Потреба дня сьогоднішнього

На тижні, що минає, в нашій столиці відбулася важлива мистецька подія: в офісі місії ОБСЄ в Тирасполі відкрилася художня виставка «Незримі мости», де представлено близько 70 творів учасників міжнародних проектів із Придністров’я, Молдови, Польщі, Румунії, Білорусі, України, Гагаузії та Німеччини.


Один з організаторів – народний художник Придністров’я, керівник творчого об’єднання «Кам Арт» Юрій Салко розповів, що цей захід знаменує собою початок роботи ХІХ Міжнародного симпозіуму художників. Його реалізація планується на різних творчих майданчиках не тільки нашої республіки, а й Румунії, Польщі та інших країн, де завжди панує взаєморозуміння між представниками різних культур, націй і національностей.

«Упродовж багатьох років придністровські художники налагоджують творчі, незримі мости з іншими країнами. Вони збагачуються самі та збагачують тих людей, яким несуть знання про наше рідне Придністров’я. Нами укладено договори про культурне співробітництво з художниками Румунії та Польщі. Ми досить плідно працюємо, і маємо зворотній зв’язок», – наголосив Юрій Іванович.

Серед місцевих авторів можна було побачити художників з Бендер, Рибниці, Слободзеї, Дубоссар, Тирасполя. Кожен з них запропонував для вернісажу по дві-три роботи, виконані за останні кілька років. Це Юрій Салко і Валерій Куліченко, Олеся Iванова і Микола Пономаренко, Iгор Нірша і Світлана Кожухар, Ауріка Флоря й Алла Присакар та багато інших. На огляд вибагливих глядачів вони представили пейзажі та натюрморти, виконані олією й аквареллю, графічні полотна і вироби декоративно-ужиткової творчості.

Ніжністю і тонким філософським ставленням до дійсності пронизані полотна народного художника Придністров’я, члена Спілки художників СРСР, Росії та Молдови Валерія Куліченка.

«Я щасливий, що беру участь у цій виставці разом зі своїми колегами, користуюся будь-якою нагодою, щоб показати глядачам своє творче надбання. Іще докладаю зусиль, щоб підготувати свою персональну виставку, яку планую провести у 2027 році», – зізнався 77-річний майстер.

Олеся Іванова ще досить молода художниця, якщо вести відлік від року прийняття її до лав Спілки художників Придністров’я у 2021 році. Однак вона вже збагатилася досвідом викладацької роботи в Бендерському художньому коледжі ім. Віктора Постойкіна, самовіддано вкладає свої знання та вміння у підготовку майбутніх митців, небайдужих і талановитих, яких у неї немало. Сама Олеся за будь-якої можливості бере участь у виставках, що відбуваються на різних майданчиках:

«Для кожного з нас «показатися» в подібних заходах – це своєрідний підсумок за певний період часу. Я полюбляю працювати в техніці акварелі, однак для нинішнього вернісажу передала до «Кам Арт» дві роботи, написані олією поблизу річки Реут, в районі Старого Орхея, що належить до складу природно-культурного заповідника. Там така природа, величні, кам’яні нерукотворні скелі, річка вигинається плавно, надзвичайно розкішно, що не написати таку величну довершеність природи просто неможливо. В подальшому мої картини подорожуватимуть у ті країни, де організатори домовляться на експозицію. Сьогодні я щаслива, що можу і писати, й навчати молодь, і приділяти необхідну увагу своїм неповнолітнім дітям та чоловікові».

 

«Творчий проект «Кам Арт» утвердився, зарекомендував себе упродовж майже 20 років, і це неабияке досягнення наших художників, які через різні відгалуження постають перед нами у всій своїй красі», – зауважив Микола Димченко, відомий громадський діяч, заступник голови Товариства істориків-архівістів, відповідальний секретар Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва, заслужений працівник культури ПМР. – «Відгалуження – це проекти «Покровський вернісаж», що влаштовується спільно з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією та МЗС, і персональні виставки членів «Кам Арт», і участь у пленерах у Польщі, Румунії, Болгарії, Молдові, Гагаузії тощо. Ми бачимо наші успіхи та досягнення і переконані, що недарма свого часу розпочали цей проект».

Придністровцям, і не тільки їм, добре знайома абревіатура МАРКИС (Міжнародна асоціація працівників культури та мистецтва), гасло якої «Через культуру – до миру та злагоди!» організація відразу ж підтримала, заявила про своє головне завдання – просувати ідеї об’єднання та співробітництва з різними містами та країнами. «Кам Арт» протягом багатьох років також перебуває серед активістів цієї організації.

Налагоджуючи культурні мости, придністровські діячі культури та мистецтва представляли інтереси нашої республіки. Цю організацію вже понад 30 років очолює її президент Галина Галаган. Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, Галина Василівна, у властивій їй спокійній манері сказала:

«Нинішня зустріч – це потреба сьогоднішнього часу. Людям не вистачає тепла, добрих та зрозумілих слів, обіймів, якщо хочете. Подібні виставки сприяють об’єднанню, взаєморозумінню, роблять життя цікавішим і вносять різноманіття в сірі будні. Твори мистецтва, роботи наших художників люблять шанувальники прекрасного. І ми хочемо, щоб добрі справи залишали по собі добрий слід, а дорога у наше майбутнє, через культуру до миру та злагоди, була світлою і чистою. Бажаю всім нам хорошими справами супроводжувати кожен новий день, а художникам – творчих успіхів і любові глядачів».

Нотку радісного настрою додав учасникам заходу намісник Свято-Вознесенського Ново-Нямецького Кіцканського чоловічого монастиря – архімандрит Паїсій. Він нагадав, що Господь при народженні наділяє кожну людину якимись талантами. Художників, наприклад, обдарував умінням бачити довкілля через призму свого особливого світосприйняття. Їхнє мистецтво, спрямоване на духовний розвиток, на добро благословляється Господом. Отець Паїсій поблагословив присутніх, побажавши всім і кожному щасливого земного буття.
Виставка творів майстрів мистецтва триватиме до 10 травня.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото автора.