ ПМР повідомляють, що кількість таких випадків з кінця 2023 року збільшилася в багато разів.
Співробітники служби інформаційної безпеки (СІБ) РМ агресивно тиснуть і змушують співпрацювати. Наведемо приклад, як це відбувається. На кордоні зупинили одну з дівчат і почали розпитувати, чи часто вона перетинає кордон, водночас їй повідомили, що їм відома інформація про її родичів, які теж періодично перетинають кордон. У такий спосіб службовці чинили психологічний тиск, наводячи дівчину на думку про те, що у її рідних можуть бути проблеми.
Ще один приклад про молодого чоловіка, який опинився в аналогічній ситуації. Він розповів, що на нього тиснули морально, погрожуючи, що в разі незгоди на співпрацю він не одержить молдавський паспорт і відповідно громадянство. Пропонуючи йому погодитися на взаємодію з ними, вербувальники говорили, що в цьому немає нічого страшного і навіть гроші пропонували.

У далеке зарубіжжя – тільки через Молдову

Нагадаємо, що кордон Придністров’я та України майже два роки закритий. Єдиний шлях у далеке зарубіжжя пролягає тільки через Молдову. За інформацією того ж МДБ, найчастіше проблеми у придністровців починаються, коли вони повертаються додому. Після довгої дороги на митниці Молдови їм влаштовують посилений огляд і багатогодинні бесіди мовою тиску. Місцем таких дій зокрема є молдовсько-український, молдовсько-румунський кордон або аеропорт м. Кишинева.

Розповідає далекобійник, який кілька років працював за цією спеціальністю, тобто часто виїжджав у різні країни Європи:

«Раніше я проходив службу в Збройних силах Придністров’я. Восени 2023 року з ініціативи молдовських прикордонників нібито для усунення наявних труднощів під час перетину мною кордону Молдови виникла розмова зі співробітником СІБ РМ. Він розпитував мене про попереднє місце служби, товаришів по службі, про їхні посади та військові звання, а також про їхніх близьких родичів, які можуть виїжджати в місто Кишинів. До того ж цей співробітник пообіцяв мені добре заплатити за інформацію».

Ще один громадянин ПМР поділився своїм гірким досвідом:

«Я нещодавно їздив у Москву до сина в гості й повертався звідти, їдучи автобусом через кордон Румунії та Молдови. На румунському кордоні нас пропустили спокійно, а на в’їзді на територію Молдови затримали практично на чотири-п’ять годин. Пасажири поцікавилися, чому їх так довго не пропускають. Пояснили, що з нами повинен поспілкуватися ще якийсь співробітник».

Напевно, не треба пояснювати нашим читачам, про кого йдеться.
Відома також історія подорожі однієї дівчини через кордон Молдови:

«Влітку 2023 року я їздила в молдовське село. Прикордонники мене затримали, звернули увагу на відмітку в паспорті про те, що я була військовозобов’язаною. Вони запросили мене в окрему кімнату і почали розпитувати про військову частину. Чинили справжній психологічний тиск. Дуже страшно було, я не розуміла взагалі, що зі мною буде».

Точка вербування – аеропорт Кишинева

Для придністровців із закордонним паспортом Росії – це єдиний більш-менш простий шлях за кордон. Тут молдовські спецслужби працюють за тією ж методикою. З Молдови випускають без проблем і чекають на зворотному шляху. Спочатку співробітники прикордонної поліції забирають паспорти й просять почекати. Очікування може тривати годинами. Це також елемент тиску. Так змушують нервувати. Потім починається посилений огляд: від валіз і сумок до кишень. Заглядають навіть під устілки взуття, а потім починається розмова: схиляють до співпраці. Якщо громадянин відмовляється, то йому обіцяють проблеми під час перетину кордону. Тепер до традиційних оглядів і допитів додали ще й депортацію.

Ось що розповів оперативний співробітник МДБ ПМР:
«Треба розуміти, що вербування – це тільки початковий етап роботи спецслужб. Спочатку вони просять щось їм привезти або відзняти, або сфотографувати. Потім схиляють людину до протиправних і соціально небезпечних дій, аж до вчинення терористичних актів на території Придністров’я».

Нагадаємо, що в Кримінальний кодекс РМ у 2023 році був ухвалений «Закон про сепаратизм». З березня минулого року з’явився ще один важіль тиску молдовських спецслужб. Йдеться про вісім нових статей у Кримінальному кодексі Молдови, серед яких «створення незаконної інформаційної структури», «змова проти Республіки Молдова», «несанкціонований збір інформації» та «сепаратизм». За горезвісний «сепаратизм» можна одержати до шести років в’язниці, а за підбурювання до нього – до трьох років або штраф від 35 до 75 тисяч леїв.


Нагадуємо: для спецслужб робота на кордоні Молдови з Румунією та Україною це звичайна справа.


Восени минулого року молдовська поліція вже погрожувала цим законом будівельникам із Придністров’я. Вони встановлювали відбійник на трасі (на околиці Бендер). Ще один приклад, як притягнути до кримінальної відповідальності будь-якого громадянина. Ось що про це говорить Віталій Iгнатьєв, міністр закордонних справ ПМР:

 «Завтра ніхто не застрахований від того, що Молдова почне застосовувати зміни до закону на практиці. Тому, звичайно, все це дає нам підстави бути вкрай обережними, обачними й уважними, перебуваючи на території сусідньої держави: в аеропорту, пунктах пропуску, паспортних столах. Там теж працюють спецслужби».

