Про пільговий ПРОЇЗД

Депутати Комітету Верховної Ради з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства під час чергового засідання виступили з пропозицією прописати пільги на проїзд у громадському транспорті для дітей, школярів і студентів у Законі «Про республіканський бюджет на 2024 рік».


Нині вони зафіксовані постановою Уряду від 27 лютого 2015 року. Члени Комітету запропонували на законодавчому рівні закріпити норми, згідно з якими безкоштовно їздити в громадському транспорті протягом усього календарного року матимуть право:
– діти до 7 років на міських, приміських та міжміських маршрутах без надання окремого місця;
– діти до 5 років на міжміських маршрутах без надання окремого місця (у разі, якщо з пасажиром слідують двоє і більше дітей, одна особа проїжджає безкоштовно, а решта оплачує 50 % вартості квитка);
– учні Республіканського кадетського корпусу МВС і Тираспольського Суворовського військового училища.

Крім того, в цьому законі передбачається закріпити пільги з оплати проїзду в громадському транспорті на період навчального року для школярів, студентів вишів, технікумів і коледжів, які навчаються за очною формою освіти, а також курсантів і студентів Тираспольського юридичного інституту МВС, які навчаються очно.

Пільга на проїзд для цих категорій учнів на міських і приміських маршрутах становитиме 50 %, а на міжміських шляхах сполучення – 25 %.

Пільгу в розмірі 50 % для проїзду на міжнародних маршрутах для дітей віком від 5 до 10 років (з правом займати окреме місце) також зафіксують на законодавчому рівні. У випадку, якщо з пасажиром слідують двоє і більше дітей віком до 10 років, один із них проїжджає безкоштовно, інші оплачують 50 % вартості проїзду.

«Відбулася робоча нарада з представниками Уряду. Раніше ми ухвалили рішення щодо організації харчування у школах, яке також регулювалося постановою Уряду, наказами управлінь народної освіти, на місцях визначалися категорії дітей, які мали право безкоштовно харчуватися у школах. Ці норми ми також внесемо до закону», – констатував голова Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Верховної Ради Сергій Чебан.

Він також зазначив, що після вивчення ситуації, депутати ухвалили рішення: для того, щоб пільги на проїзд працювали, їх теж необхідно закріпити в законодавчому полі.
Категорії пільговиків, указані в урядовій ухвалі, збережені в законодавчій ініціативі, з якою виступили депутати профільного комітету Верховної Ради.
Наш кореспондент звернувся до батьків багатодітної родини Тамари та Олексія Трофимових із проханням поділитися думкою про цей законопроект.

«Питання дуже актуальне. Особливо для таких сімей, як наша. Втім, цей законопроект важливий для будь-яких родин. Інша річ, що для нас у принципі нічого не змінилося. На сьогодні в цій галузі чинним є підзаконний акт – постанова Уряду від 2015 року. Тепер пільги на проїзд для дітей та молоді будуть встановлені на рівні закону. Це вже правовий акт вищої юридичної сили та свідчення того, що держава ніколи не знімала з себе відповідальності за розв’язання соціальних проблем громадян, за що їй наша подяка».

Законопроект «Про республіканський бюджет на 2024 рік» про пільги на проїзд у громадському транспорті дітей, школярів і студентів буде внесений до порядку денного одного з найближчих пленарних засідань Верховної Ради.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото kredit-on.ru