Який прогноз у нас з тобою…

23 березня співробітники республіканського Гідрометцентру в черговий раз відзначать професійне свято – День працівника гідрометеорологічної служби та Всесвітній день метеоролога.


Люди звикли щодня чути від фахівців прогнози погоди, трохи рідше – інформацію про зміну рівня Дністра. Та це всього лише невелика видима частина багатоаспектної роботи метеорологів Придністров’я. Відомо, що їхня професійна діяльність поширюється на підприємства, організації, установи, зацікавлені у співпраці. Моніторинг стану атмосферного повітря у великих містах республіки теж у зоні відповідальності Гідрометцентру.

Для того, щоб ефективно виконувати поставлені перед ними завдання, необхідне не тільки сучасне обладнання, а й належна підготовка кадрів, капітальний ремонт метеостанцій, гідрометеорологічних постів і лабораторій. Усе це неможливо здійснити, використовуючи лише фінансові можливості служби. Тому у 2020 році Уряд ухвалив План розвитку ДУ «Республіканський гідрометеорологічний центр» на 2021–2026 роки.

Основною метою цього стратегічного для галузі документа є підвищення ефективності гідрометеорологічної діяльності та моніторингу навколишнього середовища на базі використання сучасних технологій і технічних засобів. Це дасть змогу розв’язувати комплексні завдання щодо забезпечення захищеності суспільства і держави від впливу небезпечних гідрометеорологічних явищ.

За минулі три роки вже здійснили технічне переоснащення пунктів гідрометеорологічної мережі спостережень шляхом забезпечення їх комп’ютерною технікою, програмним продуктом та інтернет-зв’язком. До чотирьох метеостанцій і трьох лабораторій, які виявляють забруднення атмосферного повітря, були прокладені оптоволоконні лінії зв’язку. Це забезпечило передачу інформації про проведені спостереження та інструментальні дослідження в центр їх збору в режимі реального часу з використанням мережі Інтернет. Спростилася і пришвидшилася процедура обміну цією інформацією. Підвищилася оперативність і в процесі забезпечення метеорологічними даними підприємств та організацій республіки.

Поетапно відбувається заміна приладів, зразки яких працюють з 50-х років минулого століття. Звичайно, з огляду на їхню високу вартість і складність із доставкою з-за меж республіки, ця багатопланова робота ще не завершена.

До відома: приладова база ДУ «Республіканський гідрометеорологічний центр» налічує їх понад 200 одиниць. Тому вельми актуальними проблемами для нас залишаються оновлення цієї бази (придбання аспіраторів, психрометрів електричних, термометрів метеорологічних, ваг аналітичних тощо), а також перевірка робочого обладнання, технічних засобів вимірювання.
Відповідно до затвердженого Урядом Плану розвитку Республіканського гідрометеорологічного центру на 2021–2026 роки, у приміщеннях метеостанцій і лабораторій передбачалися капітальні ремонти. Вони були виконані на метеорологічних станціях у Рибниці та Дубоссарах.
Тираспольська метеорологічна станція, розташована на території аеродрому, не відповідає сучасним вимогам для виконання поставлених завдань. У зв’язку зі зміненими потребами та з метою налагодження повноцінної й ефективної роботи прийняте рішення про перенесення метеорологічної станції Тирасполя та лабораторії зі спостереження за забрудненням атмосферного повітря на територію НДІ сільського господарства в одне нове приміщення.

Це дасть можливість двом нашим підрозділам взаємодіяти більш ефективно. В межах проведених досліджень буде обрана оптимальна форма взаємодії в питаннях обробки даних і обміну метеорологічною інформацією між ними. Фундамент нової споруди метеорологічної станції уже закладений, розпочато будівництво.

Останнім часом метеорологічна інформація в Придністров’ї стала популярною. Тому модернізація та розвиток гідрометеорологічної мережі республіки відбуватиметься і надалі.
Велика увага приділяється і кадровому забезпеченню установи, оскільки понад 70 % її працівників – фахівці пенсійного віку. На жаль, підготувати нові кадри ні в Молдові, ні в Придністров’ї неможливо. Проте нині на базі природничо-географічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка формується держзамовлення на підготовку нових фахівців. Є надія, що кадрову проблему вдасться незабаром розв’язати.


Віталій КОЛЬВЕНКО.

Фото автора.