Вербувальний ресурс – громадяни Придністров’я

З березня минулого року для придністровців посилили правила здобуття громадянства Молдови. Необхідно надати автобіографію, довідку з місця роботи, трудову книжку, у чоловіків вимагають військовий квиток. У МДБ кажуть, що все це допомагає спецслужбам із Кишинева виявляти корисних для себе громадян Придністров’я.

Оперативний співробітник МДБ ПМР пояснює:

«Як правило, іноземні спецслужби цікавить інформація військового, внутрішньополітичного характеру, промислові об’єкти. Основний вербувальний ресурс – це громадяни Придністров’я, яких в агентстві державних послуг Республіки Молдова опитують представники Служби інформації та безпеки Молдови. З метою одержання розвідувальної інформації з різних галузей життєдіяльності ПМР, вони схиляють людей до негласного співробітництва під загрозою відмови в наданні громадянства Молдови, створення проблем родичам, як під час перетину кордону, так і під час оформлення громадянства. Крім того, на громадян чинять і психологічний тиск. Були випадки, коли опитування одного громадянина проводилося вісьмома співробітниками в окремому приміщенні».

Ось що з цього приводу розповіла дівчина Анастасія:

«Бесіда зі мною відбувалася в маленькому кабінеті, в дуже маленькому, один на один, при закритих дверях, досить спокійно, лояльно, налаштовуючи співрозмовника на довірливий контакт. Потім уже конкретніше: натякали на можливі проблеми з громадянством Молдови у родичів, якщо я, наприклад, не буду з ними співпрацювати. Так у кожному запитанні та коли я довго думала. Він обов’язково мені нагадував: «Ви ж розумієте, що зараз ваш пакет документів на оформлення громадянства на розгляді в мене, і тільки від мене залежить, одержите ви громадянство Молдови чи ні». Кілька разів він це повторював, натякаючи: якщо я не погоджуся, то в подальшому виникнуть проблеми в моїх родичів, які вже мають громадянство РМ».

Ця дівчина була однією з тих, кого намагалися завербувати, коли вона приїхала в паспортний стіл за документами. Представників спецслужб Молдови цікавили дані з місця роботи Анастасії – співробітниці одного з придністровських підприємств. Після бесіди їй дали на підпис документ. Румунською мовою.

Дівчина розповіла, що через таку важку й напружену ситуацію у неї навіть не виникла думка взяти телефон, перекладач і спробувати ознайомитися з текстом. Документ вона таки підписала і тільки коли покинула цю будівлю, усвідомила, що з нею зараз сталося щось дуже страшне і абсолютно незрозуміле.

«Ситуація вибила мене з колії, я приїхала додому, пішла на роботу і там звернулася за допомогою. Мене направили в МДБ, а там після бесіди заспокоїли, повідомили, що це не одиничний випадок. Мені пояснили, як треба діяти в таких випадках».

СІБ РМ вербує і місцевих жителів

Наприклад, для диверсій і терактів у Придністров’ї був притягнутий житель Кишинева, раніше судимий Олександр Дімов. Спецслужби Молдови затримали його у справі з наркотиками й пообіцяли все забути за співпрацю. Дімов працював під контролем громадянина Молдови Iона Лозана, тісно пов’язаного зі спецслужбами. Він і розробив план підпалення військкомату в Тирасполі. У результаті Дімова затримали в Придністров’ї й навесні 2023-го
засудили до 20 років в’язниці.

В’ячеслав Кисничан розповів про невдалий теракт: 14 лютого 2023 року він повинен був у Бендерах підірвати делегацію ОБСЄ, а потім, за завданням іноземних спецслужб, намагався влаштувати вибух у центрі Тирасполя з замахом на придністровського чиновника і з десятками жертв поміж звичайних громадян. Не вийшло. Цей громадянин – уродженець Тирасполя, мав паспорти ПМР і РМ. Після того, як його завербували, він ретельно готував диверсії.
Оперативний співробітник МДБ ПМР звертається до всіх громадян Придністров’я:

«Пильність і порядність громадян може відіграти важливу роль у запобіганні біди, а також надати істотну допомогу органам держбезпеки ПМР. Якщо вас уже примусили до співпраці іноземні спецслужби, потрібно негайно повідомити про це в МДБ ПМР. Конфіденційність та анонімність гарантуються».

По суті, кожен придністровець, опинившись на території Молдови, може стати мішенню для місцевих спецслужб. Незалежно від громадянства, місця роботи й посади. МДБ ПМР нагадує, що співпраця зі спецслужбами іншої країни загрожує покаранням у вигляді позбавлення волі від 12 до 20 років. Добровільна явка звільняє від кримінальної та іншої відповідальності.

ТЕЛЕФОН ДОВІРИ МДБ ПМР
+ 373-533-5-70-70.


Олена ДВОРСЬКА.

Фото dnuvs.in.ua