Ярмарок навчальних місць

Сотні професій і спеціальностей можна здобути в нашій республіці. Щоб потенційному абітурієнтові розуміти, куди саме поступати, потрібно вдумливо вивчити великий обсяг інформації. Навіть тепер, коли навчальні заклади широко представлені в інтернет-просторі, на ознайомлення з усіма нюансами потрібно чимало часу.


Допомогти старшокласникам визначитися з вибором професії покликані ярмарки навчальних місць, які регулярно проводять територіальні Центри соціального страхування і соціального захисту (ЦССіСЗ).

Перевага таких заходів полягає ще й у безпосередньому спілкуванні з представниками університетів та інститутів, технікумів і коледжів. При цьому самим абітурієнтам не потрібно роз’їжджати по всьому Придністров’ю. Викладачі та студенти вищих і середніх спеціальних навчальних закладів у призначений день приїжджають до міста, де відбувається ярмарок.
У Кам’янці цей довідково-консультаційний захід зібрав широку аудиторію. З усіх шкіл району прибули старшокласники, які вибирають майбутню професію; студенти місцевого політехнічного технікуму, що мріють підвищити свій освітній рівень, – всього близько 400 відвідувачів.

За допомогою профорієнтаційних фільмів, інформаційних стендів і рекламних проспектів їхню увагу привертали представники 11 навчальних закладів. Хлопцям і дівчатам запропонували 103 професії на вибір! Гості, що приїхали з Тирасполя, Бендер, Рибниці, не лише розповідали про свої заклади та спектр пропонованих спеціальностей, а і детально відповідали на всі запитання. Студенти, що брали участь у роботі агітбригад, охоче ділилися враженнями про особливості навчання і давали корисні поради майбутнім товаришам.

У юнаків великою популярністю користувався Військовий інститут імені генерал-лейтенанта О. І. Лебедя. Представники єдиного вишу країни, що готує кадрових офіцерів для Міністерства оборони, показали потенційним абітурієнтам фільм, детально розповіли про умови вступу, навчання, проживання. Допризовники змогли також попрактикуватися в неповному розбиранні та збиранні автомата Калашникова. Така нагода привернула увагу не тільки хлопців, а і дівчат.
Багатолюдно було на виставці Кам’янського політехнічного технікуму (КПТ). Господарі, що приймали ярмарок на своїй території, змогли показати більше за інших: аудиторії та лабораторії, бібліотеку та комп’ютерний клас, актовий і спортивний зали, автомобільну техніку і навіть буфет, який славиться своєю випічкою на всю республіку.

Які спеціальності здобудуть нинішні випускники шкіл, було зрозуміло з одного погляду на барвисто оформлені стенди «Технічне обслуговування та ремонт двигунів, систем і агрегатів автомобілів», «Економіка та бухгалтерський облік», «Агрономія». Роз’яснення, де потім можна застосовувати професійні знання, давали викладачі, а студенти демонстрували рівень практичних навиків на майстер-класах. Майбутні техніки Крістіан Кожокар і Михайло Думназев показували, як відрегулювати роботу карбюратора і бензонасоса в автомобілі.

Вікторія Салеба успішно освоює спеціальність «Земельно-майнові відносини», але на ярмарку виступала як перукар. Уміло завивала локони черговій «клієнтці» та пояснювала, що в КПТ діють короткострокові курси:

«Під час навчання студенти можуть освоїти не лише свою спеціальність, а і декілька додаткових. Поміж юнаків популярні професії водіїв, трактористів, слюсарів, штукатурів. Дівчата віддають перевагу навичкам секретаря-адміністратора, офіціанта, майстра манікюру. Опанувати ази робітничої професії можна за декілька місяців. Потім іспит – і одержуєш відповідну своїм умінням кваліфікацію та документ державного зразка. В умовах сучасного ринку праці глибокі теоретичні знання та володіння кількома професіями – гарантія працевлаштування».

Знайшлося багато охочих спробувати себе в ролі кондитера. Майстер-клас «Яблучний бум» виправдував свою назву. Студенти випускного курсу приготували різноманітну випічку з цими фруктами, ділилися рецептами та ще навчали красиво нарізати їх. Поруч Марія Терновецька показувала, як заповнити кремом «кошики» й оригінально прикрасити тістечка.

Організатори ярмарку – фахівці Кам’янського ЦССіСЗ, проводили тестування й анкетування, що допомагало відвідувачам зрозуміти, яка професія відповідає складу характеру.

«Щоб школярі могли співвідносити свої бажання з реаліями, ми познайомили їх з актуальними даними про підприємства й установи району, про наявну потребу в робітниках і фахівцях, про ситуацію на ринку праці, – зазначила головний фахівець відділу сприяння зайнятості Людмила Безушко. – Також ми підготували презентації про Бендерську політехнічну філію Придністровського держуніверситету і шість технікумів республіки, представники яких не були присутні на ярмарку. Кожен учасник заходу отримав буклети, брошури та пам’ятки з інформацією, корисною під час вибору професії та навчального закладу».

Графiк проведення ярмарків навчальних місць та ярмарків вакансій,
запланованих центрами соціального страхування
та соціального захисту Єдиного державного фонду
соціального страхування ПМР у березні 2024 р.

Олександра САПЕГА.

Фото автора.