Весняне натхнення

Муніципальний камерний оркестр у межах міжнародного весняного фестивалю мистецтв «Мерцішор-2024» порадував гостей композиціями італійського бароко та музичного романтизму. У міському Палаці культури за участю заслуженого художнього колективу відбувся концерт класичної музики.


Народний камерний оркестр розпочав свою діяльність понад 45 років тому. В його складі 15 талановитих музикантів, які віртуозно володіють такими інструментами, як скрипка, віолончель, контрабас, флейта. Упродовж творчої діяльності майстерність ансамблю весь час зростає, колектив розвивається і не боїться братися за технічно складні музичні твори. Артисти дають концерти не тільки в містах республіки, а й часто виступають за кордоном. Музичний колектив відрізняється високим професіоналізмом і чудовою ансамблевою злагодженістю. Шанувальники класичної музики стежать за репертуаром оркестру та з задоволенням відвідують його виступи.

Відкрив програму твір видатного італійського композитора, скрипаля-віртуоза ХVIII ст. Антоніо Вівальді «Концерт ре мінор». Маестро втілив у своїй творчості всю вишуканість і химерність естетики епохи бароко, через що вважається важливою віхою в подальшій еволюції інструментального жанру. Мелодійна і гармонійна мова твору, де основним засобом вираження виступає скрипка, дозволив передати у звуках мерехтливі порухи душі.

Найбільш емоційно глядачі сприйняли композицію «Сoncerto gross» (ре мажор № 4) засновника італійської скрипкової школи Арканджело Кореллі. Його стиль –лаконічний і скромний, стримано-величавий і водночас дивно гармонійний та врівноважений.

Завершився концерт славнозвісним твором «Holberg Suite» («З часів Хольберга») норвезького піаніста та диригента Едварда Гріга, який він приурочив до 200-річчя з дня народження драматурга Людвіга Хольберга. У композиції поєдналися елементи бароко, фольклору, іспанського та французького танцю. Спочатку сюїта була написана для фортепіано, але минув рік, і автор переклав її для струнного оркестру. Вона є яскравим прикладом раннього неокласицизму в музиці.

З привітальним словом до всіх присутніх звернулася начальник управління культури, мистецтва, освіти й додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості Державної служби з культури та історичної спадщини Придністровської Молдавської Республіки Наталя Аптер. Вона зазначила, що ансамбль належить до складу золотої скарбнички кращих художніх колективів республіки, а його концерти завжди є окрасою щорічного фестивалю «Мерцішор». Наталя Юріївна вручила артистам диплом та побажала творчого натхнення, нових цікавих проектів і задумів.

У цей вечір зал був переповнений глядачами. Аншлаг свідчив про те, що мистецтво приваблює і дорослих, і молодь.

Глядачі бурхливими оплесками зустрічали талановите виконання кожного концертного номера. Артистам дарували квіти, а публіка дістала незабутні враження, піднесений настрій та захоплення.

Численні гості міського Палацу культури відзначили безсумнівний успіх заслуженого художнього колективу «Муніципальний камерний оркестр». Слухачі скористалися можливістю поринути в багатогранний світ музики, а камерний оркестр залишив у них непереборне бажання зустрітися з ним знову.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.